Βελτιώσεις και αλλαγές, όχι επί της ουσίας του μοντέλου για τη διακοψιμότητα που είχε εκπονήσει το ΥΠΕΚΑ επί Μανιάτη – Παπαγεωργίου και είχε λάβει την έγκριση της Κομισιόν, αλλά στα ποσά που τελικά θα πάρει η βιομηχανία και στα ποσοστά επί του τζίρου που θα πληρώσουν οι σταθμοί ΑΠΕ, περιλαμβάνει το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης που θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι αλλαγές ξεκινούν από το γεγονός ότι τα απαιτούμενα χρήματα για αποζημίωση της βιομηχανίας θα είναι λιγότερα, καθώς το μέτρο, μετά τις μεγάλες καθυστερήσεις που προέκυψαν, θα εφαρμοστεί το 2016 και συνεπώς το έτος αναφοράς θα είναι το 2011 (5 χρόνια πριν). Με δεδομένο ότι η διακοψιμότητα πληρώνει τη διαφορά στην κατανάλωση ισχύος ανάμεσα στην χρονιά εφαρμογής και τη χρονιά αναφοράς, υπολογίζεται ότι η διαφορά ανάμεσα στο 2016 και το 2011 δεν είναι τόσο μεγάλη και συνεπώς τα χρήματα που απαιτούνται θα είναι σημαντικά λιγότερα από τα 55 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά υπολογιστεί.
Το «μάρμαρο», ως γνωστόν, δηλαδή το κόστος της διακοψιμότητας, καλούνται να πληρώσουν οι ΑΠΕ. Το μοντέλο Παπαγεωργίου προέβλεπε εισφορά 3,6% επί του τζίρου για όλα τα φωτοβολταϊκά, 1,8% επί του τζίρου για τα αιολικά και 0,8% επί του τζίρου για τα μικρά υδροηλεκτρικά. Το ότι, τώρα, απαιτούνται λιγότερα χρήματα, δίνει τη δυνατότητα να ελαφρυνθούν οι ΑΠΕ που θα σήκωναν το μεγαλύτερο βάρος και ειδικά τα φωτοβολταϊκά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει για τα φωτοβολταϊκά παραμετροποίηση της εισφοράς, ανάλογα με το IRR κάθε είδους επένδυσης. Άλλη για τα οικιακά, άλλη για τα μικρά φωτοβολταϊκά μέχρι 100 KW και άλλη για τα μεγαλύτερα, πάνω από τα 100 KW. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τα μικρά φωτοβολταϊκά η εισφορά δεν θα ξεπεράσει το 1%, ενώ και για τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά θα μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το 3,6%.
Πηγή: energypress.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις