Πρόοδος στο Eurogroup  για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου, το Eurogroup συζήτησε την κατάσταση προόδου της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ΕΜΣ για την Ελλάδα. Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσώπησαν ο Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόσφκις και ο Επίτροπος κ. Μοσκοβισί. Η ημερησία διάταξη περιελάμβανε τρία κύρια σημεία.

Πρώτον,  το Eurogroup κατέγραψε την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με τη δέσμη των μεταρρυθμίσεων οι οποίες απαιτούνται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Η δέσμη αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, τη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος (αμφότερες εγκρίθηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο την Κυριακή), καθώς και τα μέτρα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ίδρυση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων και της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εξόδων.

 Δεύτερον, το Eurogroup συζήτησε ένα μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, με τον οποίο θα εξασφαλιστεί ένα επιπλέον επίπεδο διασφάλισης όσον αφορά την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων.

Τέλος, το Eurogroup άρχισε να συζητά ζητήματα σχετικά με το χρέος. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συμβάλλει στις εν λόγω συζητήσεις με την τεχνική της εμπειρογνωμοσύνη. Τα συμπεράσματα του Eurogroup περιλαμβάνονται σε σχετική δήλωση. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις