Στο πλαίσιο της αναθεώρησης, κρίθηκε σκόπιμη η αφαίρεση της εν λόγω Δράσης, η οποία χρήζει περαιτέρω ωρίμανσης, με στόχο να μεταφερθεί προς υλοποίηση από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Σειρά αρδευτικών και αντιπλημμυρικών έργων στη Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη και αλλού τίθενται οριστικά εκτός Ταμείου Ανάκαμψης σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης, ύστερα από πίεση που άσκησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με ερώτησή τους.
Η απάντηση της κυβέρνησης δικαιώνει πλήρως την έρευνα που είχε γίνει από το ΠΑΣΟΚ, με συνεργασία του υπευθύνου του Κ.Τ.Ε. Οικονομίας του Κινήματος, Παύλου Γερουλάνου, της διεύθυνσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, καθώς αναπαράγει και επιβεβαιώνει «τη λίστα που η κυβέρνηση δεν ήθελε να δεις ποτέ» και την οποία πρώτο το ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα, κάνοντας τη δουλειά της.
Στην απάντησή της όμως η κυβέρνηση αναγκάζεται να δώσει και περισσότερα στοιχεία για σειρά αρδευτικών και αντιπλημμυρικών έργων που τίθενται οριστικά εκτός Ταμείου Ανάκαμψης με απόφασή της.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη απάντηση της κυβέρνησης, για τη δράση 16285 στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τίτλο «Επενδύσεις στο εθνικό αρδευτικό δίκτυο μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ» η κυβέρνησης παραδέχεται πως «από τα αρχικά 18 έργα, τα κάτωθι αφαιρέθηκαν από την Δράση λόγω απρόβλεπτης αύξησης στο κατασκευαστικό κόστος και των επακόλουθων δημοσιονομικών περιορισμών, λαμβάνοντας υπόψη και το χρονοδιάγραμμα των έργων:
- Φράγμα και δίκτυο Διποταμιάς Καστοριάς
- Φράγμα στο Μπουγάζι Δομοκού και αρδευτικό δίκτυο
- ΦράγμαστοΛιβάδιΑράχωβας,Αρδευτικόδίκτυοκαιυδροηλεκτρικόεργοστάσιο
- ΤΟΕΒ Ν. Ηλείας- Υπογειοποίηση Δικτύων Ροής (Καναλέτων)ΤΟΕΒ Αμαλιάδος, Α΄ Πύργου, Πελοπίου & Επιταλίου Ν.Ηλείας
- Αρδευτικό Δίκτυο Κάτω Αχελώου
- Φράγμα στη θέση: Δίλοφος «Κακλιτζόρεμα» και Αρδευτικό δίκτυο (σ.σ. Ν. Λαρίσης)
- Φράγμα στη θέση: Ναρθράκι “Λουκιατζόρεμα” και Αρδευτικό δίκτυο (σ.σ. Ν. Λαρίσης)
- Φράγμα Νεοχωρίτη και αρδευτικό δίκτυο (σ.σ. Ν. Τρικάλων)
- Φράγμα Γριζάνου και αρδευτικό δίκτυο (σ.σ. Ν. Τρικάλων)
- Φράγμα Αχλαδοχωρίου και αρδευτικό δίκτυο (σ.σ. Ν. Τρικάλων)
- Φράγμα(ρουφράχτης)Τιτάνου Τρικάλων και αρδευτικό δίκτυο.»
Επίσης για τη Δράση 16882 με τίτλο «Αντιπλημμυρικά έργα» η απάντηση της κυβέρνησης αναφέρει: «Στο πλαίσιο της Δράσης είχαν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης Έργα διευθέτησης ρεμάτων περιοχής Ωραιοκάστρου και κατασκευή απαραίτητων δικτύων ομβρίων, Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου Α’ Φάση Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Κατασκευή συμπληρωματικών έργων ταμιευτήρα Μπραμιανού, αντιπλημμυρικών έργων Γρα Λυγιάς και φράγματος Μύρτου Π.Ε. Λασιθίου Κρήτης, Έργο Αντιπλημμυρικής Προστασίας του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων (Β’ Φάση). Στο πλαίσιο της αναθεώρησης, κρίθηκε σκόπιμη η αφαίρεση της εν λόγω Δράσης, η οποία χρήζει περαιτέρω ωρίμανσης, με στόχο να μεταφερθεί προς υλοποίηση από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία».
Υπογραμμίζεται πάντως ότι η κυβέρνηση δεν δίνει καμία απάντηση στο βασικό ερώτημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το «ποιος ευθύνεται, σύμφωνα με την αξιολόγηση που πραγματοποίησε η Kυβέρνηση, για το γεγονός ότι ζητήθηκε η τροποποίηση ή η απένταξη κάθε ενός από τα 61 έργα / μέτρα / ορόσημα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας;», δεδομένου ότι στις 9 Απριλίου 2024, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και απαντώντας σε ερώτηση του Bουλευτή Α’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Γερουλάνου, αναφορικά με το αν έχει γίνει αξιολόγηση των έργων ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Αθανάσιος Κοντογεώργης δήλωσε ότι «η αξιολόγηση έχει γίνει για κάθε ένα από τα έργα», προσθέτοντας «υπάρχουν και προβλήματα ως προς την ωρίμανση κάποιων έργων που ξέρετε ότι είναι και ευθύνη της αυτοδιοίκησης». Με άλλα λόγια η κυβέρνηση κατηγόρησε και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης για τις καθυστερήσεις σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας, αλλά όταν ρωτήθηκε δεν προσκόμισε κανένα σχετικό στοιχείο.
Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα επιμείνουμε μέχρι να πάρουμε όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα που επιβάλλουν η πλήρης διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση κάθε ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.