Ο τομέας στον τεύτλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει δυο σημαντικές προκλήσεις: εμπορικές συμφωνίες με τη Mercosur και την Ουκρανία οι οποίες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις σύμφωνα με τη γνώμη του Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών ΤΕυτλοπαραγωγών (CIBE).
Όσο αφορά τη συμφωνία Mercosur οι καλλιεργητές χαρακτήρισαν τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαχειρίστηκε την εφαρμογή της απαράδεκτο και ζήτησαν από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αξιολογήσουν τις σοβαρές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει αυτή την συνθήκη στην Ευρωπαϊκή Γεωργία.
Επιπλέον ζήτησαν να σταματήσει η επικύρωση της για την προστασία του αγροτικού τομέα.
Από την άλλη πλευρά εξέφρασαν την ανησυχία για την αναθεώρηση συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ουκρανίας, ιδίως δεδομένης της λήξης του κανονισμού για τα αυτόνομα εμπορικά μέτρα (ΑΤΜ) στις 5 Ιουνίου 2025.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του CIBE, Guillaume Gandon, ο τομέας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις συνθήκες και τις δομές παραγωγής της Ουκρανίας, όπου οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις λειτουργούν με διαφορετικούς κανόνες.
Ο Gandon τόνισε ότι αν και τα μέτρα δικαιολογήθηκαν από τον πόλεμο, το τρέχουν πλαίσιο διαφορετικό και απαιτεί προσοχή στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς στις εισαγωγές ουκρανικής ζάχαρης.
Προειδοποίησε ότι η περισσότερη από την επιτρεπόμενη είσοδος ζάχαρης χωρίς περιορισμούς, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλείσιμο εργοστασίων, απόεπένδυση σε αγροτικής περιοχές και σοβαρές συνέπειες για την ολοκληρωμένη μετάβαση στο κλάδο.
Ο παραγωγοί ζήτησαν από την αναθεώρηση της συμφωνίας με την Ουκρανία να τηρηθεί αυστηρά η καθορισμένη δασμολογική ποσόστωση (TRQ) των 20.070 τόνων ετησίως για τις εισαγωγές ζάχαρης.
Διαφορετικά προειδοποίησαν ότι θα τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών τεύτλων και των αγροτικών κοινοτήτων