Του Αχιλλέα Ε. Αρχοντή
Οικονομολόγου λογιστή
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ προχθές το νέο ασφαλιστικό με τις φορολογικές αλλαγές. (ν.4387/2016).
Σύμφωνα με αυτό, άλλαξαν οι συντελεστές φορολόγησης για όλα τα φυσικά και ορισμένα νομικά πρόσωπα.
Τα νομικά πρόσωπα (όλες οι μορφές εταιριών, δηλαδή) θα φορολογούνται (για τα κέρδη που θα αποκτούν από 1.1.2016 και μετά) με έναν ενιαίο συντελεστή 29%.
Τα φυσικά πρόσωπα:
α) Μισθωτοί
β) Συνταξιούχοι
γ) Αγρότες
δ) Ελεύθεροι επαγγελματίες
θα φορολογούνται με την παρακάτω κλίμακα:
Θα παρατηρήσετε ότι στις δυο τελευταίες στήλες αναγράφεται το ποσό της έκπτωσης του φόρου και το οποίο θα διαμορφώνει το λεγόμενο "αφορολόγητο" όριο.
ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ! Αυτοί θα φορολογούνται μεν με βάση την παραπάνω κλίμακα, αλλά δεν θα έχουν κανενός είδους αφορολόγητο.
Επίσης, αναπροσαρμόζεται και η έκτακτη (αλλά μόνιμη, τελικά...) εισφορά αλληλεγγύης. Όπως θα δείτε στους παρακάτω πίνακες, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι συντελεστές υπολογισμού, και άρα και η εισφορά που θα κληθούμε (στο επόμενο έτος) να καταβάλλουμε. Μια λεπτομέρεια εδώ: Για το 2015 θα υπολογιστεί η εισφορά σύμφωνα με τον παλαιό τρόπο και οι συντελεστές εφαρμόζονται σε ολόκληρο το ποσό του εισοδήματος που δηλώνεται, ενώ από 1.1.2016 (και αφορά και τις κρατήσεις της εισφοράς αλληλεγγύης των εργαζομένων) θα υπολογίζεται για κάθε κλιμάκιο ξεχωριστά:
Πάμε τώρα να δούμε τι θα κληθούν να καταβάλουν οι αγρότες για τα εισοδήματα του 2016. Όπως είπαμε στην αρχή, παύει (και) γι' αυτούς η αυτοτελής φορολόγηση με 13% από το πρώτο ευρώ, όπως ισχύει μέχρι και τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν φέτος, και εντάσσονται στην κλίμακα των μισθωτών. Παρακάτω παρατίθεται αναλυτικός πίνακας με την συνολική φορολογική επιβάρυνση (φόρος + εισφορά αλληλεγγύης) από όσους έχουν αγροτικό εισόδημα και σύγκριση με τη φορολογία του ίδιου εισοδήματος το 2015.
Όπως θα παρατηρήσετε, οι πιο "ευνοημένοι" είναι όσοι έχουν εισοδήματα κάτω των 20-21.000 €. Από εκεί και επάνω, η φορολογική επιβάρυνση αυξάνει ολοένα και πιο πολύ.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι:
- Στον πίνακα αναγράφονται ΜΟΝΟΝ τα ποσά του καθαρού φόρου και ΟΧΙ η προκαταβολή, η οποία ανέρχεται στο 100% του φόρου και που θα συμψηφιστεί με τον φόρο του επόμενου έτους, ενώ θα υπολογιστεί νέα προκαταβολή, κ.ο.κ.
- Ο πίνακας ΔΕΝ περιλαμβάνει και ΔΕΝ υπολογίζει φόρο από άλλες πηγές εισοδήματος (ακίνητα, μερίσματα κλπ). Αυτά θα φορολογηθούν ξεχωριστά, με άλλους συντελεστές και ο φόρος τους θα προστεθεί στον συνολικό φόρο
- Είναι αυτονόητο ότι αν υπάρχουν τεκμήρια εισοδήματος (αγορές, δαπάνες, αυτοκίνητα, κλπ) που επηρεάζουν το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος, αλλάζει το ποσό της φορολογίας σύμφωνα με τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος
- Τα σημεία που είναι με πορτοκαλί χρώμα και έντονα γράμματα είναι το αφορολόγητο για κάθε κατηγορία φορολογουμένου.
- Ο υπολογισμός έγινε για εισοδήματα έως 35.000 €. Για παραπάνω, ειλικρινά σας το λέω, πόνεσε η ψυχή μου και σταμάτησα... Ψυχή βαθειά, λοιπόν, και καλό κουράγιο! Και να θυμάστε: Καμία δήλωση, πια, δεν είναι απλή και καμία δήλωση δεν μοιάζει με του φίλου μας, του γείτονά μας ή του συγγενή μας, έστω κι αν νομίζουμε ότι δηλώνουμε τα ίδια...
-Αφήνω για το τέλος την νέα διάταξη (παρ. 3 του άρθρου 29 του ΚΦΕ) η οποία ορίζει ότι τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση φορολογούνται αυτοτελώς με την ως άνω κλίμακα και δεν προστίθενται με τυχόν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που μπορεί να έχει κάποιος αγρότης.
Αυτό ευνοεί κάπως τους αγρότες που αποκτούν εισόδημα και από τις δύο πηγές (μισθωτή εργασία, αγροτική δραστηριότητα). Προσοχή όμως, η μείωση όμως του φόρου θα υπολογίζεται μία φορά για το σύνολο των εισοδημάτων.
Πηγή: Taxheaven