Μειωμένος ο δείκτης τιμών του FAO τον Ιανουάριο

Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων μειώθηκε κατά 1,6% τον Ιανουάριο λόγω της μείωσης της ζάχαρης και των φυτικών ελαίων, αλλά αυξήθηκε κατά 6,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο δείκτης του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές των διεθνών τιμών μιας σειράς ειδών διατροφής, υποχώρησε τον πρώτο μήνα του έτους και διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 124,9 μονάδες τον Ιανουάριο, σημειώνοντας «μείωση κατά 1,6% σε σύγκριση με το επίπεδο του Δεκεμβρίου».

Ωστόσο, ο δείκτης κέρδισε 6,2% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2024, αν και εξακολουθεί να παραμένει 22% κάτω από το ανώτατο επίπεδο που είχε επιτευχθεί τον Μάρτιο του 2022.

«Η πτώση οφείλεται στις σημαντικές μειώσεις των διεθνών τιμών των φυτικών ελαίων και της ζάχαρης», ανέφερε ο FAO σε ανακοίνωσή του.

Ο δείκτης τιμών της ζάχαρης μειώθηκε κατά 6,8% από τον Δεκέμβριο και κατά 18,5% από το επίπεδο του προηγούμενου έτους, λόγω της βελτίωσης των προοπτικών της παγκόσμιας προσφοράς «ως αποτέλεσμα των γενικά ευνοϊκών καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία και της απόφασης της ινδικής κυβέρνησης να επαναλάβει τις εξαγωγές ζάχαρης».

Η τιμή των φυτικών ελαίων μειώθηκε επίσης σημαντικά με μείωση 5,6% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, η οποία «αντιστρέφει μια πρόσφατη αύξηση, αν και παραμένει 24,9% πάνω από την τιμή του προηγούμενου έτους».

Η πτώση αυτή οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές για το φοινικέλαιο και το κραμβέλαιο, ενώ οι τιμές της σόγιας και του ηλιέλαιου παρέμειναν σταθερές, ανέφερε ο FAO.

Οι τιμές του ρυζιού μειώθηκαν επίσης κατά 4,7% τον Ιανουάριο λόγω των άφθονων εξαγώγιμων αποθεμάτων

. Από την άλλη πλευρά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρουσίασαν αύξηση 2,4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, η οποία είναι 20,4% υψηλότερη από το επίπεδο που καταγράφηκε τον ίδιο μήνα πέρυσι.

«Η αύξηση οφείλεται στη μηνιαία αύξηση των διεθνών τιμών των τυριών κατά 7,6%, η οποία αντιστάθμισε τις μειώσεις των τιμών του βουτύρου και του γάλακτος σε σκόνη», δήλωσε ο FAO.

Οι τιμές του κρέατος αυξήθηκαν επίσης κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά παρέμειναν 6,9% κάτω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά τα δημητριακά, η τιμή του σιταριού μειώθηκε ελαφρώς τον Ιανουάριο, ενώ η τιμή του αραβοσίτου αυξήθηκε, εν μέρει λόγω της «χαμηλότερης προβλεπόμενης παραγωγής και των αποθεμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο FAO ανακοίνωσε επίσης την Παρασκευή ότι αύξησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια χρήση δημητριακών το 2024/25, η οποία τώρα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,
9% σε 2,869 δισεκατομμύρια τόνους, κυρίως λόγω της αναμενόμενης υψηλότερης χρήσης αραβοσίτου για ζωοτροφές.

Αντίθετα, προβλέπει ότι τα αποθέματα δημητριακών θα μειωθούν κατά 2,2% μέχρι το τέλος της περιόδου 2025 και ότι «ο παγκόσμιος λόγος αποθεμάτων προς χρήση το 2024/25 θα μειωθεί, αλλά θα παραμείνει σε ένα »άνετο επίπεδο« 29,8%».

Ο οργανισμός του ΟΗΕ αναθεώρησε επίσης την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή για το 2024 σε λίγο κάτω από 2,841 δισεκατομμύρια τόνους, μια μείωση 0,6% από το 2023.

Οι επίσημες εκτιμήσεις για την παραγωγή ρυζιού για την Κίνα, το Μάλι, το Νεπάλ και το Βιετνάμ ήταν υψηλότερες, με αποτέλεσμα η νέα πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή ρυζιού να ανέλθει σε 539,4 εκατομμύρια τόνους το 2024/25, ετήσια αύξηση 0,9% και ρεκόρ όλων των εποχών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις