Το μήνυμα Μίχαλου στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο «2013 Mediterranean Oil and Gas Conference»

Η Ελλάδα σήμερα διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνή ενεργειακό χάρτη.

¨• Ο διπλωματικός μαραθώνιος και η υπεύθυνη προετοιμασία, για την προώθηση του αγωγού TAP
• η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων,  
που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ
• αλλά και η στρατηγική που υλοποιούμε, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
…έχουν αλλάξει το τοπίο.


Το γεγονός αυτό, από μόνο του μπορεί, να συμβάλλει καθοριστικά και στην ευρύτερη επανατοποθέτηση της χώρας, στο παγκόσμιο περιβάλλον.
Στην προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τη χώρα βασισμένο στις επενδύσεις για υποδομές και γνώση που σχετίζονται με την ενέργεια.
Ενδεχομένως, αρκετοί από εσάς να σκέφτεστε ότι η κατάσταση θα ήταν ακόμα καλύτερη, αν είχε προχωρήσει, προχθές, ο διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.
Και όμως.
Η κούρσα της Ελλάδας για την προσέλκυση επενδύσεων, στον τομέα της ενέργειας, δεν μπορεί να χάσει την ορμή της.
Τίποτα δεν έκλεισε.
Η χώρα μας εξελίσσεται σε καθοριστικό παράγοντα στον χάρτη της ενέργειας και τίποτα δεν μπορεί να ανατρέψει, την νομοτέλεια αυτή.
Ο διαγωνισμός, θα προκηρυχθεί, εκ νέου.
Kαι -επιτρέψτε μου τη ριψοκίνδυνη πρόβλεψη- με τη συμμετοχή πολλών υποψηφίων που -να σας θυμίσω- είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και στις αρχές του 2011, αλλά (λόγω της τότε ανησυχίας για το Grexit) είχαν αναγκαστεί να αποχωρήσουν και, στη συνέχεια, δεν μπορούσαν, λόγω των νομικών όρων, να επιστρέψουν στη διαδικασία.
Τώρα, όλοι αυτοί, αναθεωρούν πλέον τις αποφάσεις, επειδή η Ελλάδα βρίσκεται κοντά, πολύ κοντά στην επιτυχία ανάδειξής της σε διεθνή πόλο ενέργειας. Σε πόλο επενδύσεων. Σε πόλο ασφάλειας. Σε πόλο οικονομικών συμμαχιών.
Γι αυτό και η φωνή μας ακούγεται πλεόν καθαρά.
Οι θέσεις μας βρίσκουν απήχηση και αποδοχή, ενώ οι ευρωπαϊοι εταίροι μας αξιολογούν θετικά την πρόοδο και τις προοπτικές της πατρίδας μας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατορθώσαμε με σκληρή δουλειά, θέληση και σχέδιο, να επανατοποθετήσουμε τη χώρα στη διεθνή σκηνή, στον παγκόσμιο οικονομικό και ενεργειακό χάρτη.
Τον περασμένο μήνα, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επέτυχε μία σημαντική κατάκτηση:
Πρότεινε (κι έγινε δεκτό από τους εταίρους μας στο επίσημο κείμενο συμπερασμάτων) να γίνει, ρητή αναφορά στην έρευνα και στην εκμετάλλευση νέων εγχώριων ενεργειακών πόρων της Ευρώπης, χερσαίων και θαλασσίων, στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης επενδύσεων στον τομέα ενέργειας.
Με αυτό τον τρόπο, τα -πολύ πιθανά- ελληνικά κοιτάσματα διατηρούν την εθνική τους ταυτότητα, αλλά αποκτούν ευρωπαϊκή ασπίδα ασφάλειας και ευρωπαϊκή στήριξη ταχείας οικονομικής τους εκμετάλλευσης.
Σήμερα, η ενέργεια αποτελεί πυρήνα της εθνικής προσπάθειας ανάκαμψης.
• Αποτελεί πόλο προσέλκυσης επενδύσεων. Η προοπτική για τη μεγαλύτερη επένδυση, που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, ανοίγεται στο πεδίο του φυσικού αερίου.
• Η ενέργεια αποτελεί την πύλη για την επάνοδο της χώρας, στη διεθνή γεωστρατηγική σκακιέρα.
o Η Ελλάδα ισχυροποιεί τη θέση της στην Ε.Ε., προσφέροντας ασφαλείς διαδρομές για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του νότιου ενεργειακού διαδρόμου.
o Ανοίγει το δρόμο για τη διαφοροποίηση των πηγών προέλευσης φυσικού αερίου. Προσφέρει, δηλαδή, εναλλακτικές επιλογές μεταξύ περισσότερων προμηθευτών στην ευρωπαϊκή αγορά.
o «Δένει» στην ενεργειακή συμμαχία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όχι μόνον τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις αγορές των Δυτικών Βαλκανίων και τις μακρινές χώρες της Κασπίας.
o Η Ελλάδα παράλληλα γίνεται γέφυρα διασύνδεσης ενεργειακών διαδρομών με την ανατολική Μεσόγειο. Συμμετέχει, με την Κύπρο και το Ισραήλ, στις ζυμώσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένας τρίτος πόλος εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο -και πιθανόν πετρέλαιο- πέρα από τη Ρωσία και την περιοχή της Κασπίας.
• Η Ελλάδα χαράσσει, τέλος, μια ολιστική στρατηγική προώθησης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, τόσο για οικιακή, όσο και για βιομηχανική χρήση.
Η ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας συνδέεται άμεσα με τις -πολλαπλές και κερδοφόρες- προοπτικές που μόλις περιέγραψα. Γι’ αυτό, και από την πρώτη στιγμή που η παρούσα Κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της, έθεσε την Ενέργεια υψηλά στην πολιτική της ατζέντα. Και δικαιώθηκε!

Κυρίες και κύριοι,
Δεν έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που οι διεθνείς αγορές στοιχημάτιζαν στην Grexit, κερδοσκοπούσαν στα σενάρια πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας. Έκλειναν, ερμητικά, τις στρόφιγγες της ρευστότητας, καταδικάζοντας τους κρατικούς τίτλους στην απαξία.

Τώρα, οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι άρχισαν να ποντάρουν, με σιγουριά, στην ελληνική ανάκαμψη.

• Μέσα από την κρίση, αλλά και την αποφασιστική προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, η Ελλάδα βρήκε τις δυνάμεις, για να γίνει ανταγωνιστική, παραγωγική και εξωστρεφής. Θα αναφέρω, ενδεικτικά, την αναρρίχηση, το 2012, κατά 11 θέσεις στην ετήσια κατάταξη “Doing Business In” της Παγκόσμιας Τράπεζας με την ανάκτηση του 80% των απωλειών στην ανταγωνιστικότητα.

• Μέσα από την κρίση, η Ελλάδα έθεσε ως προτεραιότητα την ενίσχυση της παρουσίας της στη διεθνή αγορά. Την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Την αύξηση των εξαγωγών. Η ευρωπαϊκή πρωτιά το 2012 στις εξαγωγές, με επίδοση ρεκόρ και άνοδο κατά 13,9% έναντι του 2011, αποτελεί μία πρώτη ένδειξη ότι προσεγγίζουμε το στόχο μας.
• Μέσα από την κρίση, η χώρα άρχισε να εργάζεται με μετρήσιμους στόχους. Με χρονοδιάγραμμα. Με σύγχρονα εργαλεία προώθησης. Με σχέδιο δράσης, αλλά και όραμα μακριά από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.
Με σχέδιο και όραμα, η κυβέρνηση οικοδομεί ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον.
Ένα νέο επενδυτικό πλαίσιο που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις. Και, ειδικά στον τομέα στον οποίο εστιάζει το ενδιαφέρον του το σημερινό σας συνέδριο, η δυνατότητα προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων αποτελεί ζωτική προϋπόθεση, για να φτάσουμε, από την προοπτική, στα πραγματικά οφέλη για την οικονομία.
Δεν έχουμε επιλύσει όλα τα προβλήματα. Δομικές και χρόνιες ανεπάρκειες εξακολουθούν και ταλαιπωρούν την ελληνική πολιτεία και το επιχειρείν.
Αλλά τα βήματα μπροστά είναι γρήγορα και αποφασιστικά.
Η κατεύθυνση είναι σαφής και την έχει δώσει με πράξεις πρώτος ο Πρωθυπουργός.
Η εθνική μας επιβίωση εξαρτάται από τη δημιουργία μίας εξωστρεφούς και ανταγωνιστικής οικονομίας.
Να στρέψουμε επιτέλους την ενέργεια του έθνους προς τον παγκόσμιο χώρο που είναι άλλωστε ο φυσικός του χώρος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η δική μας προσπάθεια στο Υπουργείο Εξωτερικών. Με σκληρή δουλειά και σε συντονισμό με τα συναρμόδια Υπουργεία, μέρος και εμείς της ίδιας εθνικής στρατηγικής και προσπάθειας, κατορθώσαμε ν’ αναβαθμίσουμε και ν’ αναδείξουμε τη θέση και το ρόλο της οικονομικής διπλωματίας:
