Πως διαμορφώνεται το μέλλον της αγοράς λιπασμάτων;  Ευκαιρίες και Προκλήσεις για τους ηγέτες του κλάδου

Η παγκόσμια βιομηχανία λιπασμάτων, ιστορικά γνωστή για την αργή και σταθερή ανάπτυξή της, φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει σημαντικές αλλαγές έως το 2040, καθώς νέες τάσεις και προκλήσεις αναδύονται στον αγροτικό τομέα. Με το μέγεθος της αγοράς να αγγίζει τα 145 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, οι παγκόσμιοι όγκοι αναμένεται να αυξάνονται με ρυθμό 2,1% ετησίως έως το 2027, εάν διατηρηθεί το σενάριο του "business as usual". Ωστόσο, η προσαρμογή στις παγκόσμιες προκλήσεις ίσως αλλάξει δραστικά τη δυναμική αυτή.

Οι ανάγκες του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού και οι διατροφικές απαιτήσεις ωθούν τη ζήτηση λιπασμάτων. Όμως, παράγοντες όπως η υιοθέτηση γεωργικών τεχνολογιών ακριβείας και οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί δύνανται να επηρεάσουν την κατανάλωση λιπασμάτων. Η γεωργία ακριβείας, με τεχνολογίες όπως αισθητήρες εδάφους και εφαρμογές λιπασμάτων μεταβλητής ταχύτητας, υπόσχεται να μειώσει την κατανάλωση κατά έως και 5%, εξοικονομώντας πόρους και ενισχύοντας την αποδοτικότητα.
Παράλληλα, οι βιοδιεγέρτες και άλλες βιολογικές εισροές, οι οποίες ήδη χρησιμοποιούνται από το 20% των αγροτών παγκοσμίως, μπορούν να μειώσουν τη χρήση παραδοσιακών λιπασμάτων κατά 5-10% έως το 2040. Τα προϊόντα αυτά βελτιώνουν τη διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών στις καλλιέργειες, με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η γεωργία συνεισφέρει περίπου 15% στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, εκ των οποίων το 3% προέρχεται από τα λιπάσματα. Οι πολιτικές, όπως η Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύουν τις πιέσεις για μείωση των λιπασμάτων και ενίσχυση της οργανικής γεωργίας. Ανάλογες πρωτοβουλίες, τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς, επιδιώκουν τη μετάβαση σε βιώσιμες πρακτικές. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή αυτών των μέτρων υπογραμμίζουν την ανάγκη για άμεση δράση.

Οι διακυμάνσεις στη χρήση λιπασμάτων μεταξύ διαφορετικών περιοχών αναδεικνύουν τις γεωγραφικές προκλήσεις. Στην Αφρική, οι εφαρμογές λιπασμάτων υπολείπονται του παγκόσμιου μέσου όρου, προσφέροντας ευκαιρίες για ανάπτυξη έως και 5% στους συνολικούς όγκους. Αντίθετα, στην Κίνα και την Ινδία, η υπερβολική χρήση λιπασμάτων μπορεί να μειωθεί κατά 5-10%, καθώς οι χώρες αυτές υιοθετούν πιο ορθολογικές πρακτικές.
Η υποβάθμιση του εδάφους αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα αβεβαιότητας. Ανάλογα με την ένταση του προβλήματος, οι αγρότες ίσως χρειαστεί να αυξήσουν τη χρήση λιπασμάτων ή να αντιμετωπίσουν μειωμένες αποδόσεις, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολές της ζήτησης κατά ±10%.


Οι εταιρείες του κλάδου καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους, εστιάζοντας στη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την αποτελεσματική διαχείριση πόρων. Η ανάπτυξη ειδικών λιπασμάτων και η συνεργασία με εταιρείες γεωργίας ακριβείας μπορούν να διασφαλίσουν τη θέση τους σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο. Επιπλέον, η βελτιστοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού και η χρήση πράσινων τεχνολογιών, όπως η παραγωγή μπλε και πράσινης αμμωνίας, προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες.
Η παγκόσμια βιομηχανία λιπασμάτων, επομένως, βρίσκεται μπροστά σε έναν σταυροδρόμι αλλαγών. Η προσαρμογή στις νέες συνθήκες δεν αποτελεί μόνο πρόκληση, αλλά και ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη, συμβάλλοντας στην επίτευξη ενός πιο ισορροπημένου αγροτικού τοπίου.

Ενώ το επίκεντρο αυτής της ανάλυσης είναι οι διαταραχές της ζήτησης, οι αγορές αναμφίβολα θα διαμορφωθούν περαιτέρω από έναν αριθμό κρίσιμων παραγόντων από την πλευρά της προσφοράς. Συγκεκριμένα, αναμένουμε να δούμε τα εξής: αυξημένη αστάθεια πρώτων υλών. μετατόπιση παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, ειδικά ως μπλε και πράσινη αμμωνία 11 αυξάνεται η παραγωγή · αυξημένες πιέσεις βιωσιμότητας στους κατασκευαστές · μετατόπιση της γεωπολιτικής που επηρεάζει το παγκόσμιο εμπόριο · και μια αυξημένη ώθηση προς την αυτάρκεια σε ορισμένες περιοχές, ειδικά στη Βραζιλία, την Κίνα και την Ινδία. Αυτές οι τάσεις θα αυξήσουν όλες τις παγκόσμιες ανταγωνισμό, με αυξημένη σημασία στη θέση κάθε συμμετέχοντα στην καμπύλη κόστους για την προστασία των περιθωρίων.

Agriculture Practice
The 2040 fertilizer industryHow could industry trends affect demand?
Historically, the fertilizer market has experienced slow and steady growth; however, demand shifts could change the picture by 2040.
This article is a collaborative effort by Madison Pearsall, Owen Stockdale, and Tom Brennan, with Julia Kalanik and Victor Guzik, representing views from McKinsey’s Agriculture Practice.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις