ΟΒΕ: αβέβαιο μέλλον του κλάδου

Μέσα σε βαθύ προβληματισμό για το αβέβαιο μέλλον του κλάδου πραγματοποιήθηκε, στις 3 Απριλίου 2016, η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.
 
Γενική ήταν η εκτίμηση ότι η κατάσταση του κλάδου επιδεινώνεται από χρόνο σε χρόνο.
 
Την ανάγνωση του απολογισμού δράσης της Ομοσπονδίας έκανε ο ΓΓ κ. Άγγελος Τούντας.

 
Απολογισμός δράσης του Δ.Σ. της  ΟΒΕ
 
Όπως όλοι γνωρίζετε η κατάσταση του κλάδου εξακολουθεί να επιδεινώνεται. Τα οικογενειακά πρατήρια των βενζινοπωλών κλείνουν και οι εταιρείες μαζί και τα ανεξέλεγκτα κεφάλαια εξορμούν να αλώσουν την αγορά.
 
Την εξέλιξη αυτή την είχαμε προδιαγράψει από το 2010 όταν σχεδιάζονταν τα μνημόνια. Άρχιζε μια περίοδο επίθεσης και αφανισμού των πρατηρίων μαζί με τον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δυστυχώς δεν λαθέψαμε καθόλου.
 
Στο μεταξύ οι γενικοί όροι μέσα στους οποίους παλεύουμε χειροτερεύουν.
 
Η γενική κατάσταση της χώρας
 
Ποια είναι η γενική οικονομική και κοινωνική κατάσταση μέσα στην οποία εμείς προσπαθούμε αν επιβιώσουμε; Έχει σημασία να ξέρουμε για να καταλάβουμε πόσο δύσκολος γίνεται ο αγώνας αυτός.
 
Βρισκόμαστε στον 7ο χρόνο της οικονομικής κρίσης. Μια κρίση που βαθαίνει διαρκώς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο. Ο κόσμος ολισθαίνει σε επικίνδυνες ένοπλες και κοινωνικές ατραπούς και θυμίζει εποχή μεσοπολέμου, πριν τον παγκόσμιο πόλεμο.
 
Η φτώχεια, η πείνα, οι πόλεμοι, οι βομβαρδισμοί, η καταστροφή χωρών, οι τεράστιες προσφυγικές ροές, οι ωμές επεμβάσεις, η αναζωπύρωση των εθνικισμών και των θρησκευτικών συγκρούσεων, οξύνουν την κατάσταση.
 
Όσον αφορά τη χώρα μας, τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

-    Το χρέος παραμένει ανεξόφλητο σε υπέρογκο ύψος των 330 δισεκατομμυρίων ή περί το 180% του ΑΕΠ.
-    Το ιδιωτικό χρέος φτάνει κυμαίνεται στο 100% του ΑΕΠ. Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν δάνεια, φόρους, κάρτες, φάρμακα.
-    Το κράτος χρωστάει δεκάδες δισεκατομμύρια στους πολίτες.
-    Τα σιωπηρά και ανομολόγητα εσωτερικά δάνεια που αδειάζουν αποθεματικά και ταμεία είναι στην ημερήσια διάταξη.

 

 
Σε απόλυτους αριθμούς, 3.885.000 άνθρωποι στη χώρα μας βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή στερούνται βασικών υλικών αγαθών.

Ποσοστό 39,5% του πληθυσμού δεν μπορεί να πληρώσει λογαριασμούς, ενώ κάνει «εκπτώσεις» ακόμη και στη διατροφή.
 
Μας βάζουν νέους φόρους για να το εξυπηρετήσουν όχι για να το μειώσουν.
 
Με τα νέα σχέδια της κυβέρνησης καλούμαστε να καταβάλουμε από 50 ως 60% του εισοδήματός μας για ασφάλιση και φορολογία εισοδήματος.
 
Με βάση τα παλιά και νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για εμάς προβλέπεται:

-    Φόρος εισοδήματος 26% για ατομικές επιχειρήσεις από το πρώτο ευρώ και 29% για ΟΕ, ΕΕ.
-    Προκαταβολή φόρου εισοδήματος 100%
-    Τέλος επιτηδεύματος και τέλος αλληλεγγύης
-    20% ασφαλιστικές εισφορές
-    7% εισφορές επικουρικού ταμείου

 
Χώρια πόσα θα πληρώσουμε ως έμμεσους φόρους με το ΦΠΑ και τους φόρους των καυσίμων και των τσιγάρων.
 
Αλλά και για την ασφάλιση θα πληρώσουμε επιπλέον, αφού συνεχώς μας φορτώνουν κόστη από φάρμακα και περίθαλψη. Είμαστε η πρώτη χώρα στην ΕΕ, σε ιδιωτική συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 
Τα εισοδήματα των νοικοκυριών μειώνονται συνεχώς. Αύξηση φόρων και μειώσεις εισοδημάτων παντού.
 
Οι συντάξεις μπαίνουν σε νέες μειώσεις μέχρι και 20%. Οι επικουρικές σχεδόν καταργούνται και μετατρέπονται σε επίδομα φτώχειας. Στη σειρά για σφαγή είναι και οι συντάξεις του δικού μας επικουρικού ταμείου.
 
Η ανεργία είναι στο 24%. Αυξάνεται όμως από αδήλωτους ανέργους επαγγελματίες και μικρομεσαίους. 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους τους έχουν καταστήσει άχρηστους με αποτέλεσμα η χώρα να στερείται τεράστιο πλούτο που θα μπορούσαν να παράγουν. Δεν είναι άχρηστοι για τη χώρα και την παραγωγή. Είναι άχρηστοι για τις πολιτικές που ασκούν αυτοί που επιβάλουν την οικονομική ασφυξία στη χώρα μας.
 
Τα μέτρα που λαμβάνονται δήθεν για να ξεχρεώσουμε και για να γίνει πιο δίκαιη η φορολογία οδηγούν πάντα στο αντίθετο. Όταν λένε αυτοί «δίκαια φορολογία» εννοούν πάντα αύξηση. Όταν λένε εξίσωση, εννοούν εξίσωση προς τα πάνω. Μόνο οι μεγαλοσχήμονες, που δήθεν θα πλήρωναν γιατί έβγαλαν τα λεφτά τους έξω, τη γλυτώνουν. Δεν είναι τυχαίο που οι φόροι των φτωχών και των μεσαίων στρωμάτων, αυξήθηκαν στα χρόνια της κρίσης 339% και των εχόντων μόνο 9%!
 
Δώσαμε πάνω από  40 δισεκ. για να σωθούν οι τράπεζες και όχι μόνο τα χάσαμε με την τεχνητή υποτίμηση των μετοχών αλλά καλούμαστε να πληρώνουμε και υπέρογκες προμήθειες και χρεώσεις για να ανορθωθούν. Στο μεταξύ με ένα χρηματιστηριακό κόλπο, γνωστό εκ των προτέρων, οι  ξένοι επενδυτές μόνο με 5 δισ. ευρώ, απέκτησαν  τον μετοχικό έλεγχο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών! Τώρα και χρωστάμε και χάσαμε και τις τράπεζες!
 
Όλα αυτά συνάδελφοι, έχουν καταστροφική επίδραση στον κλάδο μας. Εμείς δεν ζούμε σε κενό. Όποια παιχνίδια κάνουν οι κυβερνήσεις με τους δανειστές πάνω μας πέφτουν.
 
Είμαστε ένας από τους κλάδους που εξαρτώνται από το εισόδημα της μέσης και της λαϊκής οικογένειας. Κάθε μέτρο και περικοπή σε βάρος της, είναι μέτρο και περικοπή και σε εμάς.
 
Αυτή είναι η κατάσταση που ζούμε. Δεν είναι τυχαίο ότι κι εμείς βγήκαμε στους δρόμους μαζί με εργαζόμενους, συνταξιούχους και αγρότες προσπαθώντας να υπερασπίσουμε τη δουλειά και τη ζωή μας.
 
Η κατάσταση στον κλάδο
 
Αυτό που βλέπουμε, είναι ότι τα πρατήρια κλείνουν συνεχώς και τα παίρνουν μεγάλες εταιρείες, εκτοπίζοντας τους επαγγελματίες βενζινοπώλες από την αγορά. Ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και πιο έντονα. Αυτή είναι η πολιτική των κυβερνήσεων από χρόνια και δεν διαφέρει από τις πολιτικές που ασκούνται σε βάρος όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στόχος τους είναι να πεταχτούμε έξω από την αγορά και να μονοπωληθεί από λίγες μεγάλες εταιρίες που θα καταντήσουν όμηρους του καταναλωτές και άνεργους εμάς.
 
Με πρόσχημα την κρίση, παίρνουν τέτοια μέτρα που ισοδυναμούν με εξόντωση. Το ξέρουν πολύ καλά οι συνάδελφοι της περιφέρειας  που είδαν τις καταναλώσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης να καταρρέουν με το απαράδεκτο μέτρο της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρέλαια, δήθεν για να κτυπηθεί το λαθρεμπόριο και να εισπραχθούν έσοδα. Το λαθρεμπόριο δεν κτυπήθηκε, τα δημόσια έσοδα δεν αυξήθηκαν αλλά το μέτρο παραμένει και μας εξοντώνει. Το γιατί είναι εύκολο να το ερμηνεύσει κανείς.
 
Ο δράση της ΟΒΕ
 
Από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση της ΟΒΕ λίγα πράγματα άλλαξαν. Τα περισσότερα προς το χειρότερο. Η διοίκηση προσπάθησε όλο αυτό το διάστημα να υπερασπίσει τον κλάδο. Τα πράγματα όμως δυσκολεύουν επιπλέον από την αδυναμία του συνδικαλιστικού μας κινήματος να κινητοποιήσει δυνάμεις και να διεκδικήσει λύσεις.
 
 Ακόμη δεν έχουν δώσει ούτε μια επιδότηση για τα συστήματα εισροών εκροών. Τα πληρώσαμε και ενώ μας βάζουν και άλλα βάρη δεν εκτελούν ούτε ην ελάχιστη υποχρέωση.
 
Το ίδιο γίνεται και με το μέρισμα του ΤΕΑΠΥΚ. Ούτε ένα ευρώ δεν δίνουν και συνεχώς βρίσουν νέες δικαιολογίες.
 
 
Νέες αυξήσεις στη φορολογία καυσίμων ετοιμάζουν. Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα και ζητήσαμε να ακυρώσουν κάθε τέτοια σκέψη αλλά ξέρουμε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι πουν οι δανειστές. Και το βρίσκουν πάντα εύκολο να αυξάνουν τους φόρους των νομίμων παρά να συλλάβουν τους παρανόμους.
 
Προσπαθήσαμε να αναχαιτίσουμε κάποια εξοντωτικά μέτρα, όπως τα πρόστιμα και τα νέα βάρη από τα κόστη των εγκαταστάσεων και να στηρίξουμε τη βιωσιμότητα των πρατηρίων. Βρήκαμε απέναντί μας πολύ σκληρές αρνήσεις.
 
Πετύχαμε μόνο κάποιες προσωρινές διευθετήσεις όπως η παράταση για τις ογκομετρήσεις αν και αυτό δεν έχει διασφαλιστεί πλήρως.
 
Τα εξοντωτικά πρόστιμα από καθυστέρηση εγκατάστασης των συστημάτων, σε όσες περιπτώσεις δεν έγιναν δεκτές οι ενδικοφανείς προσφυγές, παραμένουν και φέρνουν σε απελπισία τους συναδέλφους.
 
Κινητοποιηθήκαμε για να καταφέρουμε να δώσουμε λύσεις σε σειρά από προβλήματα που μας εξοντώνουν. Μας παρέπεμψαν σε επιτροπές και σε αναβολές. Χαρακτηριστικό είναι η υπαγωγή των πρατηρίων με τζίρο πάνω από 8 εκ. ευρώ στα διπλογραφικά βιβλία.
 
Το καλοκαίρι του 2015 μας επέβαλαν τα capital controls και άρχισαν νέες περιπέτειες για τα πρατήρια. Μας έβαλαν υποχρεωτικά τις κάρτες. Εκατοντάδες πρατήρια ξαφνικά έχασαν την πελατεία τους, πέρα από τη γενική πτώση της κατανάλωσης. Δεν μας άφησαν περιθώρια επιλογής. Το πρόβλημα δεν ήταν μόνο η επιβολή των ηλεκτρονικών πληρωμών αλλά και το εξοντωτικό ποσοστό προμήθειας των τραπεζών που κατά μέσο όρο κυμαίνονταν στο 1/3 των μικτών μας κερδών!
 
Ζητήσαμε συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για το θέμα, αλλά αυτή προτίμησε να συνομιλεί με τους διασπαστές της ΠΟΠΕΚ!
 
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΎ πρέπει να επισημάνουμε και να καταδικάσουμε την τακτική της ΠΟΠΕΚ να χρησιμοποιεί την ΓΣΕΒΕΕ ως Δούρειο Ίππο για να διασπάσει τον κλάδο. Έφτασαν να υπόσχονται επιδότηση των αντιπροσώπων από τη  ΓΣΕΒΕΕ για να πετύχουν την απόσπαση από την ΟΒΕ. Είναι ώρα να αναλάβει τις ευθύνες της και η ΓΣΕΒΕΕ στο θέμα αυτό για΄τι δεν είναι δυνατόν να στηρίζει διασπαστικές κινήσεις.
 
Το ΤΕΑΠΥΚ
 
Με το ΤΕΑΠΥΚ το πρόβλημα εξακολουθεί να περιπλέκεται. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες της και αντί να τηρήσει το νόμο έστω για τη μετατροπή του Ταμείου σε Επαγγελματικό, πάλι το άλλαξε και μας πηγαίνει αναγκαστικά στο ΕΤΕΑ, ενώ το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμάτευσε ότι αυτό μπορεί να το κάνει, παρότι εμείς έγκαιρα είχαμε αποφασίσει να γίνει επαγγελματικό το ταμείο!
 
Για το μέρισμα έχουμε μείνει μόνο στις υποσχέσεις. Κάναμε συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΑΕΕ, μας παρέπεμψε στον υφυπουργό Εργασίας κ. Τάσο Πετρόπουλο, έγινε και αυτή η συνάντηση και στο τέλος ένιψε τα χέρια του και μας παραπέμπει σε απόφαση του ΕΤΕΑ, το οποίο ακόμη δεν μας έχει εντάξει οργανικά και είμαστε σαν «περιπλανώμενο ταμείο» χωρίς κανένας να είναι υπεύθυνος για την τύχη του! Τέτοια ανευθυνότητα δεν μπορούσαμε να τη φανταστούμε!
 
 Ωστόσο, τα προβλήματα με το ταμείο συνεχίζονται και διογκώνονται. Το μέρισμα παρακρατείται και μαζί παρακρατούνται  οι συνδρομές από τις ενώσεις. Ακόμη και η Υ.Α. για τις εισφορές, παρά τις πιέσεις μας, δεν εφαρμόζεται και συσσωρεύονται τα αναδρομικά. Στο τέλος θα είναι αδύνατο να τις καταβάλουμε με όλες τις συνέπειες που αυτό επισύρει όπως η απώλεια του δικαιώματος σύνταξης σε όσους πλησιάζουν να συνταξιοδοτηθούν!
 
Μαζί με τις συνδικαλιστικές δυσκολίες προέκυψε και η οικονομική αδυναμία. Η ΟΒΕ έχει ισχνά οικονομικά και αναγκαστικά υπολειτουργεί. Η στήριξή στις υποδομές της ΕΒΝΑ είναι πλέον αδύνατη γιατί και αυτή υπολειτουργεί λόγω οικονομικών δυσχερειών.
 
Αγαπητοί συνάδελφοι.
 
Η κατάστασή μας είναι δύσκολη έως τραγική. Η βιωσιμότητα των πρατηρίων μας υπονομεύεται. Η αγορά μονοπωλείται. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπίσουμε το πρατήριο. Όμως χρειαζόμαστε νέες δυνάμεις και νέα συσπείρωση γύρω από την Ένωση. Διαφορετικά το μέλλον μας είναι ζοφερό.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις