Συνάντηση ΥΠΑΝΥΠ Κ. Χατζηδάκη με Πρόεδρο ΕΤΕπ Werner Hoyer

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών,. Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer.

Ακολουθούν οι δηλώσεις:

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σήμερα έχουμε μια ακόμα θετική είδηση, μέσα στο γκρίζο φόντο της κρίσης. Η είδηση συνίσταται στις συμφωνίες που γίνονται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, οι οποίες στηρίζουν αποφασιστικά την ελληνική οικονομία και τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Μετά τη συμφωνία για το δάνειο των 440 εκατομμυρίων ευρώ που υπεγράφη πριν από λίγη ώρα, μεταξύ του κ. Χόγιερ και του κ. Στουρνάρα, επιβεβαιώσαμε στη συνάντησή μας ότι θα προχωρήσει ταχύτατα η συμφωνία για το άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, που θα στηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτό και πιστεύουμε ότι η εκταμίευση θα αρχίσει το Νοέμβρη.
Παράλληλα, συζητήσαμε άλλα θέματα σε θετικό πνεύμα, όπως ήταν το ζήτημα των ΣΔΙΤ και των αιτημάτων χρηματοδότησης που έχει υποβάλλει η Ελλάδα, ιδίως σε σχέση με τη διαχείριση αποβλήτων. Όπως ήταν φυσικό, με τον κ. Χόγιερ και την ομάδα του συζητήσαμε και το θέμα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, καθώς όπως ξέρετε ήδη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συμμετέχει σε δύο από αυτούς τους αυτοκινητοδρόμους, στον Μορέα και στην Ολυμπία Οδό.
Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Χόγιερ, ο οποίος είναι ένας φίλος της Ελλάδας, για τη στήριξη που παρέχει και ο ίδιος προσωπικά και η ελληνική πλευρά θα κάνει ότι μπορεί, έτσι ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και τα χρήματα αυτά να διοχετευθούν το ταχύτερο στην ελληνική αγορά.
Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε και έχετε το λόγο.

W. HOYER: Κατ' αρχήν σας ευχαριστώ, έχω έρθει και στο παρελθόν εδώ στα πλαίσια του Υπουργείου Εξωτερικών, τώρα βρίσκομαι εδώ εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δηλαδή τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είμαστε δεσμευμένοι απέναντι στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, θεωρούμε εξάλλου ότι υπάρχουν οικονομικές προοπτικές στην Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι πολύ σημαντικός φορέας προκειμένου για την υλοποίηση αυτών.
Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ μεταξύ άλλων για να υπογραμμίσουμε ότι όντως σημειώνεται πρόοδος, μάλιστα σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα τόσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδος, όσο και για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κι είναι μια σπουδαία μέρα διότι πιστεύουμε ότι λίαν συντόμως με τρόπο ταχύ και ευέλικτο
θα αρχίσει η ροή του χρήματος η οποία θα έχει και πολύ σημαντικές πραγματικές επιπτώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Βεβαίως στο πλαίσιο της σημερινής συναφθείσας συμφωνίας συζητήσαμε και άλλα ζητήματα, έργα και προγράμματα. Είναι γεγονός ότι εμείς δε μένουμε σε οράματα, αλλά έχουμε πολύ συγκεκριμένες ιδέες. Μία λοιπόν από τις πολύ συγκεκριμένες ιδέες που μας απασχολούν αφορά τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων στις εισαγωγικές τους δραστηριότητες, βοηθώντας στη χρηματοδότησή τους προς αυτή την κατεύθυνση.
Διότι υπάρχουν πάρα πολλές πετυχημένες μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν επιτυχημένες εξαγωγικές δραστηριότητες αλλά δυσκολεύονται στην εισαγωγή αγαθών, καθώς τους ζητούνται εγγυήσεις. Φυσικά υπάρχουν πολύ μεγάλα προγράμματα και έργα τα οποία καταρχήν θα πρέπει να εξετασθούν προσεκτικά, αλλά σίγουρα λαμβάνονται υπόψιν με πολύ εποικοδομητικό τρόπο και θα πραγματωθούν συν τω χρόνω.
Δηλαδή πλέον έχουμε βρει μεταξύ άλλων όσον αφορά τους αυτοκινητοδρόμους και τις ΣΔΙΤ που αφορούν τη διαχείριση αποβλήτων, είτε αυτά τα προγράμματα άπτονται σε θέματα υδροδότησης αποχέτευσης ενεργειακά εναλλακτικών πηγών ενέργειας, έχουμε βρει τον τρόπο αλλά και το πότε μπορούν να κινηθούν τα προγράμματα αυτά.
Κανείς δεν είναι τόσο δραστήριος και τόσο θετικός σε αυτό το πεδίο, όσο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όσον αφορά τις δραστηριότητες οποιουδήποτε άλλου διεθνούς φορέα στην Ελλάδα. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, αυτό εξάλλου έδειξαν και οι συναντήσεις μου σήμερα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, με τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη, τον κ. Στουρνάρα, αλλά και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:   Δεν αναφέρθηκα στο θέμα της διευκόλυνσης του εμπορίου. Το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας, για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τις εισαγωγικές και τις εξαγωγικές. Συζητήσαμε το θέμα αυτό, όπως θυμάστε με τον κ. Πέλι τον Πρόεδρο του EIF που είναι θυγατρική εταιρεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων πριν από μερικές μέρες και μιλήσαμε για πιθανή διευκόλυνση μέσω του JEREMIE.
Η συζήτηση σήμερα διευρύνθηκε και μιλάμε για ένα ευρύτερο πρόγραμμα κάλυψης των εγγυητικών επιστολών των ελληνικών επιχειρήσεων και διευκόλυνσης του εμπορίου μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Δεν έχουμε συγκεκριμένες ακόμα απαντήσεις, έχουμε όμως υπόσχεση ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μελετήσει το θέμα χωρίς καθυστερήσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η έκτακτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις