Η Ισπανία και η Ιταλία ζητούν από τα εστιατόρια να συμμορφωθούν με τους νόμους για τα δοχεία ελαιολάδου

Η συνεχής χρήση επαναγεμιζόμενων δοχείων ελαιολάδου στα εστιατόρια παραμένει ένα πιεστικό ζήτημα για τον τομέα του ελαιολάδου στην Ισπανία και την Ιταλία.

Η πρακτική παραμένει παρά την απαγόρευση σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πάνω από μια δεκαετία.

Αυτό το συνεχιζόμενο ζήτημα ώθησε τον Διεπαγγελματικό Οργανισμό Ελαιόλαδου της Ισπανίας να ξεκινήσει μια νέα καμπάνια που στοχεύει εστιατόρια, καταναλωτές και ιδρύματα.

"Τι ποιότητα μου προσφέρει ένα ανώνυμο πακέτο; Ποιο είναι το καλύτερο ραντεβού του πριν; Ποιος είναι υπεύθυνος σε περίπτωση προβλήματος ασφάλειας τροφίμων; Και, το πιο σημαντικό, πώς μπορώ να είμαι σίγουρος ότι περιέχει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και όχι ένα μείγμα από άλλα λίπη;», έγραψε ο Pedro Barato, πρόεδρος της Interprofessional. δήλωση Τύπου.

Η νέα καμπάνια, που θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο, θα ακολουθήσει το πρότυπο του α προηγούμενη πρωτοβουλία ονομάζεται «#Peeerdona», που προωθήθηκε ευρέως στην τηλεόραση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες πλατφόρμες μεταξύ 2017 και 2018.

Η διάσημη Ισπανίδα ηθοποιός Rossy de Palma ήταν μεταξύ των διασημοτήτων που συμμετείχαν στα διαφημιστικά βίντεο της καμπάνιας.

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει νέες διαφημίσεις, προσπάθειες προσέγγισης και μια σειρά συναντήσεων μεταξύ του τομέα του ελαιολάδου και των κεντρικών και περιφερειακών κυβερνήσεων.

Αυτές οι συναντήσεις στοχεύουν στο συντονισμό ενός νέου γύρου επιθεωρήσεων και ενεργειών επιβολής σε εθνικό επίπεδο.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Για πρώτη φορά, οι πελάτες φιλοξενίας μπορούσαν να είναι σίγουροι για το προϊόν που κατανάλωναν», πρόσθεσε ο Barato.

"Δεν μπορούμε να έχουμε νόμους που να απαγορεύουν αυτή την πρακτική, επιτρέποντας παράλληλα σε όσους την αγνοούν να συνεχίσουν ατιμώρητοι. Απαιτούμε να τηρηθεί ο νόμος», πρόσθεσε.

Ο Juan Antonio Tello, διευθυντής στο Tello Laboratories στο Jaén, που ειδικεύεται στην ανάλυση ελαιολάδου, σημείωσε ότι τα πρόστιμα για την παράνομη χρήση επαναγεμιζόμενων δοχείων σε εστιατόρια απέτυχαν να περιορίσουν την πρακτική.

"Αυτή είναι μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική. Οι ανώνυμες συσκευασίες δεν προσφέρουν καμία εγγύηση προέλευσης και, επομένως, καμία εγγύηση ασφάλειας», είπε ο Tello ##_##

"Αυτοί οι παράγοντες όχι μόνο παραπλανούν τους καταναλωτές αλλά και εξαλείφουν κάθε βεβαιότητα σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλεια του ελαιολάδου που καταναλώνουν», πρόσθεσε.

Ορισμένα εστιατόρια υποστηρίζουν ότι το πρόσθετο κόστος των σφραγισμένων φιαλών αποτελεί βασική ανησυχία.

"Η καλύτερη λύση είναι η εκπαίδευση των καταναλωτών, βοηθώντας τους να αναγνωρίσουν τη σωστή παρουσίαση και να εκτιμήσουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας», είπε ο Tello. "Χωρίς αυτή την επίγνωση και την εκτίμηση του τι τους εξυπηρετούν, η πρόοδος θα είναι δύσκολη».

Ο Tello πρότεινε ότι οι διαφημιστικές καμπάνιες ελαιολάδου θα πρέπει να δίνουν έμφαση στα διαφορετικά επίπεδα ποιότητας του ελαιολάδου και στη μαγειρική και οφέλη για την υγεία.

"Θα ήταν επίσης ωφέλιμο να υπάρχουν ειδικά σημεία ενημέρωσης στα συμμετέχοντα εστιατόρια και μπαρ», είπε ο Tello.

Στην Ιταλία, παραγωγοί ελαιολάδου από την Unaprol, σε συνεργασία με την οργάνωση αγροτών Coldiretti, ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία με την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου το φθινόπωρο.

Οι δύο οργανισμοί ανακοίνωσε ένας νέος δεκάλογος για να βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέξουν ποιοτικά ελαιόλαδα και να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματά τους γίνονται σεβαστά στα εστιατόρια.

"Το επαναγεμιζόμενο δοχείο απαγορεύεται στα εστιατόρια. [Ως πελάτες] απαιτούμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο να σερβίρεται σε εμφιαλωμένη μορφή, με ετικέτα, προστατευμένο από αδιάβροχο καπάκι», έγραψαν.

Επιπλέον, σε ολόκληρη τη χώρα, αρκετές πρωτοβουλίες στοχεύουν να προσθέσουν αξία σε εστιατόρια που προωθούν νόμιμα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας και παρουσιάζουν στους πελάτες τους ποικιλία έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

"Από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός, το ICQRF διενεργεί ειδικές επιθεωρήσεις σε εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών τροφίμων για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με αυτή τη διάταξη», ανέφεραν αξιωματούχοι της ιταλικής Κεντρικής Επιθεώρησης Προστασίας Ποιότητας και Πρόληψης Απάτης Αγροδιατροφικών Προϊόντων (ICQRF). Olive Oil Times.

Ο νόμος δεν ισχύει για τις κουζίνες εστιατορίων στην Ισπανία και την Ιταλία. Η χρήση ελαιολάδου ή έξτρα παρθένου ελαιολάδου υπόκειται σε κανονισμούς που διέπουν την ποιότητα των συστατικών που χρησιμοποιούνται στην προετοιμασία των τροφίμων.

Η Πορτογαλία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ελαιολάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει απαγορευμένη επαναπλήρωση μπουκάλια ελαιόλαδου από το 2005. Σύμφωνα με τοπικούς ειδικούς, αυτή η αλλαγή επηρέασε θετικά την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για το ποιοτικό ελαιόλαδο.

Η Ελλάδα, ένας άλλος μεγάλος παραγωγός ελαιολάδου, εισήγαγε νέους κανονισζμούς το 2013 και έκτοτε έχει υποστεί αρκετές ενημερώσεις. Ωστόσο, η απάντηση στον νόμο πήρε διαφορετική τροπή.

Ως αποτέλεσμα αυτών των απαιτήσεων, πολλά εστιατόρια στην Ελλάδα αφαιρέθηκε το ελαιόλαδο δοχεία από τραπέζια πελατών συνολικά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις