Καθώς ο ελαιοκομικός τομέας της Τουρκίας αναμένεται να σημειώσει νέο ρεκόρ παραγωγής φέτος, οι αρχές έχουν ανεβάσει τον πήχη για τις εξαγωγές ελαιολάδου και ελιών από τη χώρα, θέτοντας ως στόχο να φτάσουν σε αξία ρεκόρ 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων την περίοδο 2024/25.
«Αναμένουμε να φθάσουμε σε ιστορικά επίπεδα παραγωγής ελιάς και ελαιολάδου την περίοδο 2024/25, θέτοντας ως στόχο την παραγωγή 475.000 τόνων ελαιολάδου και 750.000 τόνων ελιών», δήλωσε ο Emre Uygun, πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Ελαιολάδου και Ελιάς Αιγαίου (EZZIB). Ο τομέας στοχεύει να αυξήσει τις εξαγωγές σε 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Αυτά τα επίπεδα παραγωγής αντιπροσωπεύουν φιλόδοξους αλλά εφικτούς στόχους για τον τουρκικό ελαιοκομικό τομέα. Η ένωση θέτει ως σημείο αναφοράς τις ετήσιες εξαγωγές 200.000 τόνων ελαιολάδου και 100.000 τόνων ελιών, οι οποίες θα αντιστοιχούσαν σε 1 δισ. δολάρια σε έσοδα από το εξωτερικό σε τρέχουσες τιμές.
Οι κύριες χώρες κατανάλωσης του προϊόντος είναι η Ισπανία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ, ενώ οι ελιές από την Τουρκία εξάγονται κυρίως στη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Ρουμανία και το Ιράκ.
Ο Uygun δήλωσε ότι η EZZIB διερευνά επίσης τη δυνατότητα αφορολόγητης πρόσβασης του τουρκικού ελαιολάδου και των ελιών σε βασικούς εμπορικούς εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Την περίοδο 2022/23, η χώρα εξήγαγε περίπου 146 χιλιάδες τόνους ελαιολάδου αξίας περίπου 709 χιλιάδων δολαρίων. Ωστόσο, την περίοδο 2023/24, οι εξαγωγές ελαιολάδου της Τουρκίας μειώθηκαν κατά 52% στους 71 χιλιάδες τόνους, με τα έσοδα να μειώνονται επίσης στις 506 χιλιάδες δολάρια.
Παράλληλα, η κυβέρνηση απαγόρευσε τη χονδρική εξαγωγή ελαιολάδου από τη χώρα, το μέτρο φραγμού ίσχυσε για 13 μήνες και πρόσφατα καταργήθηκε. Σύμφωνα με την EZZIB, οι Τούρκοι παραγωγοί και εξαγωγείς ελαιολάδου υπέστησαν απώλειες ύψους 202,5 εκατ. δολαρίων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Παρόλο που οι παραγωγοί της χώρας είναι αισιόδοξοι για την αύξηση των εξαγωγών στις διεθνείς αγορές κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, βοηθούμενοι από τον όγκο παραγωγής ρεκόρ, ο τομέας αντιμετωπίζει τις συνέπειες των εξαγωγικών περιορισμών: τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση έχει επιβάλει τρεις απαγορεύσεις στις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου για να σταθεροποιήσει την εγχώρια αγορά.
Αυτοί οι περιορισμοί έχουν αναπόφευκτα μειώσει τις διεθνείς αγορές για τους Τούρκους παραγωγούς και εξαγωγείς.
«Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ανησυχίες, σε ποιον θα πουλήσουμε τόσο ελαιόλαδο;» - κατέληξε ο Tarim Gundem.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις