Αυτόματη κατάσχεση: Οι αλλαγές στην ΑΑΔΕ που θα σας παίρνουν τα λεφτά

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρά σε μια σειρά αλλαγών στην οργανωτική της δομή και τις διαδικασίες είσπραξης των δημοσίων εσόδων. Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι η δημιουργία ενός νέου εισπρακτικού κέντρου για την Αττική, το οποίο θα έχει κεντρικοποιήσει όλες τις αρμοδιότητες είσπραξης για τους οφειλέτες της περιοχής.

Το νέο εισπρακτικό κέντρο θα έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα των φορολογουμένων, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων που αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, Εργάνη, ΓΕΜΗ κ.ά.).

Στον ψηφιακό φάκελο του οφειλέτη θα παρατίθενται και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης τα οποία μπορούν να ληφθούν ή έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της είσπραξης των χρεών του φορολογούμενου. Πέραν του οφειλέτη θα παρακολουθούνται και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι με την οφειλή (συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι, συσχετιζόμενες επιχειρήσεις, διασυνδεδεμένοι όμιλοι, όπως και οι απορροφήσεις-συγχωνεύσεις).

Οι αλλαγές αυτές θα επιτρέψουν στην ΑΑΔΕ να επιβάλλει με πιο αποτελεσματικό τρόπο τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως η κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων.

Ειδικότερα, για την κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να ζητά από τις τράπεζες να της γνωστοποιήσουν τα διαθέσιμα υπόλοιπα των λογαριασμών των οφειλετών. Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση του συνόλου ή μέρους των διαθέσιμων κεφαλαίων, ανάλογα με το ύψος της οφειλής.

Για την κατάσχεση ακινήτων, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να ζητά από την Εφορία Κληρονομιών, Διαθηκών και Γονικών Παροχών να της χορηγήσει πιστοποιητικό αξίας των ακινήτων. Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση του ακινήτου ή μέρους αυτού, ανάλογα με το ύψος της οφειλής.

Για την κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να ζητά από την Εφορία να της χορηγήσει βεβαίωση της περιουσιακής κατάστασης του οφειλέτη. Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων, όπως αυτοκίνητα, μηχανήματα και άλλα αντικείμενα αξίας.

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να αυξήσουν τα έσοδα του Δημοσίου από την είσπραξη των δημοσίων εσόδων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους οφειλέτες, καθώς θα διευκολύνουν την ΑΑΔΕ να τους κατασχέσει τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Για τους οφειλέτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, είναι σημαντικό να επικοινωνήσουν με την ΑΑΔΕ για να ενημερωθούν για τις διαθέσιμες ρυθμίσεις πληρωμής των χρεών τους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις