Έρχεται το τέλος της εκτροφής σε κλουβιά;

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες, η Τσεχική Δημοκρατία κάλεσε τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να επιβάλουν την απαγόρευση της εκτροφής σε κλωβούς.

Καθώς οι Τσέχοι πτηνοτρόφοι επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής τους ικανότητας για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις, η έλλειψη ενιαίας προσέγγισης για την εκτροφή σε κλωβούς στην Ευρώπη αναμένεται να τους θέσει σε μειονεκτική θέση.

«Εκ μέρους της Τσεχικής Δημοκρατίας, τονίσαμε ότι αν θέλουμε να μιλήσουμε για την καλή διαβίωση των ζώων με ειλικρινή και δίκαιο τρόπο, πρέπει να εναρμονίσουμε ορισμένα από τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Τσεχική Δημοκρατία, όπως ο τερματισμός της εκτροφής ωοπαραγωγών ορνίθων σε κλωβούς», περιέγραψε ο Τσέχος υπουργός Γεωργίας Marek Výborný, μιλώντας μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός πρόσθεσε: «Προγραμματίσαμε να τεθεί σε ισχύ [η απαγόρευση της εκτροφής σε κλωβούς] το 2027. Η υπόλοιπη Ευρώπη προσποιείται ότι δεν την αφορά. Δεν το θεωρούμε αυτό δίκαιο».

Η απαγόρευση της εκτροφής σε κλωβούς υπόσχεται να προκαλέσει πολύ πόνο στην τσεχική βιομηχανία πουλερικών. Στο τέλος του 2023, η Ένωση Πτηνοτροφίας Τσεχίας-Μοραβίας εκτιμά ότι οι Τσέχοι πτηνοτρόφοι εξακολουθούσαν να διατηρούν το 52,4% των ωοπαραγωγών ορνίθων σε κλουβιά.

Η Gabriela Dlouhá, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Πτηνοτροφίας Τσεχίας-Μοραβίας, παραδέχθηκε ότι λόγω της απαγόρευσης, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να καταργήσουν ορισμένες εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν πριν από λιγότερο από μια δεκαετία.

«Εκείνοι που μεταπήδησαν στα «ευρωκλουβιά» το 2012 έκαναν ένα διαχειριστικό λάθος, επένδυσαν τεράστια χρηματικά ποσά για τη μετατροπή της τεχνολογίας και σήμερα, χωρίς να τα έχουν αποπληρώσει, πρέπει να μεταπηδήσουν σε άλλη τεχνολογία», δήλωσε ο Josef Dvořák, τοπικός πτηνοτρόφος, ο οποίος προέβλεψε ότι η χώρα θα μπορούσε να χάσει περίπου το 15% της παραγωγής αυγών λόγω της μετακίνησης.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και περιφέρειες σχεδιάζουν να επιβάλουν περιορισμούς στην εκτροφή σε κλωβούς. Για παράδειγμα, η Γερμανία θα την απαγορεύσει από το 2026 και η βελγική Βαλλονία το 2028. Η Γαλλία έχει απαγορεύσει την κατασκευή νέων εκτροφείων κλωβών (από το 2018). Στη Σλοβακία, η κυβέρνηση συνήψε συμφωνία με τις πτηνοτροφικές μονάδες για τη σταδιακή κατάργηση των εκτροφείων κλωβών μέχρι το 2030.

Ωστόσο, ελλείψει της απαγόρευσης σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, οι Τσέχοι κτηνοτρόφοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον ανταγωνισμό έναντι των φθηνών εισαγωγών, κυρίως από την Πολωνία.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Τσέχοι πτηνοτρόφοι τάχθηκαν κατά της νομοθεσίας που καθιστά υποχρεωτική τη χρήση της τεχνολογίας επιλογής φύλου, εκτός εάν μια τέτοια απαίτηση εισαχθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η τεχνολογία, η οποία θα μπορούσε να σώσει τις ζωές δισεκατομμυρίων αρσενικών νεοσσών στα εκκολαπτήρια, ωστόσο, θα έθετε επίσης τους κτηνοτρόφους σε μειονεκτική θέση.

«Σίγουρα δεν είμαστε υπέρ αυτής της νομοθεσίας», δήλωσε ο Dlouhá. «Η αγορά μιας συσκευής ανίχνευσης φύλου θα ήταν οικονομικά πολύ απαιτητική, ιδίως για τα μικρότερα εκκολαπτήρια».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις