Κρίσιμο παζάρι στο τρίγωνο ΤτΕ-ΥΠΟΙΚ-τραπεζών



Με σημαντικά θέματα να έπονται υποδέχονται οι τραπεζίτες τον νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα καθώς μια σειρά ζητημάτων απασχολούν ήδη τις τράπεζες και εν πολλοίς θα κρίνουν εάν εντός του επόμενου εξαμήνου θα χρειασθούν ή όχι νέα κεφάλαια.

Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της επίσημης τοποθέτησης του Γιάννη Στουρνάρα στο τιμόνι της ΤτΕ, οι τραπεζίτες των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων θέτουν τα αιτήματά τους και περιμένουν άμεσες δράσεις τόσο από τη νέα ηγεσία της εποπτικής αρχής όσο και από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Κι αυτό διότι πολλές από τις διαπραγματεύσεις που θα επακολουθήσουν έχουν πολιτική χροιά, ανεξαρτήτως του εάν στηρίζονται σε οικονομικούς δείκτες... Βέβαια, την ίδια στιγμή, η κατάσταση, κυρίως στα προβληματικά δάνεια, παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και ριζικά και όχι με ημίμετρα καθώς αν κρύβεται συνεχώς θα τρώει το τραπεζικό σύστημα, στερώντας οξυγόνο από την πραγματική οικονομία.


Stress tests της ΕΚΤ

Το πλέον κρίσιμο ζήτημα της άμεσης περιόδου είναι χωρίς αμφισβήτηση τα stress tests που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία θα γίνουν επισήμως γνωστά στις 30 Οκτωβρίου 2014. Από σήμερα μέχρι το τέλος Αυγούστου θα κριθεί εάν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειασθούν ή όχι νέα κεφάλαια. Οι τραπεζίτες τονίζουν ότι "η κατάσταση όσον αφορά τον τελικό λογαριασμό των εν λόγω stress tests είναι ρευστή και μπορεί το ποσό να αλλάξει από μία και μόνο παραδοχή". Εάν, προσθέτουν, αλλάξει επί τα χείρω, για παράδειγμα το ποσοστό υποτίμησης των τιμών των ακινήτων και πάει από το 25%-30% στο 35%-40% όπου κινείται η πραγματική κατάσταση της αγοράς, τότε οι εκτιμώμενες μελλοντικές ζημίες για το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δύναται να αυξηθούν κατά 8 - 10 δισ. ευρώ.

Εδώ λοιπόν η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος καλείται να δώσει τη μάχη της. Δεν θα είναι εύκολη, ωστόσο οι τραπεζίτες επιμένουν ότι η διαπραγμάτευση  "ξεκινά από πολιτική βάση καθώς η όποια μάχη δοθεί κρίνεται από τη διαφορετική πολιτική προσέγγιση που έχει η ελληνική πλευρά και η τρόικα σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης των 11 δισ. ευρώ που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας".

Οι τράπεζες λοιπόν επιμένουν ότι τα stress tets Προβόπουλου κινήθηκαν στη σωστή βάση και στη χειρότερη περίπτωση να χρειασθούν 2-3 δισ. ευρώ παραπάνω, δηλαδή στο ύψος των κεφαλαιακών αναγκών όπως αυτές προσδιορίσθηκαν με βάση το ακραίο σενάριο της Blackrock. "Το ποσό αυτό είναι διαχειρίσιμο καθώς καλύπτεται με ίδια μέσα χωρίς να χρειασθεί έστω και μία τράπεζα να προσφύγει εκ νέου στο ΤΧΣ", αναφέρουν χαρακτηριστικά.


Κόκκινα δάνεια και προβλέψεις

Οι διαφωνίες ως προς τη διαχείριση, κυρίως τον τρόπο αλλά και τον χρόνο που απαιτείται, των κόκκινων δανείων μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος, τραπεζών και έμμεσα του υπουργείου Οικονομικών είναι σαφείς και αναμένεται να πάρουν διαστάσεις τους επόμενους μήνες. Ο Γιάννης Στουρνάρας έθιξε άμεσα το ζήτημα των κόκκινων δανείων βγάζοντας στη φόρα τα νούμερα ανά κατηγορία χορηγήσεων από το βήμα της Βουλής.

Η δήλωση δεν ήταν τυχαία και καταδεικνύει το ότι η νέα ηγεσία της ΤτΕ θα... μιλήσει για τη γάγγραινα που κατατρώει το σύστημα, χωρίς περιστροφές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύσταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βάσει της οποίας "οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να πάρουν μπροστά, δηλαδή στη χρήση του 2014, υψηλές προβλέψεις για την κάλυψη των συνεχών αυξανόμενων επισφαλειών", δεν αφήνει αδιάφορη την ΕΚΤ, η διοίκηση της οποίας συμφωνεί, αλλά κι ούτε αφήνουν αδιάφορη την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία φέρεται ότι θα πιέσει τις τράπεζες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες δεν θέλουν επουδενί να συμβεί αυτό γιατί θα δεσμεύσουν σημαντικά κεφάλαια και ο στόχος της κερδοφορίας μετατίθεται στο... μέλλον, ενώ ταυτόχρονα δεν αποκλείεται να χρειασθούν επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση.

Ζητούν, λοιπόν, να μην περάσει η γραμμή των πιστωτών και να διαχειρισθούν τα NPLs σε βάθος χρόνου καθώς όπως λένε "δεν είναι εύκολη υπόθεση πέραν όλων των άλλων και εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευμένου στελεχικού δυναμικού"...

Ζητούν, επίσης, εν προκειμένω από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου, ενώ έχουν αρχίσει να... ξηλώνουν τις 22 οδηγίες που τους έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος όσον αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Την αντίδρασή τους τονίζουν δε και για τον Κώδικα Δεοντολογίας με το επιχείρημα ότι δεν θα αποδώσει κι επισημαίνουν με νόημα ότι το πλαφόν των 1.350 ευρώ μηνιαίο καθαρό από δαπάνες διαβίωσης εισόδημα προφυλάσσει όλους τους δανειολήπτες, αδύναμους και μη οικονομικά (επιτήδειους) και στέλνει λάθος μήνυμα σχετικά με τη συμπεριφορά αποπληρωμής.


Warrants

Εδώ ο βαθμός πίεσης διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα ανάλογα τη μετοχική της σύνθεση μετά τις τελευταίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Το αίτημα άμεσης ανταλλαγής των warrants με μετοχές έχει τεθεί, μετ' επιτάσεως, προς το τρίγωνο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπουργείο Οικονομικών και Τράπεζα της Ελλάδος από την Πειραιώς και την Alpha Bank.

Βέβαια, η αλλαγή δεν αφήνει αδιάφορη την Εθνική Τράπεζα, ενώ ουδέτερη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η στάση της Eurobank, η οποία ανακεφαλαιοποιήθηκε με βάση τον νέο νόμο και οι ιδιώτες κατέχουν ήδη το 65% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Οι δύο ενδιαφερόμενες τράπεζες (Πειραιώς και Alpha Bank) ζητούν την άμεση θέσπιση του θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει την ανταλλαγή των warrants με μετοχές, την κατάργηση εξ αυτού των warrants και εν συνεχεία την πώληση των μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέσω placement σε ξένους επενδυτές, με τελικό στόχο τη μείωση της κρατικής συμμετοχής και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση.

Της Αναστασίας Παπαϊωάννου

euro2day.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις