Ακόμα περιμένουν οι ελαιοπαραγωγοί την αποζημίωση για την ακαρπία του 2013. «Παγωμένα» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα 65 εκατ. ευρώ, που για πρώτη φορά είχαν εγκριθεί για τη μειωμένη παραγωγή.
Ουδέν νεότερον απ’ το υπουργείο και απολύτως καμία αναφορά σχετικά με το αν τελικά θα δοθούν και πότε οι αποζημιώσεις που για πρώτη φορά στα χρονικά είχαν εγκριθεί το 2013 για την ακαρπία.
Θυμίζουμε ότι το αρμόδιο υπουργείο, ύστερα από πιέσεις των παραγωγών και σειρά παρεμβάσεων πολλών φορέων, ασφαλώς και της Ένωσης Αγρινίου, προχώρησε τότε σε αναλογιστική μελέτη, προώθησε κάθε σχετική διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εν τέλει διαβίβασε στο υπουργείο Οικονομικών τον φάκελο των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, ύψους 65 εκατ. ευρώ, προκειμένου αυτό, με τη σειρά του, να προχωρήσει τις διαδικασίες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αντιστάθμιση των ζημιών στη γεωργία από θεομηνίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Μάλιστα για το θέμα αυτό είχε συσταθεί ομάδα εργασίας, η οποία παρέδωσε ολοκληρωμένο πόρισμα. Τα δεδομένα της μελέτης εκείνης ενσωματώθηκαν στις επισημάνσεις ζημιών που είχαν διενεργηθεί από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, ώστε να υπολογιστεί η συνολική ενίσχυση για την αντιστάθμιση των ζημιών.
Η εξέλιξη εκείνη είχε θεωρηθεί πάρα πολύ σημαντική για την Αιτωλοακαρνανία (και όχι μόνο), αφού στην πραγματικότητα δικαιώθηκε μια προσπάθεια ετών και υιοθετήθηκε, τόσο απ’ τις ελληνικές αρχές όσο και απ’ τις ευρωπαϊκές, ένα μοντέλο «οδηγός» για το μέλλον, καθώς το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας δημιουργεί τακτικό πρόβλημα μειωμένης παραγωγής στην ελαιοκομική Αιτωλοακαρνανία, που έχει απόλυτη ανάγκη τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις για να επιβιώσει οικονομικά.
Φέτος, ύστερα απ’ την περσινή θαυμάσια χρονιά, η καρπόδεση δείχνει να είναι σχετικά ικανοποιητική, αν και σε αρκετές περιοχές φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα, το οποίο και αποδίδεται τόσο στην παρενιαυτοφορία όσο και στα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νομό την περίοδο της ανθοφορίας των ελαιόδεντρων.