- Είναι πραγματικά ντροπή. Δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα. Το Καλοκαίρι καιγόταν επί ημέρες η Δαδιά και τώρα προχωρούν στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών μέσα στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.
- Το Πράσινο Κίνημα ήταν το μοναδικό κόμμα που αναφέρθηκε στην κατάργηση των 7 φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, μεταξύ των οποίων και της Δαδιάς Έβρου και όλοι ξέρουμε τι ακολούθησε.
Σε ένα καλοσχεδιασμένο περιβαλλοντικό έγκλημα προχωρά η κυβέρνηση εντός του Εθνικού Πάρκου του Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, καθώς αφού πρώτα αποφάσισε την κατάργηση εφτά φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ανάμεσα τους και του Δάσους της Δαδιάς) με αποτέλεσμα την καταστροφική πυρκαγιά που είχαμε το Καλοκαίρι επί δέκα ολόκληρες ημέρες, τώρα έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή με τη δημιουργία αιολικού πάρκου εντός του Εθνικού Πάρκου του Δάσους.
Πιο συγκεκριμένα, σε ηλεκτρονική διαβούλευση ως τις 19 Απριλίου θα βρίσκεται το αίτημα αδειοδότησης ιδιωτικής εταιρείας με έδρα την Αττική για τη δημιουργία αιολικού πάρκου εντός του Εθνικού Πάρκου του Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου. Για το θέμα έχει ήδη καταθέσει την ρητή αντίθεσή της η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, ενώ αρνητική είναι η γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, καθώς, όπως επισημαίνεται, η επιχειρούμενη επένδυση βρίσκεται μέσα σε προστατευόμενη δασική περιοχή, τη γνωστή ως «Τρίκορφο».
Εφτά μήνες πριν τα έλεγε το Πράσινο Κίνημα
Το Πράσινο Κίνημα 7 ολόκληρους μήνες πριν την καταστροφική πυρκαγιά ήταν το μοναδικό κόμμα που αναφέρθηκε στην κατάργηση των 7 φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Δυστυχώς, κανένα συστημικό ΜΜΕ δεν ασχολήθηκε και κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα δεν αντέδρασε. Μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ για να αντιληφθούν οι πολίτες τι έγινε. Γιατί έχει αποδειχτεί πλέον περίτρανα ότι το Πράσινο Κίνημα δεν λαϊκίζει. Μάλιστα, το Πράσινο Κίνημα αμέσως μετά τον πρώτο απολογισμό της καταστροφικής πυρκαγιάς εξέδωσε νέα ανακοίνωση στηρίζοντας τις προτάσεις της WWF για την αποκατάσταση της καταστροφής που συντελέστηκε στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς στον Έβρο (Δείτε ΕΔΩ).
Δεν τηρούν ούτε τους νόμους που οι ίδιοι θέσπισαν
θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν τόσο σοβαρό, καθώς αν και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου γίνεται σαφές ότι εξαιρούνται οι αιολικοί σταθμοί από τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες, έχοντας ως στόχο την προστασία των απειλούμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών, αυτό όμως αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο να υποβληθεί αίτημα για εγκατάσταση αιολικού σταθμού εντός του Εθνικού Πάρκου.
Όπως είναι γνωστό, οι πληθυσμοί των προστατευόμενων αρπακτικών πουλιών και γυπών απειλούνται από την ολοένα αυξανόμενη εγκατάσταση αιολικών σταθμών στον Έβρο και τη Ροδόπη, με πολλά θύματα κάθε χρόνο. Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης επισημαίνει πως αυτή είναι η πρώτη φορά υποβλήθηκε μελέτη (ΜΠΕ) για περιβαλλοντική αδειοδότηση αιολικού σταθμού εντός του Εθνικού Πάρκου. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι εάν η συγκεκριμένη μελέτη πάρει το «πράσινο φως», θα ανοίξει ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι και για άλλες περιοχές εντός του Εθνικού Πάρκου.
Αρνητικές γνωμοδοτήσεις
Μέχρι τώρα, έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς, μεταξύ άλλων, επισημαίνει:
«Ο υπό αδειοδότηση αιολικός σταθμός εμπίπτει σε δημόσιες δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, σύμφωνα με το Δασικό χάρτη της περιοχής.
Επιπλέον, το εν λόγω έργο:
✓ εμπίπτει εντός των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000, χαρακτηρισμένες ως SCI, με κωδική ονομασία ¨ΒΟΥΝΑ ΈΒΡΟΥ΄ και κωδικό αριθμό ¨GR1110003¨ και κωδική ονομασία ¨ΤΡΕΙΣ ΒΡΥΣΕΣ¨ και κωδικό αριθμό ¨GR1110003¨,
✓ χωροθετείται εντός της Β1 Ζώνης του ¨Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου¨, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 35633/30-08-2006 ΚΥΑ (ΦΕΚ 911/Δ/2006), βάσει της οποίας δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση τέτοιου είδους έργου,
✓ εμπίπτει εντός της Ζώνης Αποκλεισμού και της Ζώνης Αυξημένης Προστασίας, σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόταση περί ορθής χωροθέτησης Α/Π στη Θράκη (2013), από τη WWF Eλλάς.
... Έχοντας υπόψη τις εκφρασθείσες απόψεις του Δασαρχείου Σουφλίου και του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο των θεματικών ενοτήτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους και πλαισιώνουν την χωρική τους δραστηριότητα και τις αθροιστικές επιπτώσεις στις δασικού χαρακτήρα εκτάσεις η Υπηρεσία μας θέτει τις παραπάνω επιφυλάξεις της ως προς το ανωτέρω έργο, και δεν συμφωνεί με την έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την εγκατάσταση του εν λόγω ΑΣΠΗΕ, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που ενδεχομένως ανακύψουν από την ανάπτυξη αυτού και αποβλέποντας στη διασφάλιση του δασικού περιβάλλοντος και της οικολογικής ισορροπίας και της βιολογικής σταθερότητας του ευρύτερου δασικού χώρου».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο ΟΦΥΠΕΚΑ που αναφέρει στη γνωμοδότησή του:
«Είμαστε αρνητικοί στην υλοποίηση του έργου/δραστηριότητας και εξέταση άλλων εναλλακτικών λύσεων για τους παρακάτω λόγους: Το έργο δεν επιτρέπεται με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Χωροθετείται στην Ζώνη Β1 του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (ΚΥΑ 35633/2006 – ΦΕΚ 911/Δ'/13-10-2006), στην οποία η εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ δεν επιτρέπεται (Άρθρο 3, Παρ.2.2.1 και Παρ.1, περίπτωση ια')».
Θετικά υπό προϋποθέσεις έχει γνωμοδοτήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου.
Ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε: «Από την στιγμή που τα γραπτά μένουν, δεν υπάρχουν και πολλά να πούμε. Το Πράσινο Κίνημα και σε αυτήν την υπόθεση είχε αποκαλύψει ουσιαστικά τι πρόκειται να συμβεί. Αν δοθεί η άδεια να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες εντός τους Εθνικού Πάρκου του Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, θα μιλάμε για τη χαριστική βολή σε ένα προμελετημένο περιβαλλοντικό έγκλημα. Σε ένα από τα πολλά που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση βέβαια.
Το Πράσινο Κίνημα θα είναι στην επόμενη Βουλή και θα καταφέρει να αρχίζουν επιτέλους να εφαρμόζονται στην χώρα μας πολιτικές με πράσινο πρόσημο. Η φωνή μας θα ακουστεί δυνατά στους πολίτες γιατί ο χρόνος δικαιώνει τις θέσεις μας»
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις