Επωφελούνται οι αγρότες των χαμηλών τιμών καθώς κλιμακωτά περνούν στην αντλία από τις αρχές Μαρτίου οι μειώσεις από τις τιμές του αργού και των προϊόντων στη διεθνή αγορά. Η διυλιστηριακή τιμή υποχώρησε από την 1η Μαρτίου κατά 15,4% από τα 1.125,85 ευρώ το κυβικό στα 952,08 ευρώ το κυβικό. Η μέση τιμή της βενζίνης το ίδιο διάστημα υποχώρησε από το 1,593 ευρώ το λίτρο στο 1,489 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης από το 1,002 ευρώ το λίτρο στο 0,912 ευρώ το λίτρο.
Η υστέρηση που εμφανίζει η μείωση της τιμής στην αντλία οφείλεται, σύμφωνα με την πλευρά των πρατηριούχων, στο γεγονός ότι η ζήτηση είναι περιορισμένη με αποτέλεσμα να διακινούνται ακόμη αποθέματα προηγούμενων ημερών. Αυτό σημαίνει ότι η πλήρης μείωση που προκύπτει από τις διεθνείς τιμές θα περάσει στην αντλία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Τη υψηλότερη ημερήσια άνοδο στην ιστορία του κατέγραψε την Πέμπτη το αργό, ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που σημείωσε εχθές, μετά την ιστορική "βουτιά” κατά 24,4% που οδήγησε την τιμή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών.
Το ανοδικό ξέσπασμα της Πέμπτης τροφοδότησαν οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο αλλά και τα μέτρα των κυβερνήσεων για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στις οικονομίες τους, που συνέβαλαν ώστε να μειωθούν οι ανησυχίες των επενδυτών στην αγορά πετρελαίου σχετικά με την επιβράδυνση της ζήτησης.
Έτσι, το αργό τύπου West Texas Intermediate σημείωσε σήμερα άνοδο κατά 4,85 δολάρια ή κατά 23,8% και τερμάτισε τη συνεδρίαση στα 25,22 δολάρια το βαρέλι, επιτυγχάνοντας την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στην ιστορία του, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones που φτάνουν πίσω έως τον Μάρτιο του 1983.
Ισχυρά κέρδη κατέγραψε και το πετρέλαιο τύπου Brent, που ενισχύθηκε την Πέμπτη κατά 3,45 δολάρια ή 13,6% και έκλεισε στα 28,33 δολάρια το βαρέλι.
Σημειώνεται πάντως ότι το αμερικανικό αργό "γράγει” από την αρχή του έτους απώλειες περίπου 60%, καθώς οι τιμές έχουν υποστεί βαρύ πλήγμα από τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο από την Ουχάν της Κίνας και πλέον έχει επεκταθεί σε 177 χώρες σε όλο τον κόσμο, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα παγκοσμίως να ξεπερνούν τις 230.000 και τους νεκρούς να είναι περισσότεροι από 9.300 σε όλο τον πλανήτη.
Την κατάσταση επιδείνωσε ακόμη περισσότερο ο πόλεμος τιμών που ξέσπασε μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, μετά τη διαφωνία της Μόσχας στην πρόταση του Ριάντ για περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου προκειμένου να στηριχθεί η διεθνής τιμή του, η οποία οδήγησε τους Σαουδάραβες να "απαντήσουν” με κατακόρυφη αύξηση της παραγωγής "μαύρου χρυσού", η οποία σε συνδυασμό με την απότομη πτώση της ζήτησης λόγω κορονοϊού, είχε συντριπτική επίπτωση στις τιμές του πετρελαίου.
Ωστόσο, σήμερα οι επενδυτές φαίνεται ότι αναθάρρησαν μετά τις διαδοχικές παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και τις ενέσεις ρευστότητας που ανακοίνωσαν για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού, αλλά και της δήλωσης Τραμπ που τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παρέμβουν για να βρεθεί μια λύση στην αντιπαράθεση Ριάντ - Μόσχας.
Την ίδια στιγμή, πάντως, οι πιο επιφυλακτικοί προειδοποιούν ότι τα μέτρα τόνωσης που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις ίσως να μην επαρκούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και κατ’ επέκταση να αποτρέψουν περαιτέρω μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο, τονίζοντας ότι στο χειρότερο σενάριο οι τιμές του καυσίμου θα μπορούσαν να υποχωρήσουν κι άλλο, πιθανώς έως και 10 δολάρια χαμηλότερα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις