Στο πολυνομοσχέδιο που θα πάει στη Βουλή, περιλαμβάνονται οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά και των 12 για οφειλές προς το Δημόσιο.
Ουσιαστικά στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρχει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με φορολογικές διατάξεις, οι οποίες θα προβλέπουν:
-Αλλαγή των όρων για την αποβολή οφειλετών από τη ρύθμιση των 100 δόσεων του ν. 4321/2015. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων επέρχεται σε περίπτωση που ο υπαχθείς σ’ αυτήν οφειλέτης δεν τακτοποιήσει (δεν εξοφλήσει ολοσχερώς ή δεν ρυθμίσει σε δόσεις) μια νέα τρέχουσα ληξιπρόθεσμη οφειλή του προς το Δημόσιο εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της σχετικής ατομικής ειδοποίησης. Με τις νέες διατάξεις, θα προβλέπεται η μείωση της προθεσμίας των 30 ημερών στις 20 ημέρες από την 1η-6-2016 και στις 10 μέρες από την 1η-1-2017. Δεν αποκλείεται επίσης να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της προθεσμίας, δηλαδή να οριστεί ότι αυτή αρχίζει να «τρέχει» από τη χρονική στιγμή που η νέα οφειλή θα καταστεί ληξιπρόθεσμη και όχι από τη στιγμή της κοινοποίησης της ατομικής ειδοποίησης! Στην περίπτωση αυτή τα χρονικά περιθώρια που θα έχει στη διάθεσή του ο οφειλέτης για να αποφύγει την αποβολή του από τη ρύθμιση των 100 δόσεων θα μειωθούν σημαντικά και εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να απολέσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση.
-Απλοποίηση της διαδικασίας υπαγωγής νέων φορολογικών οφειλών στην «πάγια ρύθμιση» των 12 μηνιαίων δόσεων. Θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους οφείλουν στο Δημόσιο χρέη που δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμα να τα ρυθμίζουν σε 12 μηνιαίες δόσεις με την «πάγια ρύθμιση» υποβάλλοντας ηλεκτρονικά τις σχετικές αιτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις. Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή νέων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στην «πάγια ρύθμιση» των 12 μηνιαίων δόσεων θα καθιερωθεί με σκοπό να διευκολύνει κυρίως όσους έχουν εντάξει παλαιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Θα προβλέπεται δηλαδή ότι όποιος οφειλέτης είναι ενταγμένος στη ρύθμιση των 100 δόσεων για παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη του και ταυτόχρονα οφείλει ένα νέο χρέος στο Δημόσιο (π.χ. από φόρο εισοδήματος του τρέχοντος έτους κ.λπ.) θα μπορεί να εντάξει το χρέος αυτό στην «πάγια ρύθμιση» των 12 δόσεων πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη η 1η δόση αποπληρωμής του. Η ένταξη του νέου, μη ληξιπρόθεσμου χρέους στην πάγια ρύθμιση θα μπορεί να γίνει μέσω Διαδικτύου, με την ηλεκτρονική υποβολή της σχετικής αίτησης και υπεύθυνης δήλωσης.
Πηγή : www.naftemporiki.gr