Έκθεση World Economic Forum: Τα αγροτικά επαγγέλματα κορυφαία προοπτική για το μέλλον

Οι εργάτες γης αναδεικνύονται ως ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα στον κόσμο, όπως αποκαλύπτει η Έκθεση "the Future of Jobs " του World Economic Forum για το 2025. Σε μια εποχή όπου η παγκόσμια οικονομία μετασχηματίζεται  από τις σύγχρονες εξελίξεις σε θέματα βιωσιμότητας , τεχνολογικής καινοτομίας και  δημογραφικών χαρακτηριστικών , ο αγροτικός τομέας αποκτά κεντρικό ρόλο στην κάλυψη κρίσιμων  αγροδιατροφικών αναγκών του πληθυσμού.

Η γεωργία αντιπροσωπεύει έναν από τους θεμελιώδεις πυλώνες της παγκόσμιας οικονομίας, αναδεικνύοντας την σημασία  της επισιτιστικής ασφάλειας και της βιωσιμότητας . Η αύξηση της ζήτησης για εργάτες γης είναι άμεσο αποτέλεσμα της ανανέωσης του ενδιαφέροντος για τον πρωτογενή τομέα, καθώς οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις επενδύουν σε τεχνολογίες αιχμής για την αύξηση της παραγωγικότητας σύμφωνα με το WEF . Η ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές και για  την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενισχύει τις επενδύσεις σε "έξυπνες" γεωργικές τεχνολογίες.

Οι εργάτες γης πλέον καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα πιο σύνθετο περιβάλλον εργασίας, όπου η τεχνολογία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Συστήματα αυτόματης συγκομιδής, drones παρακολούθησης καλλιεργειών και ανάλυση δεδομένων ενσωματώνονται όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα της γεωργικής εργασίας. Αυτή η μετάβαση απαιτεί σημαντική αναβάθμιση δεξιοτήτων, καθιστώντας την εκπαίδευση κεντρικό άξονα των πολιτικών απασχόλησης.

Η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανάγκη για τρόφιμα λόγω της πληθυσμιακής αύξησης δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τους εργάτες γης. Σύμφωνα με το WEF, ο τομέας της γεωργίας αναμένεται να είναι από τους λίγους που θα παρουσιάσουν καθαρή αύξηση θέσεων εργασίας έως το 2030. Παράλληλα, η έλλειψη εργατικού δυναμικού αποτελεί πρόκληση για πολλές αγροτικές περιοχές, ωθώντας τις κυβερνήσεις να προωθήσουν μέτρα για την προσέλκυση νέων εργαζομένων.

Στην Ελλάδα, του σήμερα ο αγροτικός τομέας  παραμένει βασικός μοχλός  οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, η ανεργία στους νέους και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού περιορίζουν την ανταγωνιστικότητα. Το 2023, η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού ήταν μόλις 56%, ενώ οι δυσκολίες στην προσέλκυση εξειδικευμένων εργατών γης επιβαρύνουν περαιτέρω την  παραγωγή. Η χώρα  θα μπορούσε  να επωφεληθεί από την εισαγωγή προγραμμάτων κατάρτισης, καθώς και από επιδοτήσεις για τη μετάβαση σε βιώσιμες γεωργικές πρακτικές.

Η στρατηγική σημασία των εργατών γης υπερβαίνει τα εθνικά όσο και τα ευρωπαϊκά σύνορα . Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αναδιαμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στοχεύει στη στήριξη των αγροτικών επαγγελμάτων και την προώθηση της καινοτομίας. Οι διεθνείς επενδύσεις στη γεωργία αυξάνονται, με στόχο την ενίσχυση της επισιτιστικής επάρκειας και της βιωσιμότητας.

Το World Economic Forum τονίζει ότι η γεωργία δεν αποτελεί μόνο επαγγελματική επιλογή, αλλά και στρατηγική κατεύθυνση για την παγκόσμια οικονομία. Οι εργάτες γης, με την  απαιτουμένη εκπαίδευση και στήριξη που χρειάζονται, μπορούν να συμβάλουν  στην δημιουργία ενός ανθεκτικού και βιώσιμου συστήματος τροφίμων με άμεσες επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας. Η επένδυση στα  αγροτικά επαγγέλματα  είναι η προοπτική  για το μέλλον της ανθρωπότητας.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις