λλανδικό δικαστήριο αποφάσισε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Dick Schoof πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για τη μείωση της ρύπανσης από άζωτο σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές, δίνοντας στην Greenpeace Ολλανδίας μια σημαντική νομική νίκη.
Η ετυμηγορία απαιτεί από την κυβέρνηση Schoof να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους πιο ευάλωτους οικοτόπους της χώρας θα πέσουν κάτω από τα επιβλαβή όρια αζώτου έως το 2030 - ή να πληρώσει πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόστιμο είναι ψιλά γράμματα για μια εθνική κυβέρνηση, αλλά η απόφαση προσθέτει νέα πίεση στη Χάγη για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που έχει ταλαιπωρήσει πολλές διοικήσεις.
Η ομάδα του Schoof, που βρίσκεται στην εξουσία από τον Ιούνιο του 2024, μείωσε ένα μεταβατικό ταμείο ύψους 24,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε συσταθεί από τον προκάτοχό του Mark Rutte και το οποίο αρχικά προοριζόταν για την εξαγορά ρυπογόνων γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη στήριξη των προσπαθειών βιωσιμότητας. Αντ' αυτού, το νέο, δεξιό υπουργικό συμβούλιο μετατόπισε την εστίασή του σε τεχνολογικές λύσεις και εθελοντικά μέτρα, με στόχο τη μείωση των εκπομπών χωρίς να υποδαυλίσει την αγροτική αναταραχή.
Το δικαστήριο, ωστόσο, επέμεινε ότι χωρίς απτά οικονομικά και ρυθμιστικά μέτρα - ειδικά με στόχο τη γεωργία, τις μεταφορές και τη βιομηχανία - η κυβέρνηση κινδυνεύει με περαιτέρω ζημιά στη φύση και μη συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Greenpeace Ολλανδίας πανηγύρισε την ετυμηγορία, αλλά τόνισε την ανάγκη για άμεση δράση.
«Αυτή η απόφαση είναι μια γιορτή για τη φύση και επιτέλους φέρνει σαφήνεια», δήλωσε ο Άντι Πάλμεν, διευθυντής της ΜΚΟ. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει προτάσεις που θα δώσουν επιτέλους σαφήνεια στους αγρότες και θα τους στηρίξουν με δίκαιο τρόπο στην αναγκαία μετάβαση προς την οικολογική γεωργία».
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ολλανδικό δικαστήριο παρεμβαίνει στο έπος του αζώτου στη χώρα. Από το 2019, μια σειρά από αποφάσεις-ορόσημα προκάλεσαν το πάγωμα αδειών για κατασκευαστικά έργα, επέβαλαν αυστηρότερους κανόνες για τις ζωοτροφές και κατηγόρησαν επανειλημμένα τη Χάγη για την αποτυχία της να προστατεύσει τη βιοποικιλότητα. Η διαμάχη έχει τροφοδοτήσει μαζικές διαμαρτυρίες αγροτών, με τα τρακτέρ να έχουν φράξει αυτοκινητόδρομους και κέντρα πόλεων σε όλη την Ολλανδία, αψηφώντας τις αναμενόμενες μειώσεις των κοπαδιών και τα νέα πρότυπα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Η ετυμηγορία αντηχεί πέρα από τα ολλανδικά σύνορα, καθώς πολλές άλλες χώρες της ΕΕ παλεύουν επίσης με τις υπερβολικές εκπομπές αζώτου -που προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από την εντατική κτηνοτροφία, αλλά και από τη βιομηχανική ρύπανση και τις μεταφορές- κατά παράβαση των ευρωπαϊκών νόμων για τη φύση.
Τα δικαστήρια έχουν γίνει ένα βασικό εργαλείο για την κοινωνία των πολιτών προκειμένου να επιβάλει περιβαλλοντική δράση τα τελευταία χρόνια, εν μέσω μιας ευρύτερης πολιτικής στροφής προς τα δεξιά, η οποία είδε τα κόμματα που υποστηρίζουν τους αγρότες και είναι επιφυλακτικά απέναντι στα περιβαλλοντικά μέτρα να κερδίζουν δύναμη στις Βρυξέλλες και τις εθνικές πρωτεύουσες.
Από τη Γερμανία έως τη Γαλλία και την Ιρλανδία, τέτοιες νομικές προκλήσεις έχουν ωθήσει τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τους στόχους για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, υπογραμμίζοντας μια ευρύτερη ευρωπαϊκή τάση δικαστικής παρέμβασης, καθώς οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να συμβιβάσουν τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις με τις πολιτικές και οικονομικές πιέσεις.
Η κυβέρνηση του Schoof -στην οποία συμμετέχει η υπουργός Γεωργίας Femke Wiersma, η οποία προέρχεται από ένα κόμμα διαμαρτυρίας των αγροτών- δεν έχει ακόμη απαντήσει, αλλά μια επίσημη προσφυγή φαίνεται πιθανή. Η μη συμμόρφωση θα μπορούσε να επιφέρει περισσότερες αγωγές ή την οργή των Βρυξελλών για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ. Ωστόσο, η διπλασιασμός των σκληρών περικοπών στη ρύπανση κινδυνεύει να προκαλέσει ένα νέο κύμα διαδηλώσεων των αγροτών - ακριβώς το είδος της αναταραχής που ήλπιζε να αποφύγει ο Σούφ.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις