Αφθώδης πυρετός: Είμαστε έτοιμοι για μια νέα κρίση στην κτηνοτροφία;

Το Βερολίνο δήλωσε την Τετάρτη ότι εργάζεται «μέρα και νύχτα» για να εντοπίσει την πηγή της επιδημίας αφθώδους πυρετού (FMD), η οποία έχει οδηγήσει πολλές χώρες να σταματήσουν τις γερμανικές εισαγωγές κρέατος. Ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας, Τζεμ Οζντεμίρ, χαρακτήρισε την κατάσταση ως «δραματική» και τόνισε τη σημασία της διαφάνειας, δεσμευόμενος ότι «η Γερμανία δεν έχει τίποτα να κρύψει».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι δεν έχουν εντοπιστεί επιπλέον κρούσματα, αλλά οι ειδικοί συνεχίζουν αδιάκοπα την έρευνα για την πηγή του πρώτου περιστατικού αφθώδους πυρετού στη Γερμανία. «Το πιο σημαντικό καθήκον τώρα είναι να θέσουμε υπό έλεγχο αυτή την ασθένεια», δήλωσε ο Οζντεμίρ, προσθέτοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται για τη διατήρηση των εξαγωγικών αγορών, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επιβεβαίωση του αφθώδους πυρετού στη Γερμανία έχει προκαλέσει παγκόσμιες αντιδράσεις. Η Νότια Κορέα και το Μεξικό διέκοψαν άμεσα τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από τη Γερμανία, ενώ η Πολωνία ενίσχυσε τους ελέγχους σε ζωντανά ζώα χωρίς, ωστόσο, να επιβάλει πλήρη απαγόρευση. Η Ολλανδία, αν και δεν έχει καταγράψει κρούσματα, έλαβε προληπτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της παραγγελίας 100.000 εμβολίων για τον εμβολιασμό ζώων εντός ακτίνας 2 χιλιομέτρων από πιθανές εστίες μόλυνσης λόγο μεγάλων εισαγωγών από Γερμάνια το προηγούμενο διάστημα .

Στην άλλη μεριά του ατλαντικού η καναδική κυβέρνηση έχει λάβει αυξημένα μέτρα βιοασφάλειας, ελέγχοντας επιβάτες που εισέρχονται από τη Γερμανία για πιθανά ίχνη επαφής με μολυσμένα ζώα ή ζωικά προϊόντα. Οι ταξιδιώτες προειδοποιούνται να αποφύγουν τη μεταφορά γεωργικών προϊόντων, ενώ οι αρχές πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους στις αποσκευές. Παρόμοια μέτρα λαμβάνονται και στη Νέα Ζηλανδία, με έμφαση στην προστασία της αγροτικής οικονομίας της χώρας από πιθανή εισαγωγή του ιού μέσω ταξιδιωτών ή φορτίων.

Με δηλώσεις η Διευθύντρια Κτηνιατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου, Κριστίν Μίντλεμις, κάλεσε τους αγρότες να ασκήσουν «τη μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση» για σημάδια ασθένειας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης ανταπόκρισης σε ενδεχόμενα περιστατικά. Ο υπουργός Γεωργίας, Ντάνιελ Ζάιχνερ, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο για την προστασία των αγροτών και της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, συνεργαζόμενοι στενά με τις γερμανικές αρχές», σημείωσε.

Οι έλεγχοι εντείνονται, και οι ευρωπαϊκές αρχές επιδιώκουν να αποτρέψουν μια επανάληψη της καταστροφής του 2001. Ωστόσο, αυτό που προκύπτει ως πρόκληση είναι η εξισορρόπηση της ανάγκης για αυστηρά μέτρα προστασίας με τη διατήρηση υγιών εμπορικών σχέσεων. Η Ευρώπη μοιάζει να ακροβατεί σε ένα λεπτό σχοινί, ανάμεσα στην ασφάλεια και την οικονομική ευημερία.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το ερώτημα για τη χώρα μας είναι αμείλικτο. Ποια θέση παίρνει η Ελλάδα; Εστιάζει στη θωράκιση της αγροτικής της παραγωγής και στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας ή μένει απλώς παρατηρητής σε εξελίξεις που καθορίζουν το μέλλον;

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις