Οι υπουργοί γεωργίας της ΕΕ αναζητούν μέτρα για να αντέξουν το COVID-19

Μέτρα που ελήφθησαν περιλαμβάνουν το καθεστώς μικρών επιχορηγήσεων για οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, βιοτεχνίες και εργοδότες ύψους 53 εκατ και πίστωση για τις μικρές επιχειρήσεις, με δάνεια μέχρι 25 000 ευρώ, με επιτόκιο 0,5%

Τα περιοριστικά μέτρα που έλαβαν πολλά κράτη μέλη για να ανταποκριθούν στην επιδημία του κορωναϊού καθιστούν δύσκολη για τους αγρότες της ΕΕ είτε να φυτεύουν είτε να συγκομίζουν προϊόντα - κάτι που διαταράσσει τον τομέα σε ολόκληρη την ήπειρο.
Οι υπουργοί γεωργίας και αλιείας της ΕΕ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (25 Μαρτίου) ότι η κρίση του κοροναϊού παρουσιάζει μια νέα πρόκληση για τη βιομηχανία γεωργικών ειδών διατροφής που απαιτεί συντονισμένη απάντηση.

Το πρώτο μέτρο που εισήχθη εξασφάλισε ευελιξία μεταξύ των πυλώνων της ΚΓΠ.

Η Κροατία ζήτησε επίσης πρόσθετη χρηματοδότηση στον τρίτο πυλώνα, δηλαδή για την εξασφάλιση επαρκούς εισοδήματος για τους αγρότες.

Το προτεινόμενο ποσό, λαμβάνοντας υπόψη την ευελιξία, είναι σήμερα τουλάχιστον 120 εκατομμύρια HRK, δήλωσε ο Βούκοβιτς.

Άλλα μέτρα που ελήφθησαν περιλαμβάνουν το καθεστώς μικρών επιχορηγήσεων για οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, βιοτεχνίες και εργοδότες ύψους 53 εκατ. HRK και πίστωση για τις μικρές επιχειρήσεις, όπως η βιομηχανία επεξεργασίας μαλλιού, με δάνεια μέχρι 25 000 ευρώ, με επιτόκιο 0,5% .

Η πίστωση μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Υπουργό. 

Όσον αφορά τον τομέα της αλιείας, ο Βούκοβιτς δήλωσε ότι έχει σταλεί στην ΕΚ αίτημα για την εκ νέου θέσπιση μέτρων για την προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων και για την παροχή στους μισθωτούς πλήρους μισθού.

Οι νέες μικρές επιδοτήσεις για την αλιεία θα αυξηθούν από 30.000 σε 120.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Επιτροπή ανακοίνωσε παράταση κατά ένα ακόμη μήνα της προθεσμίας υποβολής της ενιαίας αίτησης άμεσων πληρωμών το 2020.
Η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ υιοθέτησε επίσης ένα προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις, αυξάνοντας τα ανώτατα όρια για τη δημόσια στήριξη της γεωργίας.
Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες μπορούν τώρα να επωφεληθούν από το μέγιστο ποσό των 100.000 ευρώ ανά αγρόκτημα, ενώ οι εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων και εμπορίας μπορούν να επωφεληθούν από το μέγιστο ποσό των 800.000 ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη τις  ήδη αποδεκτές ρυθμίσεις de minimis , η συνολική εθνική στήριξη που μπορεί να χορηγηθεί ανά γεωργική εκμετάλλευση ανέρχεται σε 120.000 € και σε 125.000 € σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, στο προσωρινό πλαίσιο.
Ο κ. Wojciechowski ενημέρωσε επίσης τους υπουργούς ότι θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή άλλα μέτρα στήριξης της αγοράς, όπως η δημόσια παρέμβαση, η ενίσχυση στην ιδιωτική αποθεματοποίηση (PSA), οι αποσύρσεις, καθώς και τα έκτακτα μέτρα αγοράς που διαθέτει η ΚΓΠ.

"Οι υπουργοί ζήτησαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακολουθεί στενά και να υπερασπίζεται την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και να προτείνει κατάλληλες δράσεις όπου εντοπίζονται προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού", δήλωσε η υπουργός Γεωργίας της Κροατίας Marija Vučković, η χώρα της οποίας κατέχει σήμερα την ΕΕ προεδρία.
Οι υπουργοί της ΕΕ τόνισαν ότι θα υπάρχουν επαρκή τρόφιμα για τους ευρωπαίους καταναλωτές και θα προτείνει νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης των προκαταβολών και της τροποποίησης των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.
Η Επιτροπή έχει παρατείνει κατά ένα μήνα την προθεσμία υποβολής αιτήσεων πληρωμής για επιδοτήσεις της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και έχει εκδώσει πιο ευέλικτους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να διασφαλίσει τη διασυνοριακή ροή βασικών αγαθών.


Ωστόσο, η ελεύθερη κυκλοφορία της εργασίας είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς πολλοί τομείς της γεωργίας - κυρίως τα οπωροκηπευτικά - εξαρτώνται από τους εποχικούς εργαζόμενους.
Ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας, Didier Guillaume, εκτιμά την Τρίτη ότι ο γεωργικός τομέας στη χώρα του θα χρειαστεί περισσότερους από 200.000 ανθρώπους τους επόμενους τρεις μήνες για να μετριάσει την απουσία ξένων εργαζομένων.
"Καλώ τους άνδρες και τις γυναίκες που δεν εργάζονται και κλειδώνουν στο εσωτερικό για να ενταχθούν στον μεγάλο στρατό της γαλλικής γεωργίας", είπε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται περισσότερη "αλληλεγγύη" για να «τρώμε όλοι».
Εν τω μεταξύ, η Γερμανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειψη περίπου 300.000 εποχικά εργαζομένων που εισέρχονται στη χώρα κάθε χρόνο για να βοηθήσουν με συγκομιδές φρούτων και λαχανικών, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ ανακοίνωσε την Τετάρτη πλήρη απαγόρευση εισόδου εποχικών εργαζομένων στη χώρα.


Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Norbert Lins, η ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσει την ασφαλή μετακίνηση εποχιακών εργαζομένων για την εξασφάλιση της συγκομιδής.
"Ζήτησα από τους υπουργούς Γεωργίας και την Επιτροπή να εισαγάγουν« passes passers » για εποχικά εργαζόμενους» για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν στους εποχικούς εργαζόμενους χρησιμοποιώντας ειδικά λεωφορεία ή τρένα ή ακόμη και αεροσκάφη, δήλωσε ο Lins στο EUobserver.


Ωστόσο, η Διεθνής Ομοσπονδία Κινήτρων Βιολογικής Γεωργίας των ΜΚΟ (IFOAM) πιστεύει ότι το γεγονός ότι δεν είναι πάντοτε δυνατό να διασφαλιστεί η «κοινωνική αποστασιοποίηση» σε όλες τις γεωργικές δραστηριότητες μπορεί επίσης να είναι δύσκολο.


Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΕ για τη γεωργική πολιτική της Greenpeace, Marco Contiero, "η γενική οικονομική επιβράδυνση που δημιουργείται από την κρίση των κοροναϊών θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τροφίμων και τη γεωργία, τις οποίες θα πρέπει να υποστηρίξει η ΕΕ".


"Ωστόσο, οποιαδήποτε παρέμβαση της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα του τομέα τροφίμων και της γεωργίας μας και να διασφαλίσει ότι είναι πιο ανθεκτικά σε απρόβλεπτες κρίσεις όπως αυτή η πανδημία", πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, η ευρωβουλευτής Elsi Katainen πιστεύει ότι η κρίση των κορωναϊών θα πρέπει να κάνει τις αλυσίδες παραγωγής μικρότερες
.
"Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την αυτάρκεια της και να διατηρήσει την αλυσίδα του τομέα των τροφίμων, καθώς δεν μπορούμε να στηριχθούμε σε ενισχύσεις από τον υπόλοιπο κόσμο", είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσει τη συνέχιση της παραγωγής τροφίμων σε κάθε σενάριο.


Επιπλέον, το κοινοβούλιο ζήτησε από την επιτροπή να τροποποιήσει τον κανονισμό της ΕΕ για τα ναυτικά και τα αλιευτικά ταμεία ώστε να επιτραπεί η αποζημίωση των αλιέων που αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους λόγω της πανδημίας.


"Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι οι τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας πρέπει να θεωρούνται ως ποιοτικά και απαραίτητα τρόφιμα για μια υγιεινή διατροφή", δήλωσε ο πρόεδρος των κοινοβουλευτικών επιτροπών αλιείας Pierre Karleskind.


"Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τη συνολική ασφυξία αυτών των τομέων", πρόσθεσε.
Ο ολλανδός ευρωβουλευτής Peter van Dalen πιστεύει ότι τα ψάρια που αλιεύθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πρέπει να μεταφερθούν στις τράπεζες τροφίμων, οι οποίες σήμερα υποφέρουν από έλλειψη λόγω της μείωσης της ζήτησης - εάν είναι απαραίτητο, με την υποστήριξη του ταμείου αλιείας .
"Αυτό δίνει στους αλιείς κάποια αποζημίωση για το κόστος τους και ταυτόχρονα οι τράπεζες τροφίμων μπορούν να προσφέρουν πολύ υγιεινή διατροφή. Έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δύο προβλήματα την ίδια στιγμή", πρόσθεσε ο van Dalen.
Ομοίως, ορισμένοι ευρωβουλευτές από τις ίδιες επιτροπές ζητούν να αναβληθεί το 25% των αλιευτικών ποσοστώσεων για το 2020 έως το 2021 - μια παρόμοια πρωτοβουλία αναλήφθηκε το 2014, όταν ο ευρωπαϊκός τομέας της αλιείας πλήττεται από την απαγόρευση των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων.