Πόσο μεγάλο θα είναι το «ψαλίδι» στις συντάξεις

Το πόσο μεγάλο θα είναι το «ψαλίδι» στις συντάξεις, θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της συνάντησης του Γ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η κυβέρνηση δέχεται έντονες πιέσεις για να προχωρήσει άμεσα στις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ, καθώς επηρεάζουν βασικά μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού του 2016 και η ελληνική πλευρά έχει υποσχεθεί να εξοικονομήσει τουλάχιστον 740 εκατ. ευρώ από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Το χρονοδιάγραμμα των δομικών αλλαγών στο Ασφαλιστικό, επιχειρεί να «κλειδώσει» σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, σε συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Τα θέματα που παραμένουν «ανοικτά» και αναμένεται να συζητηθούν με τους εκπροσώπους των Θεσμών είναι:

• Το ύψος των νέων μειώσεων στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές), σε συνδυασμό με την αύξηση ή όχι των ασφαλιστικών εισφορών που η ελληνική πλευρά έχει προτείνει, προκειμένου να μετριαστούν οι περικοπές. Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει επανϋπολογισμό όλων των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων με ενιαίο (χαμηλότερο) ποσοστό αναπλήρωσης για όλους και πρόσθετο κριτήριο την ηλικία (όσο μικρότερη, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι μειώσεις). Μέσω του επανϋπολογισμού σχεδιάζεται να «απορροφηθούν» όλες οι μνημονιακές περικοπές, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που κρίθηκαν από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικές (4,2 δισ. ευρώ) και σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να φτάσουν έως και το 40% στις υψηλές συντάξεις. Για τις επικουρικές οι μειώσεις θα είναι τουλάχιστον 6% για να «καλυφθεί» το έλλειμμα των 360 εκατ. ευρώ, ενώ στα εφάπαξ μπορεί να φτάσουν και το 10%.

• Η ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα Ταμείο για την κύρια σύνταξη με κοινό «κουμπαρά» έως τα τέλη του 2016 και η διατήρηση της αυτοτέλειας της επικουρικής υπό το ΕΤΕΑ, αλλά, χωρίς κρατική χρηματοδότηση (λειτουργία ως δεύτερου «πυλώνα» με εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου).

• Η κατάργηση όσων κοινωνικών πόρων διατηρούνται (σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο έπρεπε να είχαν καταργηθεί από την 31η Οκτωβρίου) με ταυτόχρονη μείωση των παροχών ή αύξηση των εισφορών.

• Η αναδιάταξη του «χάρτη» των εισφορών σε βάθος τριετίας με «οδηγό» το 20% που ισχύει για τον κλάδο σύνταξης στο ΙΚΑ και τη σύνδεση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με το πραγματικό εισόδημα.

• Η θεσμοθέτηση πρόσθετων πόρων υπέρ του Ασφαλιστικού από άλλες πηγές (εκτός της εργασίας).

• Ο πλήρης διαχωρισμός των προνοιακών - μη ανταποδοτικών παροχών από τις συντάξεις.

• Η ενσωμάτωση έως τα τέλη του 2017 της δήλωσης και της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση.

 

Πηγή : www.imerisia.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις