Η Γαλλία αντιμετωπίζει τις χειρότερες εξαγωγές σιταριού εδώ και δεκαετίες

Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις χειρότερες εξαγωγές σιταριού των τελευταίων δεκαετιών, καθώς η ρήξη με την Αλγερία, η μείωση της ζήτησης στην Κίνα και η κακή συγκομιδή επιταχύνουν την απώλεια μεριδίου αγοράς του κορυφαίου παραγωγού σιτηρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς φθηνότερους παραγωγούς, όπως η Ρωσία, όπως αναφέρει το Reuters.

Η πτώση των εξαγωγών σιταριού είναι ένα ακόμη πλήγμα για τους Γάλλους αγρότες, οι οποίοι ανανέωσαν τις διαμαρτυρίες νωρίτερα φέτος για την πτώση των εισοδημάτων και τον ξένο ανταγωνισμό. Επειδή πωλούν λιγότερα σιτηρά φέτος, οι παραγωγοί δεν είναι σε θέση να επιτύχουν υψηλότερες τιμές, καθώς οι μεγαλύτερες συγκομιδές σε άλλα μέρη του κόσμου διασφαλίζουν ότι οι εξαγωγικές αγορές είναι καλά εφοδιασμένες.

Οι εξαγωγές θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν τροχοπέδη για την οικονομία της Γαλλίας, αφού η περσινή συγκομιδή που επηρεάστηκε από τις βροχές εκτιμάται ότι μείωσε την ανάπτυξη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία.

Αυτόν τον μήνα, η γεωργική υπηρεσία FranceAgriMer διατήρησε την πρόβλεψή της για τις αποστολές μαλακού σιταριού εκτός της ΕΕ για την περίοδο Ιουλίου-Ιουνίου 2024/25 σε 3,5 εκατομμύρια τόνους, μειωμένους κατά δύο τρίτα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και τον χαμηλότερο όγκο αυτού του αιώνα.

Με μόλις πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους να έχουν αποσταλεί κατά το πρώτο μισό της περιόδου και ένα λιγότερο εκτεταμένο πρόγραμμα φόρτωσης τον Ιανουάριο, ορισμένοι είναι πιο απαισιόδοξοι.

«Θα είναι θαύμα αν φτάσουμε τουλάχιστον τα 3 εκατομμύρια τόνους», δήλωσε ένας εξαγωγέας.

Δεδομένης της πτώσης των συγκομιδών, η Αργεντινή θα μπορούσε σύντομα να ξεπεράσει τη Γαλλία και να γίνει ο έκτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, με τη διαφορά της από τους κορυφαίους προμηθευτές όπως η Ρωσία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες να διευρύνεται περαιτέρω.

Οι μέτριες εξαγωγές ήταν αναπόφευκτες μετά τις συνεχείς βροχοπτώσεις που οδήγησαν στη χαμηλότερη συγκομιδή μαλακού σιταριού στη Γαλλία από τη δεκαετία του 1980, ενώ η ανομοιογενής ποιότητα της σοδειάς δυσχέραινε επίσης την πρόσβαση στις υπερπόντιες αγορές.

Αλλά ο σκληρός ανταγωνισμός από την ανατολική Ευρώπη, με επικεφαλής τη Ρωσία, και η μειωμένη ζήτηση από την Αλγερία - έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές σιταριού στον κόσμο - και την Κίνα επιδείνωσαν την κατάσταση. η Ρωσία συνεχίζει να επεκτείνει το εμπόριο σιταριού παρά τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Μετά την αποστολή εκατομμυρίων τόνων στην Αλγερία και την Κίνα τα τελευταία χρόνια, η Γαλλία έστειλε μόνο ένα φορτίο στην Αλγερία και κανένα στην Κίνα το 2024/25.

Εν τω μεταξύ, στο Μαρόκο, οι γαλλικές πωλήσεις έχουν μειωθεί περισσότερο από το μισό.

Η Senalia, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο τερματικό σταθμό εξαγωγής σιτηρών της Γαλλίας στη Ρουέν, αναγκάστηκε να θέσει μέρος του προσωπικού σε άδεια άνευ αποδοχών αυτή τη σεζόν λόγω ενός αδύναμου προγράμματος φόρτωσης.

Οι έμποροι λένε ότι οι διπλωματικές εντάσεις που προκλήθηκαν από την αναγνώριση από το Παρίσι της κυριαρχίας του Μαρόκου επί της Δυτικής Σαχάρας οδήγησαν τον οργανισμό σιτηρών της Αλγερίας OAIC να αποκλείσει σιωπηρά το γαλλικό σιτάρι και τις γαλλικές επιχειρήσεις από τους διαγωνισμούς εισαγωγής του από τον Οκτώβριο. Ο OAIC δήλωσε ότι αντιμετωπίζει δίκαια όλους τους προμηθευτές εφαρμόζοντας τεχνικές απαιτήσεις.

Στις δύο άλλες μεγάλες υπερπόντιες αγορές της Γαλλίας, η Κίνα εισήγαγε λιγότερο και επικεντρώθηκε στην Αυστραλία, ενώ το Μαρόκο μπορεί να εισάγει περισσότερο ρωσικό σιτάρι από το γαλλικό, μια δραματική αλλαγή κατεύθυνσης. Ο επικεφαλής της ένωσης εμπόρων σιτηρών του Μαρόκου δήλωσε ότι η Γαλλία «δεν έχει τις απαραίτητες ποσότητες για να προμηθεύσει την αγορά μας».

Η ζήτηση για εξαγωγές μπορεί να αλλάξει γρήγορα, και ορισμένοι λένε ότι οι γαλλικές πωλήσεις θα μπορούσαν ακόμα να φτάσουν το στόχο της FranceAgriMer, καθώς οι προμήθειες από τη Ρωσία και την Ουκρανία επιβραδύνονται και το Μαρόκο πρέπει να αγοράσει περισσότερα.

Αλλά άλλοι πιστεύουν ότι η ζήτηση θα στεγνώσει αυτή τη σεζόν και το ενδοευρωπαϊκό εμπόριο δεν θα αντισταθμίσει αυτή τη ζήτηση, καθώς το φθηνότερο ουκρανικό σιτάρι έχει ξεπεράσει το γαλλικό σιτάρι σε αγορές όπως η Ισπανία.

Η Γαλλία έχει γίνει πλέον προμηθευτής δεύτερης κατηγορίας και με την απώλεια της άλλοτε κυρίαρχης θέσης της στη Βόρεια Αφρική, πρέπει να αναζητήσει αλλού για να διατηρήσει τις εξαγωγές της.

Ο συνεταιριστικός όμιλος InVivo έχει ανοίξει εμπορικό γραφείο στη Σαουδική Αραβία, ενώ η Senalia διερευνά την ανάπτυξη τερματικών σταθμών εισαγωγής στη Μέση Ανατολή για την προώθηση του γαλλικού σιταριού μαζί με εκείνο άλλων χωρών σε βασικούς προορισμούς.

«Μπορεί να μιλάμε για πιο διαφοροποιημένες εξαγωγικές αγορές με λιγότερη έμφαση στην Αφρική, δεδομένης της ισχυρής παρουσίας της Ρωσίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Senalia Didier Verbeke.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις