Αυστηρές όσο και λεπτομερείς οδηγίες προς τις εφορίες περιέχει η εγκύκλιος της ΓΓΔΕ για το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης που δεν είναι
άλλο από την εισροή ζεστού χρήματος στα κρατικά ταμεία, μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής.
, με σωρευμένες οφειλές προς το Δημόσιο ή εκείνες που ανήκουν σε κλάδους με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, καθώς και εκείνες που απαλλάχθηκαν το 2014 από την υποχρέωση τήρησης πρόσθετων βιβλίων πελατών κλπ είναι που μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο, όπως φροντιστήρια, εκπαιδευτήρια, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, κλινικές και θεραπευτήρια, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια, χώροι στάθμευσης, συνεργεία αυτοκινήτων, γιατροί και οδοντίατροι.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο Πιτσιλή, ακριβώς επειδή όμως τέτοια βιβλία δεν τηρούνται πια, οι ελεγκτές έχουν πάρει εντολή να «κόβουν» κίνηση έξω από τέτοιες επιχειρήσεις και γραφεία, να βλέπουν ποιοι βγαίνουν και να τους ρωτούν αν πήραν απόδειξη. Αν οι εξερχόμενοι πελάτες πουν ότι δεν πήραν απόδειξη, τότε πρέπει να κάνουν έφοδο στην επιχείρηση για έλεγχο.
Στις περιπτώσεις αυτές, τα πρόστιμα για μη έκδοση απόδειξης ορίζονται σε τουλάχιστον 250 ευρώ, αν και στις περιπτώσεις όπως των ιατρών που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ δεν επιβάλλεται καν πρόστιμο. Όλοι όμως όσοι εντοπίζονται θα μπαίνουν σε "μαύρη" λίστα για να υποστούν πλήρη έλεγχο, με διασταυρώσεις στο τζίρο που δηλώνουν, στις δαπάνες που εμφανίζουν και στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν.
Μάλιστα, οι ποινές μπορεί να φτάσουν και το 6μηνο λουκέτο για όσους επιχειρηματίες αρνούνται τον έλεγχο, απειλούν τους ελεγκτές ή υποπίπτουν στα ίδια παραπτώματα σε συνεχόμενους ελέγχους.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις που ελέγχονται, μπαίνουν στο στόχαστρο των εφοριακών:
Α) με βάση τα στοιχεία και το αρχείο από ευρήματα παλαιότερων ελέγχων, που τηρούνται στο σύστημα ELENXIS
Β) μετά από καταγγελίες φορολογουμένων ή άλλες πληροφορίες που περιέρχονται στην υπηρεσία
Γ) από επιλογή του Προϊσταμένου της αρμόδιας Εφορίας, που γνωρίζει ενδεχομένως καλύτερα «πρόσωπα και πράγματα» στην περιοχή ευθύνης του.
Φοροσαφάρι για τα ύποπτα POS
Έκτακτες οδηγίες δόθηκαν στους ελεγκτές και για τα «ύποπτα» μηχανήματα αποδοχής καρτών που στέλνουν λεφτά σε ξένες τράπεζες, παρακάμπτοντας τα capital controls, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι επιχειρηματίες καρπώνονταν τον ΦΠΑ.
Οι οδηγίες προβλέπουν την καταγραφή του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών που εγκατέστησε το μηχάνημα POS στην επιχείρηση, ενώ επισημαίνουν ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα POS με την ένδειξη «MyPOS» ή «MyPOS ΕU».
Παράλληλα, οι εφοριακοί έχουν εντολή να διενεργούν συναλλαγές μικρών ποσών (20-30 λεπτά) με τα POS, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι συνδεδεμένα με ξένη τράπεζα.