Με όραμα αυτή την κατεύθυνση αλλάξαμε νοοτροπίες και τρόπο δράσης στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Για να έχει η πατρίδα και η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα γέφυρες ανάπτυξης στο παγκόσμιο περιβάλλον.
Για να αποκτήσουμε επιτέλους μία σύγχρονη οικονομική διπλωματία.
Μία οικονομική διπλωματία που δεν θα εξαντλείται σε χειραψίες, σε σημαιάκια και σε καλές προθέσεις.
Αλλά θα είναι κινητήριος μοχλός για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
Δυναμικό εργαλείο που θα προβάλλει την ελληνική οικονομία και θα αναδεικνύει τις προοπτικές για επενδύσεις.
Θέτοντας μετρήσιμους στόχους, καταστρώνοντας σχέδιο δράσης και χρονοδιαγράμματα, βάλαμε, σε κάθε τραπέζι διμερών επαφών, συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις.
Ανοίξαμε πόρτες και οικοδομήσαμε γέφυρες για επιχειρηματικές συνεργασίες. Στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το Κατάρ, η Κίνα, η Ρωσία, το Ισραήλ επανέρχονται δυναμικά στον επενδυτικό μας ορίζοντα. Αναγνωρίζοντας όλοι ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδ
α.
Ότι εννοούμε αυτό που λέμε.
Ότι υπάρχει συνέχεια και ταχύτητα ανταπόκρισης σε αυτό που συμφωνούμε.
Ότι γίνεται σοβαρή προετοιμασία με στοχευμένες προτάσεις.
Χθες ήταν στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχης Abdullah bin Zayed Al Nahyan, και συζητήσαμε συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας.
Στις αρχές Ιουλίου, αναμένουμε τους επικεφαλής των 20 μεγαλύτερων κορεατικών χρηματοπιστωτικών - επενδυτικών εταιρειών. Στόχος είναι οι συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες και τράπεζες και, βεβαίως, η προσέλκυση επενδύσεων είτε για ιδιωτικοποιήσεις είτε για ώριμα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια.
Και αυτό, είναι το αποτέλεσμα, ασφαλώς, των νέων συσχετισμών που δημιουργεί η προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας.

Αλλά και μίας παράλληλης προσπάθειας:
• Να αντιμετωπίσουμε εκκρεμότητες.
• Να επιλύσουμε τεχνικά προβλήματα.
• Να υπερβούμε αγκυλώσεις.
Με αντίστοιχη μέθοδο, χρονοδιάγραμμα, μετρήσιμους στόχους και όραμα, επιτύχαμε να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς και στην υπόθεση του Δια-Αδριατικού Αγωγού Αερίου, του αγωγού TAP.

• Μετά από ένα διπλωματικό μαραθώνιο διεκδικούμε, σήμερα, μία μεγάλη επένδυση για τη χώρα και τη γεω-στρατηγική της θέση. Ως γνωστόν, η τελική επιλογή μεταξύ TAP και Nabucco West δεν θα γίνει από την Ελλάδα. Δεν εξαρτάται από την Ελλάδα. Έχουμε κάνει όμως ό,τι είναι πολιτικά, διπλωματικά και ανθρώπινα δυνατόν, ώστε εφόσον επιλεγεί ο TAP, η Ελλάδα να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή στο ενεργειακό πεδίο.

• Αναδείξαμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πρότασης ΤΑΡ, με κριτήρια έγκαιρης παράδοσης, αποδοτικής λειτουργίας, οικονομικής βιωσιμότητας και τεχνικής ωριμότητας.

• Χτίσαμε την πρόταση, πάνω σε ένα ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας, με τους συμμετέχοντες στην υλοποίησή του (δηλαδή, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Αλβανία), αλλά είμαστε σε επαφή και με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν άμεσα τον αγωγό. Όπως και με την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο και τη Βουλγαρία μέσω του IGB (Interconnector Greece-Bulgaria).
• Να επισημάνω επίσης ότι αμέσως μετά από εδώ, αναχωρούμε με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για το Ντουμπρόβνικ. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την πρωτοβουλία της Κροατίας για την πολιτική στήριξη και προβολή του έργου και από τις χώρες που θα διακλαδωθούν με τον αγωγό. Αυτή η διεύρυνση της ευρωπαϊκής συμμαχίας του ΤΑΡ, ενισχύει την προοπτική υλοποίησης του έργου. Υπογραμμίζει ότι ο ΤΑΡ είναι ένας ενεργειακός δεσμός που θα προωθήσει συνέργειες, οι οποίες ενισχύουν τη συνολική ανάπτυξη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

• Μεταστρέψαμε τις επιφυλάξεις των ευρωπαίων εταίρων μας που σήμερα αναγνωρίζουν ότι η πρόταση θεμελιώνει την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού όλης της Ευρώπης.

Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι.

Η προσφορά που κατατέθηκε από την, επίσης Αζέρικη, εταιρία Socar στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (της λεγόμενης ΔΕΣΦΑ) από το ΤΑΙΠΕΔ, είναι ένα θετικό μήνυμα. Δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον των Αζέρων για μια ευρύτερη στρατηγική-ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα. Ο ΤΑΡ βέβαια είναι, σε κάθε περίπτωση, αυθύπαρκτο έργο.

Όπως όμως προανέφερα, η τελική απόφαση δεν κρίνεται από εμάς. Αλλά εμείς είχαμε την ευθύνη και κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν, για να προβάλλουμε τα πλεονεκτήματα του ΤΑΡ και να ωθήσουμε προς την επιλογή του.
Εφόσον τελικά γίνει η επένδυση, θα είναι μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις που θα έχουν υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα μας: υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ!
Μια επένδυση, που εκτιμάται πως θα δημιουργήσει 12.000 θέσεις εργασίας που μάλιστα δημιουργούν εξειδίκευση και προστιθέμενη αξία στην οικονομία.
Μια επένδυση που θα αναβαθμίσει τις υποδομές μας. Που θα μετατρέψει την Ελλάδα, για πρώτη φορά, από χώρα-προορισμό δευτερεύουσας σημασίας, σε χώρα διέλευσης, σε διευρωπαϊκό ενεργειακό κόμβο.

Κυρίες και κύριοι,
Η αλληλεπίδραση της Ενέργειας με την οικονομική ανάπτυξη δεν είναι άγνωστη σε ένα εξειδικευμένο κοινό,  όπως εσείς.
Δεν θα προσθέσω, επομένως, κάτι σε όσα ήδη γνωρίζετε, επισημαίνοντας ότι η ενεργειακή επάρκεια της χώρας αποτελεί προϋπόθεση για ανάπτυξη και δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην οικονομία.
Αυτό που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό όμως να τονίσω, είναι η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και εν μέσω κρίσης, να αναλάβει και να φέρει σε πέρας, εκείνες τις πρωτοβουλίες, που θεμελιώνουν νέες οικονομικές δομές.
Δομές, που απεγκλωβίζουν την εθνική οικονομία από τα αδιέξοδα του παρελθόντος. Σε οικονομικό, αλλά και γεωστρατηγικό επίπεδο.
Που έχουν να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στους λαούς μας.
Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε με την επανατοποθέτηση της χώρας στον αναπτυξιακό χάρτη.