Σε εξαγωγές 1 δισ. δολαρίων στοχεύει ο ελαιοκομικός τομέας της Τουρκίας

Καθώς ο ελαιοκομικός τομέας της Τουρκίας αναμένεται να σημειώσει νέο ρεκόρ παραγωγής φέτος, οι αρμόδιοι έχουν ανεβάσει τον πήχη για τις εξαγωγές ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών της χώρας, με στόχο να φθάσουν σε αξία ρεκόρ 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων (950 εκατ. ευρώ) το καλλιεργητικό έτος 2024/25.

«Αναμένουμε να φτάσουμε σε ιστορικό επίπεδο στην παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου την περίοδο 2024/25, στοχεύοντας σε αποδόσεις 475.000 μετρικών τόνων ελαιολάδου και 750.000 τόνων επιτραπέζιων ελιών», δήλωσε ο Emre Uygun, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελαιολάδου και Ελιάς Αιγαίου (EZZIB), στην Olive Oil Times.

«Πιστεύω ότι αυτά τα επίπεδα παραγωγής παρουσιάζουν φιλόδοξους εξαγωγικούς στόχους για τον τουρκικό ελαιοκομικό τομέα», πρόσθεσε. «Με στόχο την εξαγωγή 200.000 τόνων ελαιολάδου και 100.000 τόνων επιτραπέζιων ελιών, στοχεύουμε να φέρουμε συνολικά 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε έσοδα από το εξωτερικό».

Η Ισπανία, η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι κορυφαίοι προορισμοί του τουρκικού ελαιολάδου, ενώ οι επιτραπέζιες ελιές της χώρας εξάγονται κυρίως στη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρουμανία και το Ιράκ.
Ο Uygun δήλωσε ότι η EZZIB διερευνά επίσης τη δυνατότητα δασμολογικής πρόσβασης του τουρκικού ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών σε βασικούς εμπορικούς εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Επιπλέον, προγραμματίζουμε κλαδικές εμπορικές αντιπροσωπείες στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες, μαζί με δραστηριότητες προώθησης σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις, για να υποστηρίξουμε την αύξηση των εξαγωγών μας», είπε. «Κατά την επόμενη πενταετία, στοχεύουμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια (1,43 ευρώ)».

Όσον αφορά το ελαιόλαδο, οι τουρκικές εξαγωγές γνώρισαν σκαμπανεβάσματα σε όγκο και έσοδα τα τελευταία δύο χρόνια.

Την περίοδο 2022/23, η χώρα εξήγαγε περίπου 146.000 τόνους ελαιολάδου αξίας περίπου 709.000 δολαρίων (673.000 ευρώ).

Την περίοδο 2023/24, ωστόσο, οι τουρκικές εξαγωγές ελαιολάδου μειώθηκαν κατά 52% σε ποσότητα σε 71.000 τόνους και κατά 29% σε αξία σε 506.000 δολάρια (481.000 ευρώ), λόγω της πτώσης της παραγωγής ελαιολάδου της χώρας εκείνο το έτος και της απαγόρευσης που επιβλήθηκε στις εξαγωγές του τουρκικού χύμα ελαιολάδου.

Σύμφωνα με την EZZIB, οι Τούρκοι παραγωγοί και εξαγωγείς ελαιολάδου υπέστησαν ζημία 202,5 εκατ. δολαρίων (192,7 εκατ. ευρώ) λόγω της απαγόρευσης των εξαγωγών, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου 2023 και συνεχίστηκε για 13 συνεχόμενους μήνες.

Ωστόσο, τη φετινή καλλιεργητική χρονιά, οι παραγωγοί της χώρας είναι αισιόδοξοι για την αύξηση των εξαγωγών τους στις διεθνείς αγορές.

«Τα επίπεδα ρεκόρ παραγωγής, σε συνδυασμό με την πρόσφατη άρση της απαγόρευσης εξαγωγής, είναι έτοιμα να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για το τουρκικό ελαιόλαδο στην παγκόσμια αγορά», δήλωσε ο Nilufer Koray, διευθυντής πωλήσεων της Gaia Oliva από την περιοχή του βόρειου Αιγαίου της Τουρκίας.

«Αναμένουμε αύξηση των εξαγωγών για την Gaia Oliva και την Τουρκία συνολικά φέτος», πρόσθεσε. «Επικεντρωνόμαστε στην επέκταση σε νέες αγορές, ενώ παράλληλα ενισχύουμε την παρουσία μας στις υπάρχουσες».

«Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την Τουρκία να ενισχύσει τη φήμη της ως παγκόσμια δύναμη του ελαιολάδου», σημείωσε ο Koray.

Ωστόσο, ο τομέας του ελαιολάδου της χώρας αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις των περιορισμών στις εξαγωγές του τουρκικού ελαιολάδου: η κυβέρνηση έχει επιβάλει τρεις απαγορεύσεις στις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να σταθεροποιήσει την εγχώρια αγορά.

Αυτές οι απαγορεύσεις εξαγωγών οδήγησαν αναπόφευκτα στη συρρίκνωση των διεθνών αγορών για τους Τούρκους παραγωγούς και εξαγωγείς.

«Οι εξαγωγείς προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη ζημιά που προκάλεσαν οι απαγορεύσεις εξαγωγών που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν και να αυξήσουν και πάλι τις εξαγωγές», έγραψε η ιστοσελίδα γεωργικών ειδήσεων Tarim Gündem.

«Με την επιστροφή στην κανονική παραγωγή στην Ισπανία, υπάρχει ανησυχία ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν λόγω της μείωσης των τιμών και, κυρίως, λόγω της καταπιεσμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας», πρόσθεσε.

«Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η ανησυχία του «σε ποιον θα πουλήσουμε τόσο ελαιόλαδο;»». κατέληξε η Tarim Gündem. «Η απαγόρευση άρθηκε, αλλά ήταν πολύ αργά».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις