Κλωνοποίηση κρέατος; Ευχαριστώ, δεν θα πάρω

 

 

Η κλωνοποίηση τροφίμων αλλά και η τεχνητή παραγωγή κρέατος έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα αλλά και τους καταναλωτές, αφού οργανώσεις για την προστασία των ζώων βάλουν εναντίον της Κοινότητας, ότι απαγορεύει μεν το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από κλωνοποιημένα ζώα αλλά επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι μας, από την πίσω πόρτα, κρέας και γαλακτοκομικά των απογόνων τους.

Μετά την πρώτη επιτυχημένη κλωνοποίηση θηλαστικού, του προβάτου Dolly, που έγινε το διασημότερο πρόβατο στον κόσμο, από επιστήμονες στη Σκωτία το 1996 η πρακτική αυτή έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται εμπορικά και στις ΗΠΑ και σε ορισμένες χώρες της Νότιας Αμερικής.

Ωστόσο, Ευρωπαίοι επιστήμονες και καταναλωτές αντιδρούν θεωρώντας ότι η εμπορική κλωνοποίηση είναι ανήθικη και ταλαιπωρεί τα ζώα ενώ οδηγεί στην καλή διαβίωσή τους μόλις στο 20% των περιπτώσεων.

Η τεχνολογία δεν έχει προχωρήσει τόσο, ώστε οι κλώνοι να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Τα κλωνοποιημένα ζώα συχνά υποφέρουν από καρδιαγγειακά κι αναπνευστικά προβλήματα και, όπως έχει παρατηρηθεί, έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. σύστημα.

Η Μονίκ Γκογιέν, γενική διευθύντρια του Οργανισμού BUEC από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ενώσεων Καταναλωτών επέκρινε τις προτάσεις της Επιτροπής, τον Δεκέμβριο και τόνισε ότι είναι αντίγραφο των προηγούμενων προσπαθειών, που απέτυχαν τα προηγούμενα χρόνια ζητώντας να μην καταλήξουν οι κλώνοι στο πιάτο μας.

Πρόσφατη δημοσκόπηση πολιτών της ΕΕ αποτυπώνει ξεκάθαρα την αντίθεση των Ευρωπαίων καταναλωτών σε μια τέτοιου είδους γεωργία. Το 83% των ερωτηθέντων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ιδέα του κρέατος από κλωνοποιημένα ζώα και τους απογόνους τους που εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, ακόμη και αν η σαφής επισήμανση εισήχθησαν για τα προϊόντα αυτά.
 

Πηγή: farming.co.uk