Οι πολυεθνικές πρέπει να πληρώνουν φόρους εκεί που έχουν τα κέρδη τους, είπε η ειδική επιτροπή για τις φορολογικές αποφάσεις με έκθεσή της, στην ολομέλεια του ΕΚ, στις 25 Νοεμβρίου. Οι δύο εισηγητές Elisa Ferreira (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) και Michael Theurer (Φιλελεύθεροι, Γερμανία), μας είπαν ότι περιμένουν αλλαγές για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, ωστόσο πρόσθεσαν ότι ήταν αρκετά δύσκολο να πάρουν απαντήσεις από τις πολυεθνικές και τα κ-μ, που κάλεσαν στις ακροάσεις της επιτροπής.
Οι πολυεθνικές
Η ειδική επιτροπή για τις Φορολογικές αποφάσεις, ξεκίνησε τις εργασίες της το Φεβρουάριο του 2015 και αρχικά οι μεγάλες πολυεθνικές, αρνήθηκαν να παρευρεθούν στις ακροάσεις της επιτροπής, προκειμένου να εξηγήσουν τις θέσεις τους για τη φορολογία των επιχειρήσεων. Ωστόσο, μέσα σε λίγους μήνες, αυτό άλλαξε.
"Στην αρχή έλεγαν όχι: δεν μας αφορά αυτό το ζήτημα. Ύστερα όμως, η μία μετά τη άλλη, ήρθαν όλες και μερικές είπαν μάλιστα "ναι", στηρίζουμε μερικές από τις προτάσεις σας, όπως για παράδειγμα η προτεινόμενη κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ)", δήλωσε η Elisa Ferreira. Μεταξύ εκείνων που παρουσιάστηκαν στις ακροάσεις της επιτροπής ήταν τελικά και η Amazon, η Facebook, η Google, η IKEA και η HSBC.
Οι απαντήσεις από τα κράτη μέλη
"Στην αρχή ήμασταν πολύ ευπρόσδεκτοι αλλά από τη στιγμή που αρχίσαμε να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες, η λέξη μυστικότητα κυριάρχησε στο παιχνίδι", μας λέει η κ. Ferreira, για την εμπειρίας της από τις επισκέψεις της στα κράτη μέλη.
"Θα μπορούσαμε να είχαμε πάει καλύτερα, αν δεν υπήρχε τόσο ισχυρή αντίσταση από σημαντικούς παράγοντες, από συγκεκριμένα κράτη μέλη αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για αυτό και δεν έχουμε λάβει ακόμα μερικά πολύ σημαντικά έγγραφα ή λάβαμε πολλά "μαυρισμένα", εξαιτίας του κώδικα δεοντολογίας", δήλωσε ο Michael Theurer.
Ποιός είναι ο χαμένος;
Ο επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός από ορισμένες χώρες της ΕΕ, έχει αυξήσει τη φορολογική τους βάση σε βάρος των ευρωπαίων εταίρων και έχει αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη την κοινωνία. Η τρύπες στα φορολογικά έσοδα, οδηγούν σε φορολογικές αυξήσεις για τους υπόλοιπους φορολογούμενους, είτε είναι μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, δημόσιοι υπάλληλοι ή εταιρείες", μας λέει ο κ. Theurer.
Ενώ η Elisa Ferreira, τονίζει ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τους εταιρικούς φόρους σε ένα πλαίσιο που επιτρέπει στα κράτη μέλη να ανταγωνίζονται για την προσέλκυση πολυεθνικών".
Τα αποτελέσματα της έκθεσης
Ο κ. Theurer, λέει ότι η ψηφισμένη πρόταση "αποτελεί ανάλυση υψηλής ποιότητας των άδικων και εν μέρη παράνομων, πρακτικών φοροδιαφυγής ορισμένων πολυεθνικών εταιρειών" και προσθέτει ότι "αποτελεί ορόσημο στο δύσκολο δρόμο για τη δημιουργίας αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου για ένα δικαιότερο φορολογικό ανταγωνισμό".
"Ελπίζω ότι μετά το σκάνδαλο LuxLeaks και την έρευνα της ειδικής επιτροπής για τις φορολογικές αποφάσεις, το παιχνίδι θα αλλάξει", δήλωσε η κ. Ferreira.
Το ψήφισμα της ειδικής επιτροπής υιοθετήθηκε με 508 ωήφους υπέρ, 108 κατά και 85 αποχές.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις