Μια ομάδα προβληματισμού ενθάρρυνε την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ να διερευνήσει νέους κανόνες για την αναπτυσσόμενη αγορά των αμπελοοινικών προϊόντων χωρίς και με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (NoLo).
Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από όλη την ΕΕ που συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο για να εξετάσει τα προβλήματα που επηρεάζουν τον κλάδο του κρασιού έχει υποστηρίξει τη μεγαλύτερη αποδοχή των επιλογών χαμηλής και μη αλκοολικής κατανάλωσης εντός του κλάδου σε μια σειρά προτάσεων που εκδόθηκαν αυτή την εβδομάδα.
Η λεγόμενη Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για την πολιτική της ΕΕ για τον οίνο ανέλαβε να εξετάσει τις προκλήσεις που περιλαμβάνουν τη σταθερή μείωση της εγχώριας κατανάλωσης και τις ασταθείς συνθήκες διεθνούς εμπορίου που επηρεάζουν βασικές εξαγωγικές αγορές.
Οι συστάσεις της ομάδας αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των μεταβαλλόμενων προτιμήσεων των καταναλωτών και στη διασφάλιση της προσαρμογής του ευρωπαϊκού αμπελοοινικού τομέα στις αναδυόμενες ευκαιρίες της αγοράς.
Μεταξύ των τελικών της συστάσεων περιλαμβάνεται η ανάγκη λήψης μέτρων που θα ενθαρρύνουν τους παραγωγούς να αγκαλιάσουν τις νέες ευκαιρίες, ιδίως στον τομέα των οίνων χωρίς αλκοόλ, ο οποίος έχει καταστεί μια ολοένα και πιο σημαντική αγορά.
Η ομάδα προέτρεψε την Επιτροπή να αναθεωρήσει το νομικό πλαίσιο της ΕΕ για να «διευκολύνει την εμπορία αμπελοοινικών προϊόντων που ανταποκρίνονται περισσότερο στις νέες απαιτήσεις των καταναλωτών». Αυτό περιλαμβάνει «πιο προσιτούς οίνους» και «πλήρως και μερικώς αποαλκοολωμένους οίνους, καθώς και μη/αποαλκοολωμένους οίνους χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ».
Η αποαλκοολοποίηση, μια διαδικασία που αφαιρεί αλκοόλ από τον οίνο, έχει εξελιχθεί σημαντικά και μπορεί πλέον να παράγει οίνους είτε με μέτρια επίπεδα αλκοόλ (10-12% κατ' όγκο) είτε σχεδόν καθόλου αλκοόλ -γνωστούς ως οίνους NoLo.
Ο αμπελοοινικός τομέας σε σταυροδρόμι
Η ομάδα ζήτησε επικαιροποίηση των κανόνων για τους οίνους NoLo που καλύπτουν τους ορισμούς, τις οινολογικές πρακτικές, τη συσκευασία και την επισήμανση.
Οι συστάσεις προτείνουν τη διερεύνηση προσπαθειών προώθησης που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για τα προϊόντα αυτά -μια ιδέα που θα ήταν αδιανόητη μόλις πριν από λίγα χρόνια.
Αυτή η πρόταση πολιτικής προώθησης της ΕΕ για τους οίνους NoLo αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οίνων Προέλευσης (EFOW) να έχει ήδη εκφράσει κάποιες ανησυχίες σε σχόλιό της μετά τη δημοσίευση των συστάσεων.
Εδώ και δεκαετίες, ο αμπελοοινικός τομέας της ΕΕ επωφελείται από ένα κανονιστικό πλαίσιο και μια οικονομική στήριξη που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας και την ενίσχυση της ανταπόκρισης της αγοράς.
Ωστόσο, ο Επίτροπος Γεωργίας Christophe Hansen, μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση της ομάδας τη Δευτέρα, αναγνώρισε ότι ο τομέας αντιμετωπίζει πλέον κρίση, παρά τα χρόνια αύξησης των πωλήσεων, των εξαγωγών και της αυξανόμενης φήμης για την ποιότητα.
Ο κ. Hansen επεσήμανε διάφορους παράγοντες πίσω από τις τρέχουσες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αποθέματα απούλητων οίνων -ιδίως στον τομέα των κόκκινων οίνων-, της υποτονικής ανάκαμψης της ζήτησης μετά την πανδημία COVID-19 και των ευρύτερων οικονομικών ανησυχιών, όπως η κρίση του κόστους ζωής και η αστάθεια του διεθνούς εμπορίου.
Επιπλέον, οι συστάσεις περιλαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, όπως δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή ξαφνική πτώση της εξωτερικής ζήτησης, ιδίως όταν οι εμπορικές διαμάχες οδηγούν σε αυξημένους δασμούς σε βασικές αγορές.
Αναστροφή
Η προθυμία του ομίλου να αγκαλιάσει τα κρασιά NoLo σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή. Προηγούμενες προσπάθειες να αντιμετωπιστεί το κρασί χωρίς αλκοόλ συνάντησαν αντίσταση, ιδίως κατά τη διάρκεια της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΓΠ) το 2018.
Τότε, η Επιτροπή πρότεινε να επιτραπεί σε ορισμένους προστατευόμενους ευρωπαϊκούς οίνους -αυτούς με καθεστώς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)- να υποβληθούν σε αποαλκοολοποίηση.
Η πρωτοβουλία αυτή επεδίωκε να ευθυγραμμιστεί με τη ζήτηση της αγοράς λόγω ανησυχιών για την υγεία, περιορισμών στην οδήγηση και της ανάγκης πρόσβασης σε αγορές όπου το αλκοόλ απαγορεύεται για θρησκευτικούς λόγους.
Η πρόταση του 2018, αν και τελικά εγκρίθηκε από τους νομοθέτες, προκάλεσε αντιδράσεις ιδίως στην Ιταλία, όπου οι παρεξηγήσεις οδήγησαν σε φόβους στην κοινή γνώμη ότι η ΕΕ σκόπευε να αραιώσει όλους τους οίνους προσθέτοντας νερό.
Έκτοτε, η Επιτροπή βαδίζει προσεκτικά σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει τα παραδοσιακά συμφέροντα του κρασιού με τις αναδυόμενες ευκαιρίες.
Αλλά με τις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες και το αυξανόμενο δυναμικό της αγοράς, ο αμπελοοινικός τομέας κινδυνεύει να μείνει πίσω αν δεν προσαρμοστεί. Το θέμα έχει γίνει ευαίσθητο για τους παραδοσιακούς οινοπαραγωγούς, καθώς η αδράνεια σε αυτή την πολλά υποσχόμενη αγορά διεγείρει τον ανταγωνισμό εκτός του τομέα.
Ο Hansen επιβεβαίωσε ότι η Επιτροπή θα αξιολογήσει τις προτάσεις της ομάδας και θα καταρτίσει χρονοδιάγραμμα για πιθανή εφαρμογή.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις