Κάποτε ένα από τα κοσμήματα της ευρωπαϊκής μεταποίησης, ο τομέας των χημικών προϊόντων έχει βυθιστεί σε βαθιά κακοδαιμονία τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον εν μέρει λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Η κρίση κορυφώθηκε όταν ακόμη και η βαριά γερμανική BASF δήλωσε πέρυσι ότι θα προβεί σε επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων στην Κίνα, καθώς βρήκε δύσκολες τις επιχειρήσεις στην εγχώρια αγορά της.
Σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη, το Παρίσι θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κηρύξει 15 βασικές χημικές ενώσεις «στρατηγικές», αντιγράφοντας παρόμοιες πολιτικές της ΕΕ για τις πρώτες ύλες και τα φάρμακα.
Η ιδέα είναι να προστατευθεί ο τομέας για να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη θα παραμείνει αυτάρκης σε χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται από την παραγωγή λιπασμάτων έως την κατασκευή πλαστικών.
Η Γαλλία, κορυφαίος παγκόσμιος παραγωγός χημικών προϊόντων, προειδοποιεί ότι ο τομέας αντιμετωπίζει «μεγάλη κρίση», επικαλούμενη μείωση της παραγωγής κατά 12% μεταξύ 2019 και 2023, την οποία αποδίδει στο αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και στον «έντονο ή και αθέμιτο ανταγωνισμό από χώρες εκτός ΕΕ».
«Όσον αφορά μόνο την πετροχημεία, μέχρι το 2035, περίπου 20 ατμοπυρόλυσης μπορεί να κλείσουν, επηρεάζοντας 50.000 θέσεις εργασίας, εάν δεν αναληφθεί συλλογική δράση», αναφέρεται στο σχέδιο πρότασης που περιήλθε στην κατοχή του POLITICO.
Ο προτεινόμενος «νόμος για τα κρίσιμα χημικά προϊόντα» θα προσδιορίσει 15 μόρια ως “στρατηγικά”, θέτοντάς τα υπό την ετικέτα «στρατηγικό έργο» της ΕΕ, ώστε να καταστεί δυνατή η πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Η ιδέα δανείζεται από την Πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες - σύμφωνα με την οποία τα "στρατηγικά
Η πράξη είναι μια "ευκαιρία να αναγνωριστεί αυτή η αναγκαία [πράσινη] μετάβαση και να υποστηριχθούν οι πρωτοπόροι στο θέμα αυτό", δήλωσε η Noémie Jégou, υπεύθυνη πολιτικής για τα χημικά προϊόντα στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος (EEB), υπογραμμίζοντας τη συμβολή του ενεργοβόρου τομέα στην κλιματική αλλαγή. "Πρέπει όμως να διασφαλίσουμε ότι οι στρατηγικές προτεραιότητες επικεντρώνονται όντως στα μη τοξικά και καθαρά χημικά προϊόντα και δεν αποβαίνουν εις βάρος της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος".
Η CEFIC, από την πλευρά της, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ενδιαφέρον της Γαλλίας για τη χημική βιομηχανία - αλλά δήλωσε ότι απαιτείται περαιτέρω εργασία για να "βελτιωθεί και να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για τη σωστή προσέγγιση".
Ανταγωνιστικές χημικές ουσίες
Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί σταθερές περικοπές θέσεων εργασίας στον τομέα των χημικών προϊόντων, με πιο πρόσφατη αυτή της Dow. Η CEFIC προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η χημική βιομηχανία της Ευρώπης βρίσκεται σε «οριακό σημείο»: Πάνω από 11 εκατομμύρια τόνοι δυναμικότητας έχουν ήδη ανακοινωθεί για κλείσιμο, επηρεάζοντας 21 μεγάλες εγκαταστάσεις, ανέφερε.
Η Γαλλία επισημαίνει το χάσμα στο κόστος της ενέργειας και των πρώτων υλών μεταξύ της ΕΕ και άλλων βιομηχανικών περιοχών, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Το έγγραφο διαμαρτύρεται επίσης για τον "ενίοτε αθέμιτο" ανταγωνισμό από παραγωγούς εκτός ΕΕ - αναφέροντας ως παράδειγμα την προβληματική ευρωπαϊκή βιομηχανία πολυβινυλοχλωριδίου (PVC) - και για τη συρρίκνωση της δραστηριότητας των μεταγενέστερων αγορών χημικών προϊόντων, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία.
Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Χημικών Βιομηχανιών Markus Steilemann κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι «ρυθμίζουν την Ευρώπη σε αδιέξοδο», περιγράφοντάς τες ως το «επίκεντρο της γραφειοκρατίας».
Η Γαλλία, επίσης, υπαινίσσεται την ανάγκη απλούστευσης των πράσινων κανόνων της ΕΕ, προτρέποντας τους επερχόμενους νόμους για τη χημική ασφάλεια και τα χημικά για πάντα "να λαμβάνουν υπόψη την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής χημικής βιομηχανίας". Τα εισαγόμενα από τρίτες χώρες χημικά προϊόντα θα πρέπει επίσης "να τηρούν τα υψηλού επιπέδου πρότυπα που ισχύουν στην ΕΕ όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας", αναφέρει το έγγραφο.
Ο Jégou της EEB αναγνώρισε την ύφεση της βιομηχανίας, αλλά επέμεινε ότι παραμένει "σε μια πολύ ανταγωνιστική κατάσταση". Και ενώ χαιρέτισε την υπόσχεση της πρότασης να μην θέσει σε κίνδυνο την περιβαλλοντική προστασία, η ΜΚΟ "ανησυχεί για πιθανές συγκρούσεις μεταξύ του στρατηγικού καθεστώτος ορισμένων μορίων και των περιβαλλοντικών και υγειονομικών επιπτώσεών τους", ξεχωρίζοντας την εστίαση της πρότασης στο PVC και τα επιβραδυντικά φλόγας υλικά.
Η CEFIC δήλωσε ότι συμμερίζεται τον στόχο της Γαλλίας να "διατηρήσει την παραγωγή χημικών προϊόντων στην Ευρώπη για τα οποία η ανθεκτικότητα είναι ζωτικής σημασίας" - αλλά έχει επιφυλάξεις σχετικά με τον ορισμό των στρατηγικών μορίων της πρότασης. Υποστηρίζει ότι "δεν κινδυνεύουν μόνο τα βασικά δομικά στοιχεία" αλλά και "ορισμένα βασικά παράγωγα".
"Είναι επίσης δύσκολο να προσδιοριστεί εάν παρόμοια μέτρα με τον νόμο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες και τον νόμο για τα κρίσιμα φάρμακα θα ωφελούσαν τον χημικό τομέα, δεδομένης της περιορισμένης εμπειρίας", πρόσθεσε το λόμπι, ζητώντας "βαθύτερο προβληματισμό σχετικά με τα μέτρα που θα βοηθούσαν τον τομέα" μετά την επικείμενη δημοσίευση της καθαρής βιομηχανικής συμφωνίας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις