Σύμφωνα με την επαναλαμβανόμενη έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι τιμές του τυπικού καλαθιού των ελληνικών σουπερμάρκετ είναι χαμηλότερες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία.
Η έρευνα, η οποία συγκρίνει τις τιμές σε 41 κατηγορίες προϊόντων σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ στην Ελλάδα και άλλες επτά ευρωπαϊκές χώρες, αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο κόστος για το τυπικό καλάθι προϊόντων με βάση τις τιμές καταναλωτή. Η Γερμανία έχει το πιο ακριβό καλάθι, με 39% υψηλότερες τιμές από την Ελλάδα, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (27%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (24%).
Ωστόσο, οι τιμές αλλάζουν όταν αφαιρείται ο ΦΠΑ, ο οποίος διαφέρει μεταξύ των χωρών. Για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει υψηλότερο ΦΠΑ (13%) σε τρόφιμα σε σχέση με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (0% ή 5%) και η Γαλλία (5,5%). Αν ληφθεί υπόψη η πραγματική αξία των προϊόντων (χωρίς τον ΦΠΑ), οι τιμές στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλότερες σε σύγκριση με όλες τις άλλες χώρες, με την Γερμανία να έχει τις πιο ακριβές τιμές.
Αυτό το αποτέλεσμα προκύπτει από τις οργανωμένες προσπάθειες των προμηθευτών και των λιανεμπόρων στην Ελλάδα, οι οποίοι συγκρατούν τις τιμές τα τελευταία χρόνια, παρά τις αυξήσεις στους κόστους παραγωγής και τις πιέσεις από την παγκόσμια αγορά.
Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ βασίζεται σε δεδομένα από πάνω από 6.000 τιμές προϊόντων και 44 διαφορετικές αλυσίδες σουπερμάρκετ, και αναλύει προϊόντα τόσο επώνυμα όσο και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις