Με την ολοκλήρωση της συγκομιδής των ελιών στην Ιταλία, μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι ο όγκος του ελαιολάδου για την τρέχουσα περίοδο θα είναι περίπου 200.000 τόνοι. Αυτά τα πολύ χαμηλά νούμερα οφείλονται στις πολύ χαμηλές αποδόσεις που επιτεύχθηκαν σε ορισμένα ελαιοτριβεία, περίπου 5-8%, σε σύγκριση με 15% τις προηγούμενες περιόδους.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες από το Teatro Naturale, σε περιοχές όπως η Τοσκάνη και η Ούμπρια υπήρξαν πολλές ελιές αλλά όχι τόσο πολύ ελαιόλαδο. Στην Απουλία, μετά από μια μεγάλη παραγωγή πέρυσι, η φετινή σεζόν είναι πιο περιορισμένη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Σικελία ήταν η ξηρασία, ιδίως στα ανατολικά της περιοχής.
Με αυτά τα στοιχεία, στις 31 Δεκεμβρίου, τα ιταλικά χύμα αποθέματα παρθένου και εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου που παράγονται στη χώρα ανέρχονται σε 97.870 τόνους, εκ των οποίων η πλειονότητα (96.550 τόνοι) είναι εξαιρετικά παρθένο, 30.000 τόνους λιγότεροι από το προηγούμενο έτος. Αν μιλήσουμε για εμφιάλωση, ο αριθμός είναι πολύ χαμηλότερος, 8.366 τόνοι EVOO και 131,6 τόνοι παρθένου ελαιολάδου. Μαζί με το υπόλοιπο πυρηνέλαιο, το ραφιναρισμένο και το λαμπάντε ελαιόλαδο (το οποίο δεν έχει αγορά στη χώρα και πηγαίνει για εξαγωγή), συγκεντρώνονται συνολικά 199.498 τόνοι.
Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει αύξηση 25,6% σε σύγκριση με τις 30 Νοεμβρίου 2024 (158.845 tn), αλλά παρουσιάζει μείωση 15,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτό αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεση του Τμήματος της Κεντρικής Επιθεώρησης για την Προστασία της Ποιότητας και την Καταστολή της Απάτης στα Αγροδιατροφικά Προϊόντα (ICQRF).
Το 57% των εθνικών αποθεμάτων ελαιολάδου βρίσκεται στις νότιες περιοχές της Ιταλίας, κυρίως στην Απουλία (76.118 tn) και στην Τοσκάνη (31.447 tn) και την Καλαβρία (22.662 tn). Σε επαρχιακό επίπεδο, το 16,5% των αποθεμάτων αναφέρεται στην επαρχία του Μπάρι (32.939 tn) και το 11,6% στην επαρχία Barletta-Andria και Trani (23.078 tn).
Ελαιόλαδο ΠΓΕ
Παρά τον μεγάλο αριθμό γεωγραφικών ενδείξεων που έχουν καταχωριστεί στην Ιταλία (50), αυτές αντιστοιχούν μόνο σε 24,2 εκατομμύρια λίτρα ελαιολάδου, πρακτικά αμετάβλητο σε σύγκριση με την 31η Δεκεμβρίου 2023, όταν είχαν καταχωριστεί 24,3 εκατομμύρια λίτρα.
Έτσι, το ελαιόλαδο ΠΟΠ/ΠΓΕ σε απόθεμα ισοδυναμεί με το 11,1% του συνόλου που υπάρχει στην Ιταλία και αντιπροσωπεύει το 15,2% του συσσωρευμένου έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Βιολογική παραγωγή
Το συνολικό απόθεμα παρθένου και εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου από βιολογική καλλιέργεια, το οποίο παράγεται κυρίως στην Απουλία, τη Σικελία, την Τοσκάνη και την Καλαβρία, ανέρχεται σε 27.126 τόνους, 20,7% λιγότερο από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, εκ των οποίων το 99,8% είναι εξαιρετικά παρθένο, που αντιστοιχεί στο 18,5% του συνόλου αυτής της κατηγορίας στην Ιταλία.