Στη Βουλή για τα αγροτικά θα μιλήσει σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης

Σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, για τον πρωτογενή τομέα, θα απαντήσει σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού.

Η Ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλεί τον Πρωθυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα. Συγκεκριμένα, ζητά απαντήσεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα κρίσιμα προβλήματα που επηρεάζουν τη συνέχιση της παραγωγής και τη βιωσιμότητα των παραγωγών.

Στην τοποθέτησή του, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρει:

«Η αξία του πρωτογενούς τομέα για τη χώρα μας είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της υπαίθρου και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.»

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση για τον Αγροτικό Κόσμο

Εν τω μεταξύ, ο Σωκράτης Φάμελλος παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την αγροτική πολιτική. Όπως δήλωσε, το κόμμα του καταθέτει μια «πρόταση προοπτικής και προκοπής» για τον αγροτικό κόσμο, με κύριες προτεραιότητες:

•    Την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών.

•    Την αναβάθμιση της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.

Η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς ο πρωτογενής τομέας παραμένει στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Αγροτικές Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλία και Πέλλα

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των αγροτών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με κινητοποιήσεις που εστιάζουν στο υψηλό κόστος παραγωγής και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Αγρότες στη Θεσσαλία και την Πέλλα κατέβηκαν στους δρόμους, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τις συνθήκες στον πρωτογενή τομέα.

Διαμαρτυρία για το Κόστος Παραγωγής

Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι πωλούν τα προϊόντα τους σε τιμές χαμηλότερες του κόστους παραγωγής, ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν υπερπολλαπλάσια στα ράφια. Μεταξύ των αιτημάτων τους, επισημαίνονται:

•    Αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος λόγω μειωμένης παραγωγής και χαμηλών τιμών.

•    Αποζημιώσεις στο 100% για ζημιές σε κεφάλαιο και παραγωγή.

•    Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να περιλαμβάνει κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική κρίση.

•    Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία.

•    Πλαφόν στο ρεύμα στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

•    Εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους.

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, τονίζοντας ότι η βιωσιμότητα των καλλιεργειών τους είναι απαραίτητη για την αποφυγή ερήμωσης της υπαίθρου.

Θέση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογραμμίζει ότι το Υπουργείο παραμένει ανοιχτό για διάλογο και δηλώνει ότι έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, όπως:

•    Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στο 100%.

•    Ρυθμίσεις για χαμηλή τιμή ρεύματος.

•    Νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα “κόκκινα” αγροτικά δάνεια.

•    Αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ για την κάλυψη κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον, τονίζεται ότι έχουν δοθεί φοροελαφρύνσεις και έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου. Η πρόταση του Υπουργείου για την ίδρυση Ταμείου Αλληλοβοήθειας για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης έχει ήδη κερδίσει υποστήριξη από χώρες της Μεσογείου.

Επόμενα Βήματα

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τους αγρότες να ζητούν άμεσες και πρακτικές λύσεις. Το αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων και η απάντηση της κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφώσουν το μέλλον του διαλόγου και των μέτρων για τον πρωτογενή τομέα.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις