Μιλώντας για την "Κατάσταση της Ένωσης"

Μιλώντας για την "Κατάσταση της Ένωσης" στην ολομέλεια του Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μίλησε για μια μελλοντική ομοσπονδία των κρατών μελών και εξέθεσε τα σχέδιά του για την γνήσια οικονομική ένωση της Ευρώπης. Στην ίδια ολομέλεια εγκρίθηκε επίσης νομοθεσία για την εξοικονόμηση ενέργειας και δικαιώματα για τα θύματα εγκλημάτων.
Με ανάμεικτα αισθήματα άκουσαν οι ευρωβουλευτές το όραμα του Προέδρου Μπαρόζο. Χαιρέτισαν μεν την ανάγκη για μια ισχυρότερη ΕΕ, αλλά υπογράμμισαν ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν καλύτερα τα κοινωνικά θέματα. Παρατήρησαν επίσης ότι οι προτάσεις του περί ομοσπονδίας πρέπει να είναι πιο φιλόδοξες.
Την Τρίτη εγκρίθηκε η οδηγία περί ενεργειακής απόδοσης που καθιστά υποχρεωτική την βιοκλιματική ανακαίνιση δημοσίων κτιρίων σε όλη την ΕΕ αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας από τις ίδιες τις εταιρίες που την παράγουν.

Οι ευρωβουλευτές κατέκριναν τα κράτη μέλη που θέλουν να μειώσουν τον προϋπολογισμό του 2013 πλήττοντας συγκεκριμένα τα αναπτυξιακά κονδύλια για την έρευνα, ενώ υπενθύμισαν ότι οι ίδιοι οι ηγέτες των κρατών μελών είχαν ζητήσει ακριβώς το αντίθετο μόλις τον Ιούνιο.

Αυστηρότερα όρια επέβαλε το ΕΚ στην περιεκτικότητα των καυσίμων για πλοία σε θείο για να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα στις παράκτιες ζώνες της Ένωσης. Μέχρι και 50.000 άτομα ετησίως φέρονται να πεθαίνουν πρόωρα λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούν τα πλοία.

Να εκπονηθεί νέο στρατηγικό δόγμα για την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική ζήτησαν οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη, ώστε να γίνει η ευρωπαϊκή διπλωματία συνεκτική και αποτελεσματική.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις