Παρέμβαση στην ουσία των προβλημάτων.
Μεγάλης απήχησης έτυχε η παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια", κ. Αθανάσιου Ακρίβου, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα, την οποία απασχόλησε αποκλειστικά τα όσα τραγικά συνέβησαν στο νομό της Καρδίτσας, μετά το πέρασμα του "Ιανού".
Συγκεκριμένα, και Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Ακρίβος υλοποίησε την δέσμευσή του, όπως την κατέγραψε στην πρόσφατη ανακοίνωση της παράταξης που ηγείται "Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια" στην φορτισμένη ομιλία του προς το Σώμα.
Χαρακτηριστικά, ο αρχηγός της παράταξης ανέφερε στην ομιλία του για το μέγεθος της καταστροφής σημειώνοντας: "Βρεθήκαμε απέναντι σε μία μεγάλη καταστροφή, σε μία θεομηνία όπου η φράση "Βιβλική Καταστροφή" μοιάζει μικρή για να περιγράψει αυτό που συνέβη στην Περιφέρειά μας".
Αμέσως μετά, και με αφορμή όσα είχαν διαδραματιστεί νωρίτερα ο κ. Ακρίβος ξεκαθάρισε ότι "αυτή η στιγμή δεν είναι η κατάλληλη για την απόδοση των ευθυνών και για αντιπαραθέσεις".
Στη συνέχεια μπήκε στην ουσία του προβλήματος τονίζοντας: "Δυστυχώς όλα αυτά τα φαινόμενα θα αυξάνονται λόγω της Κλιματικής Αλλαγής και η παράταξή μας η "Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια" έχει αναφερθεί σε κάθε ευκαιρία και μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και σε όλες μας τις δημόσιες τοποθετήσεις.
Όμως φταίνε και οι παθογένειες του ελληνικού κράτους, με τα μπαζωμένα ρέματα, με τα ρέματα που δεν είναι καθαρισμένα, με τις λεκάνες απορροής υδάτων που δεν υπάρχουν, τα αυθαίρετα και κάθε είδους παρεμβάσεις. Ακόμη η έλλειψη πρόληψης και το κυριότερο τα αποχετευτικά και αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν ή αν έγιναν δεν αρκούν μαζί με τις κακοτεχνίες."
Παράλληλα, ο επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια" υπογράμμισε "Αυτά τα ακραία φυσικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά και με πιο μεγάλη ένταση και όσο δεν αλλάζουμε πολιτική η κατάσταση θα χειροτερεύει. Πρέπει όσοι έχουν τις ευθύνες να λάβουν μία σειρά από μέτρα και να κινηθούν στο πεδίο της πρόληψης και όχι μόνο της αποκατάστασης και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να προλαβαίνουμε ή έστω να μειώνουμε τα προβλήματα που θα δημιουργούνται."
Αμέσως μετά εξήγησε τι θα πρέπει να γίνει και όπως είπε: "Πρέπει να γίνει αναθεώρηση του Πολεοδομικού σχεδίου με κατάργηση της χωροθέτησης επικίνδυνων χρήσεων δίπλα σε ποτάμια με την δημιουργία ζωνών πρασίνου εκατέρωθεν της κοίτης των ποταμών και φυσικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των οικισμών."
Ολοκληρώνοντας και φανερά επηρεασμένος από όσα είχαν συμβεί στις πληγείσες περιοχές ανέφερε μιλώντας μέσα από την καρδιά του: "Πως μπορούν αυτές οι πόλεις να επιστρέψουν στην κανονικότητα;
Πως να πείσεις τους κατοίκους να συνεχίσουν τη ζωή τους;
Άστεγοι, εγκλωβισμένοι, χαμένες ψυχές, κατεστραμμένα σπίτια, επιχειρήσεις, εμπορεύματα, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.
Χρειάζονται άμεσα λύσεις με κεφάλαια, οργάνωση και ανοικοδόμηση των περιοχών.
Διότι όσα χρήματα και να δοθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πληγέντων ποτέ δεν είναι αρκετά και πάντα θα υπάρχει η ανασφάλεια μίας νέας καταστροφής.
Για τους ντόπιους είναι ένας εφιάλτης που στο μέλλον θα τους τρομάζει η κάθε σταγόνα βροχής."
Οι εξηγήσεις του Περιφερειάρχη
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός χαρακτήρισε τη θεομηνία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Θεσσαλίας μιλώντας για τις ποσότητες νερού που έπεσαν στην ευρύτερη περιοχή: «2,5 εκατομμύρια τόνοι νερού έπεσαν σε λίγη ώρα στην Καρδίτσα. Όταν αρδεύεται ο κάμπος από την Λίμνη Πλαστήρα και για αρκετούς μήνες φεύγουν 105 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Σε ελάχιστες ώρες όμως έπεσαν στη λίμνη 98 εκατ. κυβικά μέτρα νερό».
-Μίλησε για τις επιχειρήσεις διάσωσης: «Ήμασταν εκεί με όλα τα μηχανήματά μας και τους ανθρώπους μας. Χίλιες και πλέον διασώσεις. Αριθμός που δεν υπήρξε ποτέ ξανά στο παρελθόν. Σώσαμε ανθρώπους και ζωντανά. Έρχονται συνεχώς συγχαρητήρια τηλεγραφήματα από ανθρώπους που βοηθήθηκαν».
-Αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν: «Το έκτακτο φαινόμενο σύμφωνα με τα σχέδια διαχείρισης δεν μπορούσε να προβλεφθεί. Παρόλα αυτά εμείς την Πέμπτη στις 18.02 βγάλαμε ανακοίνωση για έκτακτο δελτίο βροχής».
Μιλώντας για ευθύνες είπε ότι «θα αποδοθούν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και όχι με κομματικά συμβόλαια και αθεράπευτο λαϊκισμό. Θα γίνει με διάγνωση της κατάστασης» και απηύθυνε το ερώτημα: «Πού ήταν όλοι αυτοί οι πρώην νομάρχες και δήμαρχοι που επέτρεψαν να υπάρχει οικισμό»ς σε τέτοιες περιοχές πλημμυρικές; Έδωσαν άδειες να χτίσουν εκεί ενώ δεν έπρεπε». «... Εμείς ως Περιφέρεια κάναμε 118 αντιπλημμυρικά έργα που πολλές φορές έσωσαν χωριά, πόλεις και περιουσίες».