FAO: Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μειώθηκαν τον Ιανουάριο

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μειώθηκαν τον Ιανουάριο, με αιχμή την απότομη πτώση της ζάχαρης και των φυτικών ελαίων, ενημέρωσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές σε ένα καλάθι διεθνώς εμπορεύσιμων ειδών διατροφής, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 124,9 μονάδες τον Ιανουάριο έναντι 127,0 μονάδων τον Δεκέμβριο. Παρά τη μηνιαία μείωση, ο δείκτης παρέμεινε 6,2% υψηλότερος από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά εξακολουθούσε να βρίσκεται 22% κάτω από το ανώτατο επίπεδό του τον Μάρτιο του 2022.

Οι τιμές της ζάχαρης μειώθηκαν κατά 6,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 18,5% σε ετήσια βάση. Η πτώση αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό στις βελτιωμένες προοπτικές της παγκόσμιας προσφοράς, χάρη εν μέρει στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στη Βραζιλία και στην Ινδία που επανέλαβε τις εξαγωγές ζάχαρης.

Οι τιμές των φυτικών ελαίων μειώθηκαν κατά 5,6% τον περασμένο μήνα, καθώς οι παγκόσμιες τιμές του φοινικέλαιου και του κραμβέλαιου μειώθηκαν, ενώ οι τιμές της σόγιας και του ηλιέλαιου παρέμειναν σταθερές. Παρά την πτώση του Ιανουαρίου, ο δείκτης εξακολουθούσε να είναι αυξημένος κατά 24,9% σε ετήσια βάση.

Οι τιμές του κρέατος μειώθηκαν επίσης, χάνοντας 1,7% τον Ιανουάριο.

Αντίθετα, οι τιμές των δημητριακών σημείωσαν μικρή άνοδο, ανεβαίνοντας κατά 0,3% από τον Δεκέμβριο, αλλά παρέμειναν κατά 6,9% χαμηλότερες από τον Ιανουάριο του 2024. Ενώ οι τιμές εξαγωγής σιταριού μειώθηκαν ελαφρώς, οι τιμές του αραβοσίτου αυξήθηκαν λόγω των αναθεωρημένων χαμηλότερων προβλέψεων για την παραγωγή και τα αποθέματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι τιμές του ρυζιού μειώθηκαν κατά 4,7%, αντανακλώντας τις άφθονες εξαγωγικές προμήθειες.

Οι τιμές των γαλακτοκομικών αυξήθηκαν κατά 2,4% σε μηνιαία βάση και κατά 20,4% σε ετήσια βάση, με αιχμή τη μηνιαία άνοδο των τιμών των τιμών των τυριών, η οποία αντιστάθμισε τις μειώσεις των τιμών του βουτύρου και του γάλακτος σε σκόνη.

Τι θα γίνει στα δημητριακά

Σε ξεχωριστή έκθεση, ο FAO περιόρισε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2024 σε 2,840 δισεκατομμύρια έναντι 2,841 δισεκατομμυρίων που είχε προηγουμένως δοθεί. Η αναθεώρηση οφειλόταν κυρίως στη μείωση των εκτιμήσεων για την παραγωγή αραβοσίτου στις ΗΠΑ.

Η περίοδος φύτευσης χειμερινού σιταριού στο βόρειο ημισφαίριο ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο, με αυξημένες σπορές στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στη Ρωσία σημειώθηκε μείωση λόγω των καιρικών συνθηκών, ανέφερε ο FAO.

Οι συγκομιδές αραβοσίτου στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσουν το δεύτερο τρίμηνο, με βελτιωμένες αποδόσεις να αναμένονται στην Αργεντινή και τη Βραζιλία. Οι υψηλές τιμές του αραβοσίτου οδήγησαν σε αύξηση των φυτεύσεων στη Νότια Αφρική.

Ο FAO αύξησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια χρησιμοποίηση των δημητριακών το 2024/25 κατά 0,9% σε 2,869 δισεκατομμύρια τόνους, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών αναμένεται να μειωθούν κατά 2,2% μέχρι το κλείσιμο των εποχών το 2025, επηρεαζόμενα από τη συρρίκνωση των αμερικανικών αποθεμάτων αραβοσίτου.

Το διεθνές εμπόριο σιτηρών την περίοδο 2024/25 προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 5,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σε 483,5 εκατ. τόνους, κυρίως λόγω της χαμηλότερης ζήτησης από την Κίνα για κριθάρι, αραβόσιτο και σιτάρι.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις