Το Πράσινο Κίνημα έχει πρωτοστατήσει στους αγώνες κατά της δημιουργίας των ΒΑΠΕ (Βιομηχανικών ΑΠΕ) και στηρίζει με κάθε τρόπο τις κινήσεις πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων που μάχονται κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος.
Με μεγάλη ικανοποίηση το Πράσινο Κίνημα χαιρετίζει την απόρριψη των σχεδίων για την δημιουργία του αιολικού "τέρατος" 106 ανεμογεννητριών στις 14 νησίδες του νοτιοανατολικού Αιγαίου από την Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ.
Το Πράσινο Κίνημα έχει πρωτοστατήσει στους αγώνες κατά της δημιουργίας των ΒΑΠΕ (Βιομηχανικών ΑΠΕ) και στηρίζει με κάθε τρόπο τις κινήσεις πολιτών και περιβαλλοντικών οργανώσεων που μάχονται κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος.
Το Πράσινο Κίνημα επιμένει στον κανόνα ότι «οι ανεμογεννήτριες πρέπει να σέβονται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και για να είναι οικολογική η παραγωγή ενέργειας από μια ανεμογεννήτρια θα πρέπει η παραγόμενη ενέργεια να αφορά μόνο στην οικεία περιοχή παραγωγής».
Τα όσα συμβαίνουν σε πολλές περιοχές της χώρας μας είναι αντιπροσωπευτικά της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και δυστυχώς δικαιώνουν όσα είχε πει εγκαίρως το Πράσινο Κίνημα.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση να σημειώσουμε ότι την απόρριψη του αιτήματος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου: «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 486 MW (106 Α/Γ) στις 14 ακατοίκητες νησίδες Κούνουποι, Σύρνα, Πλακίδα, Μεσονήσι, Μεγάλο Σοφράνο, Παχειά Ανάφης, Μακρά, Λιάδι, Κίναρος, Λέβιθα, Οφιδούσσα, Κανδελιούσσα, Περγούσσα, Παχειά Νισύρου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που αποτελείται από τρία (3) ΑΣΠΗΕ, τα συνοδά τους έργα, και τη διασυνδετική Γραμμή Μεταφοράς (υπόγεια και υποβρύχια), 150 kV, με το ΚΥΤ Λαυρίου αποφάσισε η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ.
Όπως αναφέρει η απόφαση: οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του προτεινόμενου έργου χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά σημαντικές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τεκμηριωθεί πως υπάρχει βεβαιότητα των αρμοδίων αρχών για το ότι το έργο δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα του τόπου, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 3 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.
Όπως επισημαίνεται, το σύνολο του έργου εμπίπτει εντός προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 και συγκεκριμένα εντός έξι Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και εντός τεσσάρων Ειδικών Ζωνών Διατήρησης (ΕΖΔ) όπως επίσης και εντός έξι Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας (ΣΠΠΕ).
Μεταξύ των λόγων για την απόρριψη του αιτήματος αναφέρεται και η «μη διενέργεια επαρκούς και ενδεδειγμένης έρευνας πεδίου, η οποία θα επέτρεπε τεκμηριωμένη εκτίμηση των επιπτώσεων του έργου, με συνέπεια την πλημμελή κάλυψη της τεκμηρίωσης της οικολογικής αξίας των εξεταζόμενων τόπων, βάσει των οποίων συμπεραίνεται πως το μέγεθος των κατασκευαστικών εργασιών και ο όγκος των παρεμβάσεων συνολικά τόσο στην επιφάνεια των νησίδων όσο και στις παράκτιες περιοχές (λιμενικά έργα, πόντιση καλωδίων, κλπ.) είναι τέτοια που δύναται να προκαλέσουν σημαντική όχληση ή και καταστροφή στα ευαίσθητα φυσικά οικοσυστήματα τόσο κατά τη φάση κατασκευής όσο και κατά τη φάση λειτουργίας του έργου, ενώ, η αποκατάσταση του πληθυσμού ειδών και οικοτόπων μετά τα έργα όπως προτείνεται από την ΜΕΟΑ δεν μπορεί να εξασφαλιστεί».
Κ. Καλογράνης: "Το Πράσινο Κίνημα είναι εδώ για να δίνει αυτούς τους αγώνες"
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: "Χαιρετίζουμε την απόρριψη του αιτήματος αδειοδότησης και εγκατάστασης 106 Ανεμογεννητριών σε 14 ακατοίκητες νησίδες του Ν. Αιγαίου και αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά πως ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε. Το Πράσινο Κίνημα είναι εδώ για να δίνει αυτούς τους αγώνες, για να στηρίζει τους ενεργούς πολίτες, τις κινήσεις πολιτών και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ώστε να έχουμε και άλλα αντίστοιχα αποτελέσματα.
Δεν πρέπει πάντως να ξεχνάμε, πως αυτό που συμβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα με τις ανεμογεννήτριες οφείλεται στο νόμο Χατζηδάκη και το Πράσινο Κίνημα από την πρώτη στιγμή στάθηκε κατά του νόμου εντοπίζοντας τις επιπτώσεις του."