Σε μια ομιλία με ιδιαίτερα συμφιλιωτικό τόνο, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μίλησε για την Ελλάδα και την κρίση και τόνισε ότι η Ευρώπη «εγκατέλειψε μια χώρα που ο πολιτισμός της ακόμα μας φωτίζει».
Η ιστορική κοινή ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στο Στρασβούργο.
Ο Γάλλος μιλώντας για την Ελλάδα, τόνισε: «Η Άνγκελα Μέρκελ και εγώ, μαζί με την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη, προωθήσαμε συζητήσεις που δυστυχώς απέτυχαν. Και τώρα βλέπουμε εικόνες εγκατάλειψης. Εγκαταλείψαμε μια χώρα που ο πολιτισμός της ακόμα μας φωτίζει. Απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Ελπίζω τώρα να μιλήσουμε και για το χρέος, ώστε να βρούμε μια ολοκληρωτική λύση. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πολύ θαρραλέος και θέλησε να να διαβουλευτεί το λαό του, πριν συμφωνήσει».
Κρίσιμη η κατάσταση της Ευρώπης
Αναφερόμενος στην κατάσταση που βιώνει σήμερα η ΕΕ, είπε: «Σήμερα η Ευρώπη βιώνει μία εξαιρετικά σημαντική και κρίσιμη περίοδο τόσο γιατί βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή λόγω των μεταναστευτικών ροών όσο και λόγω του γεγονότος της οξύτατης οικονομικής κρίσης που ωθεί τους νέους κυρίως ανθρώπους στο να φεύγουν από τις χώρες τους. Σήμερα στην Ευρώπη κυριαρχεί ένας γενικευμένος φόβος. Πρέπει να ζήσουμε με αυτή την κατάσταση αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτόν τον φόβο να μας κυριεύσει. Πρέπει να παλέψουμε ακόμη σκληρότερα ώστε να κάνουμε την Ευρώπη έναν τόπο που στηρίζεται σε ιδανικά και προσφέρει ευκαιρίες σε όλους».
Αναφορικά με την μεταναστευτική κρίση επεσήμανε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δει και πέρα από τα σύνορά της.
«Απειλές όπως αυτή της τρομοκρατίας δεν είναι δυνατό να αγνοηθούν. Σήμερα περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη ενωμένη έχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να αντισταθεί ουσιαστικά στην τρομοκρατία».
«Η Ευρώπη θα πρέπει να κατανοήσει πως δεν είναι προστατευμένη από την κρίση στη Συρία και για το λόγο αυτό θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να την αποκλιμακώσουμε. Η συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης είναι επιβεβλημένη και απαραίτητη.
Θα πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε πως ο κόσμος έχει ανάγκη από περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Οφείλουμε να ενισχύσουμε τη συνθήκη Σένγκεν. Το να θέσουμε το ζήτημα της ελεύθερης μετακίνησης το ανθρώπων υπό αμφισβήτηση θα ήταν ολέθριο λάθος», υπογράμμισε.