Η ΕΕ επιπλήττει την Πολωνία για «αποτυχία» στο Natura 2000

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απευθύνει επίσημες επιπλήξεις σε ορισμένα κράτη μέλη για διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας-πλαισίου της ΕΕ για τα ύδατα και του δικτύου Natura 2000.

Σε μια σειρά αποφάσεων σχετικά με πιθανές παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ από κράτη μέλη, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κάλεσε επίσημα την Πολωνία να ολοκληρώσει το δίκτυο Natura 2000, αποστέλλοντας στη χώρα «αιτιολογημένη γνώμη», η οποία αποτελεί το τελευταίο βήμα στη διαδικασία παράβασης της ΕΕ πριν από την παραπομπή του ζητήματος στο Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ).

Η Επιτροπή υποστήριξε ότι η Πολωνία δεν έχει εξασφαλίσει επαρκή προστασία των οικοτόπων και των ειδών «που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ΕΕ», ορίζοντας περιοχές προστασίας της φύσης (Natura 2000).

Σύμφωνα με την Επιτροπή, στο πλαίσιο της οδηγίας για τους οικοτόπους και της οδηγίας για τα πτηνά, τα κράτη μέλη συμφώνησαν στην ανάπτυξη ενός «συνεκτικού» ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000, προτείνοντας στην Επιτροπή κατάλληλες περιοχές «κοινοτικής σημασίας».

Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Πολωνία τον Ιούλιο του 2019 επειδή δεν πρότεινε όλες τις περιοχές που θα έπρεπε να είναι σύμφωνες με τις νομικές και επιστημονικές προϋποθέσεις.

Η Επιτροπή ισχυρίστηκε επίσης ότι ορισμένες από τις περιοχές που πρότεινε η Πολωνία δεν κάλυπταν επαρκώς τους διάφορους τύπους οικοτόπων και τα είδη που χρειάζονταν προστασία.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι εντόπισε κενά στην πληρότητα και την ποιότητα των δεδομένων για τις προστατευόμενες περιοχές.

Ενώ ανέφερε ότι η Πολωνία έχει σημειώσει κάποια πρόοδο, η Επιτροπή δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει όλες τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν και ότι οι παραβιάσεις των υποχρεώσεων που απορρέουν από το δίκαιο της ΕΕ εξακολουθούν να υφίστανται.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη προς την Πολωνία, η οποία έχει πλέον δύο μήνες προθεσμία για να απαντήσει και να λάβει τα μέτρα που περιέγραψε η Επιτροπή. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο (ΔΕΕ).

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στη Σουηδία, με την οποία καλεί τη χώρα να συμμορφωθεί με την οδηγία για τα πλαίσια για τα ύδατα.

Η προειδοποιητική επιστολή είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία επί παραβάσει.

Η οδηγία απαιτεί από τα κράτη μέλη να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα μέτρων για κάθε περιοχή λεκάνης απορροής ποταμού, ώστε να διασφαλιστεί η καλή κατάσταση των ευρωπαϊκών υδάτινων σωμάτων, όπως ποταμοί και λίμνες.

Τα μέτρα αυτά πρέπει να περιλαμβάνονται στα σχέδια διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού, τα οποία πρέπει να καταρτίζονται και να υποβάλλονται στην Επιτροπή κάθε έξι χρόνια.

Κάθε πρόγραµµα µέτρων πρέπει να περιλαµβάνει βασικά µέτρα για τον έλεγχο των διαφόρων τύπων υδροληψίας, των ταµιευτήρων, των σηµειακών πηγών απόρριψης, των διάχυτων πηγών που µπορούν να προκαλέσουν ρύπανση και κάθε άλλης σηµαντικής αρνητικής επίπτωσης στην ποιότητα των υδάτων.

Τα κράτη μέλη υποχρεούνται να επανεξετάζουν και να επικαιροποιούν περιοδικά αυτούς τους ελέγχους, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αδειών χρήσης νερού που χορηγούνται για τους σκοπούς αυτούς.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι στη Σουηδία, η εθνική νομοθεσία δεν προβλέπει περιοδικές αναθεωρήσεις των σχετικών ελέγχων ή, για ορισμένους από τους ελέγχους, οι περιοδικές αναθεωρήσεις δεν είναι αρκετά συχνές.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, πολλές υδροληψίες στη Σουηδία λειτουργούν χωρίς άδειες και το μητρώο υδροληψιών - στο οποίο τα κράτη μέλη πρέπει να καταγράφουν όλες τις υδροληψίες που έχουν σημαντικές επιπτώσεις - δεν είναι πλήρες στην περίπτωση της Σουηδίας.

Η χώρα έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στην προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής και να αντιμετωπίσει τα ζητήματα. Εάν δεν το πράξει, η Επιτροπή μπορεί στη συνέχεια να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη επί του θέματος.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις