Ένα κύμα δυσαρέσκειας για την αύξηση των τιμών στα σούπερ μάρκετ έχει εξαπλωθεί στα Βαλκάνια και όχι μόνο τις τελευταίες εβδομάδες, εντείνοντας την πίεση στις κυβερνήσεις να υπερασπιστούν τους καταναλωτές.
Κατά την τελευταία συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 27 Ιανουαρίου, ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σλοβακίας, στον οποίο συμμετείχαν η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία, κατηγόρησε τις πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων για καταχρηστικές στρατηγικές τιμολόγησης και κάλεσε την Επιτροπή να αναλάβει δράση.
Παρά αυτή την ώθηση για ισχυρότερη προστασία των καταναλωτών στις Βρυξέλλες, η εγχώρια αναταραχή συνεχίζει να αυξάνεται.
Όλα ξεκίνησαν στα τέλη Ιανουαρίου με ένα μποϊκοτάζ σε σούπερ μάρκετ στην Κροατία που μείωσε τις πωλήσεις κατά σχεδόν 50%. Ακολούθησαν διαμαρτυρίες μικρότερης κλίμακας στη Σλοβενία και εκκλήσεις από βουλγαρικές ομάδες πολιτών για δράση σήμερα.
Η δυσαρέσκεια έφτασε στην Ελλάδα, όπου η Ελληνική Ομοσπονδία Καταναλωτών ΙΝΚΑ καταδίκασε την «κοροϊδία, την εξαπάτηση, την κερδοσκοπία και την κερδοσκοπία εις βάρος των καταναλωτών πολιτών» και κάλεσε σε μποϊκοτάζ την ερχόμενη Τετάρτη.
Στη Ρουμανία, ο φιλορώσος λαϊκιστής και πρώην υποψήφιος πρόεδρος Călin Georgescu ζύγισε την περασμένη εβδομάδα, προτρέποντας τους πολίτες να αποφύγουν τα σούπερ μάρκετ που ανήκουν σε ξένες επιχειρήσεις, μια κίνηση που ο υπουργός Γεωργίας Florin Barbu χτύπησε. «Ζητώ από όλους να κρατήσουν τα πόδια τους μακριά από τους Ρουμάνους αγρότες και μεταποιητές», δήλωσε.
Για να αποτρέψει περαιτέρω δυσαρέσκεια, η Λιθουανία δημιούργησε ένα νέο όργανο για την παρακολούθηση των τιμών των τροφίμων την περασμένη εβδομάδα, και ο ουγγρικός παρατηρητής ανταγωνισμού προειδοποίησε τους παραγωγούς και τους μεταποιητές τροφίμων στις 30 Ιανουαρίου να σταματήσουν να συντονίζουν τις αυξήσεις των τιμών.
Μια κοινή δυσφορία
Ενώ οι κυβερνήσεις στις πληγείσες χώρες έχουν αναγνωρίσει την απογοήτευση των καταναλωτών, ορισμένες έχουν επισημάνει ότι οι τιμές των τροφίμων τους δεν βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης της ΕΕ.
«Είναι πράγματι αλήθεια ότι έχουμε τα πιο ακριβά τρόφιμα σε όλη την Ευρώπη;» ρώτησε ο υπουργός Γεωργίας της Σλοβακίας Richard Takáč σε ένα βίντεο που τον δείχνει να ψωνίζει σε τοπικό σούπερ μάρκετ.
Ιστορικά, οι τιμές των τροφίμων σε αυτά τα κράτη μέλη ήταν χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά ο πληθωρισμός των τροφίμων αυξήθηκε με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό, δήλωσε ο Michele Galli, επισκέπτης συνεργάτης του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και ειδικός σε θέματα αγροδιατροφής.
Οι αυξήσεις των τιμών γίνονται ακόμη πιο οδυνηρές όταν τα νοικοκυριά διαθέτουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για τρόφιμα, κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες από αυτές τις χώρες.
Αλλά αυτός μπορεί να μην είναι ο μόνος λόγος. Η Nina Vujanovic, ερευνήτρια για τις οικονομικές επιπτώσεις της ένταξης στην ΕΕ στο Bruegel, δήλωσε ότι η μεγάλη εξάρτηση της Κροατίας από τον τουρισμό, ο οποίος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση τροφίμων, καθιστά τη χώρα πιο ευάλωτη σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς όπως οι διακυμάνσεις των τιμών των τροφίμων.
Εν τω μεταξύ, τα σούπερ μάρκετ δείχνουν με το δάχτυλο τους προμηθευτές τροφίμων.
«Οι λιανοπωλητές δεν μπορούν να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή συμφωνία στην ενιαία αγορά επειδή οι μεγάλοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν εδαφικούς περιορισμούς στον εφοδιασμό», δήλωσε η Eurocommerce. «Αυτό επιτρέπει στους μεγάλους κατασκευαστές να διατηρούν τις τιμές υψηλότερες σε ορισμένες χώρες».
Η FoodDrinkEurope, που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων και ποτών, αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις κατηγορίες.
Η εύκολη λύση;
Με το κόστος των τροφίμων να συμπιέζει τους προϋπολογισμούς, πολλές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης συζητούν την επιβολή ανώτατων ορίων τιμών για να μειώσουν την πίεση στο πορτοφόλι των καταναλωτών.
Στην Κροατία, τα μποϊκοτάζ των σούπερ μάρκετ οδήγησαν την κυβέρνηση να περιορίσει τις τιμές 40 ειδών διατροφής, με βάση τα ανώτατα όρια τιμών που θεσπίστηκαν για 30 προϊόντα τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλγαρία προέτρεψαν τον πρωθυπουργό Ρόζεν Ζιελάζκοφ την περασμένη εβδομάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα, αν και εκείνος αρνήθηκε να το πράξει. Περιγράφοντας την άμεση κρατική παρέμβαση στην αγορά ως «απαράδεκτη», ο Zhelyazkov δήλωσε ότι τα ανώτατα όρια τιμών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελλείψεις βασικών αγαθών.
Η Ουγγαρία και η Ρουμανία χρησιμοποίησαν και οι δύο ανώτατα όρια τιμών και περιθωρίων κέρδους τα τελευταία χρόνια. Ο Ούγγρος υπουργός Οικονομίας Νάγκο Μάρτον άφησε να εννοηθεί ότι θα επαναφέρει ανώτατα όρια τιμών την περασμένη εβδομάδα. «Εάν χρειαστεί, θα παρέμβουμε αμέσως», δήλωσε.
Πέρυσι, ωστόσο, οι έλεγχοι των τιμών σε βασικά τρόφιμα κόστισαν στη Βουδαπέστη μια επίπληξη από το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο έκρινε την κυβέρνηση ένοχη για υπονόμευση του θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά.
Πηγή: Euractiv.com
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις