Ψήφισμα για τη στήριξη των μικρών αγροτοκτηνοτρόφων κατέθεσε στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ως εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΚΕΔΕ.
Όπως είπε, «θεωρούμε ότι η στήριξη συνολικά των μικρών αγροτοκτηνοτρόφων θα είναι πιο ολοκληρωμένη, εάν υιοθετηθεί από την ΚΕΔΕ το ψήφισμα της “Λαϊκής Συσπείρωσης”».
Αναλυτικά το ψήφισμα:
«Η έξαρση της πανδημίας βρίσκει τους μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους απροστάτευτους και περισσότερο εκτεθειμένους, τη στιγμή που δέχονται και νέα πλήγματα. Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι οι λεγόμενες δυνάμεις της αγοράς δρουν εναντίον τους.
Σημαντικό μέρος της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, ιδιαίτερα των πιο ευπαθών, δεν μπορεί να απορροφηθεί λόγω των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και λειτουργίας των λαϊκών αγορών και καταστρέφεται. Την ίδια ώρα, το εμπορικό κεφάλαιο έχει βρει ευκαιρία να αυγατίζει τα κέρδη του: Στο χωράφι η ντομάτα πουλιέται 20 λεπτά ενώ στο ράφι του σούπερ μάρκετ ξεπερνά το 1,5 ευρώ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα προϊόντα.
Στο γάλα και ιδίως στο αιγοπρόβειο κρέας, μπροστά και στις γιορτές του Πάσχα, βιομήχανοι και μεγαλέμποροι κερδοσκοπούν ασύστολα, αξιοποιώντας την αβεβαιότητα στην απορρόφηση της παραγωγής. Με κόστος παραγωγής 5 ευρώ το κιλό, ο κτηνοτρόφος εκβιάζεται να πουλήσει αμνοερίφια κάτω από 4 ευρώ για να διοχετευθεί η παραγωγή του.
Τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εν μέσω πανδημίας, έχουν ως κύριο στόχο να σωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Τίποτα δεν προβλέπεται για τον μικροαγρότη και κτηνοτρόφο, την ώρα που ενισχύονται με δισεκατομμύρια (κονδύλια ΕΣΠΑ, φθηνά δάνεια, επιδότηση θέσεων εργασίας κ.λπ.) χονδρέμποροι τροφίμων και βιομήχανοι, όπως οι εκκοκκιστές, οι ζυθοποιοί, οι βιομήχανοι του παγωτού και οι ποτοβιομήχανοι.
Είναι προκλητικό ότι ενώ η κυβέρνηση έσπευσε να εντάξει στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, π.χ. την ιχθυοκαλλιέργεια (ουσιαστικά πρόκειται για έναν μόνο επιχειρηματικό όμιλο), “νίπτει τας χείρας της” για τους αιγοπροβατοτρόφους και τους άλλους αγροτικούς κλάδους που πλήττονται, εναποθέτοντας σε ένα θολό μέλλον την όποια στήριξή τους.
Η “Λαϊκή Συσπείρωση” διεκδικεί, πλάι στους συλλόγους των αγροτών και των κτηνοτρόφων, γενναία μέτρα, για να μπορέσουν να επιβιώσουν, να μείνουν στην παραγωγή, ανάμεσα στα οποία πρέπει να συγκαταλέγονται τα εξής:
Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων που πλήττονται.
Στήριξη των παραγωγών των λαϊκών αγορών.
Μέτρα για τη διοχέτευση, με ευθύνη του κράτους, των ευπαθών προϊόντων και του αιγοπρόβειου κρέατος με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση.
Ο αγρότης, ο μικροκτηνοτρόφος μένει χωρίς εισόδημα, πουλάει “μπιρ παρά” τα προϊόντα του στον έμπορα ή τα θάβει και ο εργάτης, ο άνεργος, αυτός που πήρε τα 800 ευρώ -ή δεν τα πήρε και καθόλου- στις πόλεις, είναι πιθανό ότι θα είναι χωρίς φαγητό. Άρα πρέπει:
Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων.
Να απαγορευτούν οι εισαγωγές αμνοεριφίων και αυγών ενόψει Πάσχα.
Κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών για όσο διαρκέσει η πανδημία.
Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ για το 2019.
Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμία διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.
Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο.
Άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Δωρεάν υποβολή των αιτήσεων καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ, ανοιχτή, με απλοποιημένες διαδικασίες, χωρίς “μεσάζοντες”.
Μέτρα σαν και αυτά μας αφορούν και είναι απαίτηση του λαού, γιατί το κράτημα των φτωχών αγροτών στο χωράφι και το κράτημα του ζωικού κεφαλαίου του μικρού κτηνοτρόφου στη ζωή, είναι αναγκαίο μέτρο ενάντια στην πιθανότητα μιας επισιτιστικής κρίσης, που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μπροστά στον πόλεμο των μεγάλων συμφερόντων που συνοδεύει την πανδημία του κορονοϊού».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις