Προβόπουλος:Η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει μόλις δυόμισι- τρία χρόνια

Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ 2,5 ΧΡΟΝΙΑ! - ΒΟΛΕΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ!  - ΌΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ

«Η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει μόλις δυόμισι- τρία χρόνια» και «αν είχε εφαρμόσει πιο σωστές πολιτικές να σταματήσει εκεί τον κατήφορο. Να δεχθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 15% αντί για 27%», είπε στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά τα δάνεια των κομμάτων και ΜΜΕ, ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Ο έμπειρος τραπεζίτης, έριξε το βάρος της ευθύνης για την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα μέσα στα μνημόνια, στις επιλογές των κυβερνήσεων, που αντί για ένα μνημόνιο 2,5-3 ετών, όπως έγινε με τις Ιρλανδία, Κύπρο και Πορτογαλία, οδήγησαν στο να πηγαίνει η ελληνική Οικονομία από το ένα μνημόνιο στο άλλο. Αναφέρθηκε σε λάθος πολιτικές επιλογές και χειρισμούς,  έφεραν το «κούρεμα» κατά 27% του ελληνικού ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Προβόπουλος, κατέθεσε ότι «η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει μόλις δυόμισι- τρία χρόνια. Να ταρακουνηθεί η χώρα γιατί αυτό δεν θα μπορούσε να το γλιτώσει. Θα μπορούσε όμως αν είχε εφαρμόσει πιο σωστές πολιτικές να σταματήσει εκεί τον κατήφορο».

Όμως αντί «να δεχθεί μείωση του ΑΕΠ κατά 15% αντί για 27% που έχουμε χάσει σήμερα και να είχε μπει σήμερα ήδη σε αναπτυξιακή πορεία έχοντας κερδίσει και μεγάλο μέρος του 2015. Έχουμε χάσει σήμερα 26% του ΑΕΠ και κανείς δεν ξέρει ποια είναι η πορεία. Η αβεβαιότητα είναι τεράστιο αρνητικό οικονομικό στοιχείο για τους οικονομικούς παράγοντες», δήλωσε.

Δεν ήταν αναγκαία η 3η ανακεφαλαιοποίηση!

 Ανάμεσα στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η ελληνική Οικονομία μέσα στην περίοδο από το 2010 μέχρι σήμερα, ήταν οι τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις. Ο πρώην διοικητή της ΤτΕ, αναφερόμενος στο θέμα, είπε ότι η Τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, «δεν ήταν αναγκαία». Η Τρίτη ανακεφαλαιοποίηση έγινε με μεγάλη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, κάτι που οδήγησε σε αλλαγές στην δυναμική της μετοχικής σύνθεσης των τραπεζών, με το Δημόσιο να χάνει μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του και να κερδίζουν ξένοι επενδυτές,. Μετά από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη για το πόσο πιθανή είναι μία τέταρτη  ανακεφαλαιοποίηση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο Γιώργος Προβόπουλος είπε ότι «δεν μπορώ να απαντήσω αν θα γίνει τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν ήταν αναγκαία ούτε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση που έγινε  πέρσι τον Νοέμβριο».

Για την περίοδο που ήταν Διοικητής, ο κ. Προβόπουλος υπενθύμισε ότι, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η αναδιάρθρωση και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, «χωρίς απώλειες για τους καταθέτες και χωρίς κανένας να υποστεί την παραμικρή ζημιά». Επεσήμανε ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες, στην Ελλάδα, το τραπεζικό σύστημα δεν ήταν η πηγή του προβλήματος, αντίθετα, οι ελληνικές τράπεζες δέχτηκαν τα «απόνερα» της κρίσης.

Η ΤτΕ, δεν προεγκρίνει τα δάνεια των τραπεζών

Το αντικείμενο που εξετάζει η επιτροπή είναι ο δανεισμός κομμάτων και ΜΜΕ, για το οποίο ο κ. Προβόπουλος είπε ότι δεν ήξερε τίποτα. Αυτό γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος, δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις χορήγησης τραπεζικών δανείων ως άτυπη «προεγκρίνουσα» αρχή και σε αυτό το πλαίσιο, προσέθεσε ότι δεν έχει γνώση «των λεπτομερειών για επιμέρους τραπεζικές χορηγήσεις δανείων σε ΜΜΕ και κόμματα. Το θέμα αυτό το εξάντλησε ο αρμόδιος επιθεωρητής της ΤτΕ ο οποίος το είχε χειριστεί».

Σχετικά με το πώς δίνονται τα δάνεια, επισήμανε ότι «αυτό υπόκειται στη διαδικασία των εσωτερικών οργάνων κάθε τράπεζας. Ο εποπτικός ρόλος της ΤτΕ περιορίζεται στον έλεγχο των αναληφθέντων κινδύνων για την κεφαλαιακή τους επάρκεια».

Για τα κόμματα, είπε ότι «ο κανόνας που ισχύει στην ΕΕ και στην Ελλάδα είναι ότι οι τράπεζες αποφασίζουν ελεύθερα για το μέγεθος και τον τρόπο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους» και ότι η ΤτΕ, έκανε τη δουλειά της σχετικά με την Αγροτική Τράπεζα που έδινε το μεγαλύτερο μερίδιο δανείων στα κόμματα. Όταν παρουσίασε αδυναμίες στην πιστοδοτική της πολιτική, έγινε η σύσταση, να χαρακτηρίζει τα δάνεια προς τα κόμματα, ως  «χορηγίες υψηλού κινδύνου».

Ο Στουρνάρας προειδοποιήθηκε αλλά υπήρξε καθυστέρηση στην Αττικής

Από την κατάθεση Προβόπουλου δεν γλύτωσε ούτε ο νέος Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας που σύμφωνα με τον προκάτοχό του, του είχε στείλει επιστολές που προειδοποιούσαν για την Τράπεζα Αττικής, αλλά  «υπήρξε ολιγωρία και δεν λύθηκε ούτε από τον υπουργό, ούτε από την τράπεζα. Αρμόδιος τότε ήταν ο κ. Στουρνάρας».

Συγκεκριμένα, ο έμπειρος τραπεζίτης, είπε ότι  «ήταν μία από τις τράπεζες που είχαν κάποια θέματα που λίγο πολύ είναι γνωστά – δεν είμαι δικαστής να απονείμω ποινές για πράγματα που δεν ξέρω – είχε αδυναμίες στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου αυτό που λέγεται διοικητική διακυβέρνηση (…) Είχα στείλει επιστολές και σε υπουργούς ότι πρέπει να λυθεί το ζήτημα. Υπήρξε ολιγωρία και δεν λύθηκε ούτε από τον υπουργό, ούτε από την τράπεζα. Αρμόδιος τότε ήταν ο κ. Στουρνάρας. Προς το τέλος  έγινε μια προσπάθεια να μπει εκεί ο κος Μάμαλης και τελικά με καθυστέρηση το ζήτημα λύθηκε. Υπήρξε μια πρόοδος στο δρόμο αλλά ήταν αργή και έπρεπε να είναι πιο γρήγορη».

 

kontranews

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις