Το 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) παρήγαγε 1,496 δισεκατομμύρια λίτρα αφρώδους οίνου από νωπά σταφύλια. Σε σύγκριση με το 2022, πρόκειται για μια μείωση κατά 8% σε περίπου 1,624 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.
Οι κυριότερες χώρες παραγωγής το 2023 ήταν η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία, με 638, 312 (224 εκατομμύρια λίτρα σαμπάνιας και 88 εκατομμύρια λίτρα αφρώδους οίνου) και 263 εκατομμύρια λίτρα αντίστοιχα. Θα ακολουθήσουν η Ισπανία (206 εκατομμύρια λίτρα) και η Πορτογαλία (25 εκατομμύρια λίτρα).
Εξαγωγή 600 εκατομμυρίων λίτρων αφρώδους οίνου το 2023
Το 2023, η ΕΕ εξήγαγε 600 εκατομμύρια λίτρα αφρώδους οίνου σε χώρες εκτός ΕΕ, σημειώνοντας μείωση 8% σε σύγκριση με τα 649 εκατομμύρια λίτρα που εξήχθησαν το 2022. Παρά τη μείωση το 2023, τα επίπεδα εξαγωγών παρέμειναν πάνω από εκείνα των προηγούμενων ετών: 498 εκατομμύρια λίτρα το 2018, 528 εκατομμύρια λίτρα το 2019 και 495 εκατομμύρια λίτρα το 2020.
Το 2023, οι μεγαλύτερες κατηγορίες αφρώδους οίνου που εξήχθησαν ήταν ο prosecco (44%, 266 εκατομμύρια λίτρα), ο αφρώδης οίνος από νωπά σταφύλια (17%, 100 εκατομμύρια), η σαμπάνια (15%, 91 εκατομμύρια), η cava (10%, 60 εκατομμύρια) και άλλοι αφρώδεις οίνοι από νωπά σταφύλια με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) (6%, 33 εκατομμύρια).
Εν τω μεταξύ, οι χώρες της ΕΕ εισήγαγαν 5 εκατομμύρια λίτρα αφρώδους οίνου από τρίτες χώρες, που αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 1% της εξαγόμενης ποσότητας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις