Κινέζοι επιστήμονες "κόντυναν" τα καλαμπόκια

Κινέζοι επιστήμονες ανέπτυξαν μια τεχνική γονιδιακής τροποποίησης για τη μείωση του ύψους των φυτών καλαμποκιού, επιτρέποντας τη δημιουργία συμπαγών ποικιλιών υψηλής πυκνότητας, ανθεκτικών στο σπάσιμο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Plant Biotechnology Journal.

Το καλαμπόκι, η πιο παραγωγική καλλιέργεια δημητριακών στον κόσμο, είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Ενώ η αύξηση της πυκνότητας φύτευσης αποτελεί βασική στρατηγική για την αύξηση των αποδόσεων, η πρόοδος στην ανάπτυξη κοντύτερων, ανθεκτικότερων φυτών έχει περιοριστεί από την έλλειψη γενετικών πόρων.

Η έρευνα διεξήχθη από το Ινστιτούτο Ερευνών Βιοτεχνολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωργικών Επιστημών (CAAS) σε συνεργασία με το Γεωργικό Πανεπιστήμιο Anhui και το Γεωργικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Κίνας. Επικεντρώθηκε στην τροποποίηση του γονιδίου Br2 μέσω στοχευμένης γονιδιακής επεξεργασίας. Οι ερευνητές σχεδίασαν έναν φορέα knockout για το γονίδιο Br2 και εντόπισαν επτά διαγονιδιακές σειρές με διαφορετικές μεταλλάξεις σε ποικιλίες καλαμποκιού inbred.

Τα πειράματα υβριδισμού έδειξαν ότι και οι 28 υβριδικοί απόγονοι που προέκυψαν από διασταυρώσεις με ελίτ ενδοφυλικές γραμμές παρήγαγαν απογόνους νάνους. Για την επιτάχυνση της αναπαραγωγής, η ομάδα ανέπτυξε ένα σύστημα επεξεργασίας γονιδιώματος με τη μεσολάβηση απλοειδούς επαγωγέα, επιτρέποντας τη μετατροπή των επεξεργασμένων απλοειδών φυτών σε σταθερές διπλές απλοειδείς γραμμές μέσα σε δύο γενεές. Τρεις ελίτ ενδοφυλικές σειρές που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με το σύστημα παρουσίασαν σημαντική μείωση του ύψους των φυτών.

«Αυτή η μέθοδος επιτρέπει την ταχεία και ακριβή τροποποίηση του ύψους των φυτών σε διαφορετικά γενετικά υπόβαθρα», δηλωσαν κινέζοι επιστήμονες. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις