Ένας ανανεωμένος εμπορικός πόλεμος θα είχε μικρότερο αντίκτυπο στην αγορά σόγιας της Κίνας σε σύγκριση με επτά χρόνια πριν, αλλά θα μπορούσε να αποκλείσει εντελώς την αμερικανική σόγια από την κινεζική αγορά, σύμφωνα με νέα έκθεση της RaboResearch.
Είναι πιθανό η Κίνα να προβεί άμεσα σε αντίποινα, στοχεύοντας τα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους, ιδίως τη σόγια, εάν ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβάλει πρόσθετους δασμούς.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, οι ανταποδοτικοί δασμοί οδήγησαν σε απώλειες άνω των 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις αμερικανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, με 25,7 δισεκατομμύρια δολάρια να σχετίζονται άμεσα με τους δασμούς που επέβαλε η Κίνα, δήλωσε ο Νίκολσον.
Ενώ υπάρχουν διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από τον εμπορικό πόλεμο του 2018-19, υπάρχουν νέες δυναμικές που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων, σύμφωνα με την έκθεση «Πιθανές επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας 2.0 στη σόγια».
Σε σύγκριση με τον εμπορικό πόλεμο του 2018-19, η Κίνα έχει υψηλότερα κρατικά αποθέματα αποθεμάτων, έχει αυξήσει τις εισαγωγές από τη Βραζιλία και προσαρμόζεται σε τύπους ζωοτροφών χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες που μειώνουν τη χρήση σογιάλευρου,
«Σε απάντηση στην απρόβλεπτη και πολύπλοκη φύση των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων, η κινεζική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει προληπτικά στρατηγικά μέτρα τα τελευταία χρόνια για να προετοιμαστεί καλύτερα για πιθανές διαταραχές», αναφέρει η μελέτη, την οποία συνυπογράφει ο Stephen Nicholson, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής τομέων της Rabobank για τα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους.
Από τον τελευταίο εμπορικό πόλεμο, η Κίνα έχει ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή κατά 5 εκατομμύρια τόνους μέσω του εθνικού σχεδίου αναζωογόνησης της σόγιας. Έχει επίσης δημιουργήσει κρατικά αποθέματα, με τα τελικά αποθέματα να αυξάνονται κατά 20 εκατομμύρια τόνους από το 2021-22 έως το 2023-24.
Η χρήση του αλεύρου σόγιας στην Κίνα έχει σταματήσει, κυρίως λόγω της προώθησης από την κυβέρνηση τύπων ζωοτροφών χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, αναφέρει η έκθεση. Τα επίσημα κινεζικά στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό συμπερίληψης του σογιάλευρου στα σκευάσματα ζωοτροφών μειώθηκε στο 13% το 2023 από 17,3% το 2019.
Η Κίνα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Βραζιλία για τα φασόλια σόγιας. Το 2023-24, τα βραζιλιάνικα φασόλια σόγιας αντιπροσώπευαν το 74% των εισαγωγών σόγιας της Κίνας, αντιστοιχώντας στο επίπεδο που παρατηρήθηκε κατά την κορύφωση του εμπορικού πολέμου, αναφέρει η έκθεση. Με μια σημαντική ανάκαμψη της παραγωγής σόγιας της Βραζιλίας το 2024-25 και μια πιθανή αναζωπύρωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, το μερίδιο της Βραζιλίας στην κινεζική αγορά σόγιας θα μπορούσε να αυξηθεί στο 80% ή και περισσότερο.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν ένα σενάριο στο οποίο τα αμερικανικά φασόλια σόγιας θα μπορούσαν να αποκλειστούν από την κινεζική αγορά σε έναν νέο εμπορικό πόλεμο, αναφέρει η έκθεση.
Οι συνθήκες έχουν επίσης μεταβληθεί στην εγχώρια αγορά των ΗΠΑ με την έναρξη λειτουργίας νέων εγκαταστάσεων θραύσης. Αν και αυτό θα μετριάσει μέρος της απώλειας, θα αντιπροσωπεύει μόνο το 25% περίπου της μείωσης των πωλήσεων σόγιας των ΗΠΑ στην Κίνα.
Επιπλέον, είναι πιθανή μια μείωση κατά 1,50 έως 2 δολάρια ανά μπούσελ στην εθνική μέση τιμή που λαμβάνουν οι αγρότες, μειώνοντας τις τιμές σόγιας σε μετρητά κάτω από τα 9 δολάρια ανά μπούσελ. Τα καλλιεργούμενα στρέμματα αναμένεται επίσης να μειωθούν έως και κατά 5 εκατομμύρια στρέμματα, σύμφωνα με την έκθεση.
Το 2019 και το 2020, η κυβέρνηση Τραμπ διένειμε 28 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω της Commodity Credit Corp. (CCC) για να μετριάσει σε μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπο των χαμηλότερων τιμών στους αγρότες. Δεν είναι σαφές εάν θα παρασχεθούν παρόμοιες αποζημιώσεις, δεδομένου ότι ο Τραμπ δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2028 και οι δαπάνες από τα κονδύλια της CCC προσελκύουν μεγαλύτερη προσοχή και έλεγχο.
«Ως εκ τούτου, οι Αμερικανοί αγρότες θα επωμιστούν πιθανότατα οι ίδιοι μεγαλύτερο μέρος των απωλειών αυτή τη φορά», αναφέρει η έκθεση.
Επιπλέον, ένας πιθανός εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να έχει δευτερογενείς επιπτώσεις στις παγκόσμιες τιμές των αμινοξέων. Οι υψηλές τιμές και η μειωμένη προσφορά θα μπορούσαν να ωθήσουν τα κινεζικά εργοστάσια παραγωγής ζωοτροφών να αντικαταστήσουν μέρος του αλεύρου σόγιας με αμινοξέα ζωοτροφών.
«Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας των περισσότερων αμινοξέων ζωοτροφών στον κόσμο, η Κίνα μπορεί να δει αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης εν μέσω του ανανεωμένου εμπορικού πολέμου», αναφέρει η έκθεση. «Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει αυξήσεις των τιμών για αμινοξέα όπως η λυσίνη, η μεθειονίνη και η θρεονίνη».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις