Η κάθετη υποχώρηση των εισοδημάτων και ακολούθως και της κατανάλωσης δεν έχει συνοδευθεί από αντίστοιχη πτώση στις τιμές.
Η φοροκαταιγίδα και κυρίως η αύξηση του ΦΠΑ, κατόρθωσαν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μία από τις ακριβότερες χώρες της Ευρωζώνης, σε ό,τι αφορά το επονομαζόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», δηλαδή τα βασικά είδη διατροφής.
Βάσει των στοιχείων της Eurostat τον Ιούλιο του 2016 οι τιμές των τροφίμων στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 2,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους, με την Ελλάδα να είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα της Ε.Ε. στο γάλα και στα αυγά, η τέταρτη ακριβότερη στα ψάρια και η έκτη ακριβότερη στο ψωμί.
Σημειώνεται ότι οι τιμές, για το ίδιο διάστημα, στο σύνολο της Ένωσης είχαν ενισχυθεί κατά 0,9%.
Τα επιμέρους στοιχεία στην ανακοίνωση της Eurostat είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά με δεδομένο ότι στη χώρα μας εμφανίζουν εντυπωσιακή άνοδο οι τιμές προϊόντων όπως τα έλαια(συμπεριλαμβανομένου του ελαιόλαδου, ενός εκ των βασικών προϊόντων που παράγει η Ελλάδα), έχουν αυξηθεί κατά 9,5% (αύξηση 2,9% στην Ευρωζώνη)!
Στα φρούτα η αύξηση έχει φθάσει στο 4,2% (4,9% στην Ευρωζώνη) και στα λαχανικά κατά 7% (5,6% στην Ευρωζώνη).
Οι τιμές σε ψωμί και δημητριακά ενισχύθηκαν 2%, ενώ στην Ευρωζώνη η αύξηση ήταν μόλις 0,2%.
Πηγές:newmoney.gr |
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις