Αγωνία για τον δάκο στην Κρήτη

 

 

ΚΡΗΤΗ.Δεν κρύβουν την αγωνία τους οι αγρότες και ειδικά οι ελαιοπαραγωγοί για τη δακοκτονία, καθώς εκφράζονται σοβαρές αντιρρήσεις για την αποτελεσματικότητα των μεθόδων που ακολουθούνται. "Το υπουργείο για άλλη μια χρονιά δε βάζει μυαλό. Αφήνει τους παραγωγούς έρμαιο των καιρικών φαινομένων και του δάκου" - λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών ν.Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ), Γιώργος Τζωρτζάκης, τονίζοντας ότι οι παραγωγοί ζητούν εδώ και τρία χρόνια αλλαγή των διαδικασιών. Αλλαγές γίνονται, αλλά ... προς το χειρότερο, σύμφωνα με τον κ.Τζωρτζάκη.

"Οι παγιδοθέτες είναι το Α και το Ω" - λέει ο κ.Τζωρτζάκης, διαπιστώνοντας ωστόσο, προς απογοήτευση όλων ότι αν και ο σχετικός διαγωνισμός ξεκίνησε με 17 εργολαβίες παγιδοθεσίας, τελικά ανατέθηκαν μόλις οι 7. "Το Υπουργείο έχει αποφασίσει άλλες διαδικασίες, όμως το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για τον παραγωγό" - προσθέτει ο ίδιος.

Η φετινή χρονιά προοιωνίζεται καλή για τους ελαιοπαραγωγούς - "αν δεν πάθουμε τα περυσινά" σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ. Γι'αυτό και "ποντάρουν" στην περιφέρεια, για να ακολουθήσει τις απαραίτητες και ενδεδειγμένες διαδικασίες για τη δακοκτονία.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί θα πρέπει και οι ίδιοι να ελέγχουν αν ψεκάζεται το λιόφυτό τους, κι αν όχι να το καταγγέλλουν εγκαίρως.

"Η δακοπροστασία θα πρέπει να γίνεται 12 μήνες το χρόνο, όμως κάποιοι στο υπουργείο δεν τα καταλαβαίνουν αυτά..." - λέει ο κ.Τζωρτζάκης.

Ως το τέλος της εβδομάδας οι αγρότες θα συγκαλέσουν σύσκεψη, παρουσία των βουλευτών. Στη σύσκεψη θα τεθούν θέματα όπως η δακοκτονία, οι αποζημιώσεις για τον περονόσπορο από το 2011 που δεν έχουν καταβληθεί ακόμη, ενώ θα ανοίξουν και τη συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ, ζητώντας παρεμβάσεις των βουλευτών προς το υπουργείο.

cretalive.gr