Μικρότερη συγκομιδή καλαμποκιού στη Βουλγαρία εδώ και 12 χρόνια

Η Βουλγαρία συγκομίζει τη μικρότερη σοδειά καλαμποκιού από το 2012, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες μείωσαν τη φετινή σοδειά κατά 37% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έκθεση της Foreign Agricultural Service (FAS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. 

Η FAS ανέφερε ότι η σοδειά 2024-25 επηρεάστηκε από «έντονη καλοκαιρινή ζέστη και ξηρασία που ακολουθήθηκε από δυσμενείς βροχερές καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της συγκομιδής».

«Η ποιότητα της σοδειάς υπέφερε επίσης και φέρεται να είναι ανομοιογενής, με υψηλές διακυμάνσεις των επιπέδων αφλατοξίνης», ανέφερε η FAS.

Αντίθετα, η Βουλγαρία παρήγαγε εξαιρετικές σοδειές σιταριού και κριθαριού, με το σιτάρι να καταγράφει τη δεύτερη υψηλότερη συνολική παραγωγή αυτού του αιώνα σε 7 εκατομμύρια τόνους, ενώ η παραγωγή κριθαριού ήταν η τρίτη υψηλότερη από το 2000 σε 1,1 εκατομμύρια τόνους.

«Η εγχώρια κατανάλωση σιταριού και κριθαριού το 2024-25 αυξάνεται λόγω της υποκατάστασης από το καλαμπόκι για ζωοτροφές και για βιομηχανική χρήση, γεγονός που μειώνει τα εξαγώγιμα πλεονάσματα», ανέφερε η FAS.

Εξαιτίας αυτού, οι εξαγωγές σιταριού υστερούν κατά 10% σε σχέση με το περσινό επίπεδο, με σχεδόν το 80% να προορίζεται για αγορές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε η FAS.

Η χρήση κριθαριού εκτιμάται ότι θα αυξηθεί λόγω της αύξησης της χρήσης για τη φύτευση σπόρων, για την παρασκευή μπύρας και για ζωοτροφές, αναφέρει η έκθεση.

«Το κριθάρι έχει μεγαλύτερη ζήτηση από τα εργοστάσια παραγωγής ζωοτροφών και ιδιαίτερα από τους παραγωγούς χοιρινού κρέατος», ανέφερε η FAS. «Η χαμηλότερη τιμή του σε σύγκριση με το σιτάρι είναι ένα άλλο πλεονέκτημα που έχει ενισχύσει τη χρήση του».

Το Υπουργείο Γεωργίας της Βουλγαρίας ανέφερε στα τέλη Ιανουαρίου ότι το 2024-25 χρησιμοποιήθηκε 16% περισσότερο κριθάρι για ζωοτροφές, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η αύξηση της χρήσης κριθαριού από τη βιομηχανία ζυθοποιίας ήταν ακόμη μεγαλύτερη, κατά 64% υψηλότερη από την αντίστοιχη περίοδο του 2023-24.

«Παρά την υψηλότερη εγχώρια χρήση, λόγω της εξαιρετικής σοδειάς κριθαριού οι εξαγωγές έχουν διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2023-24», δήλωσε η FAS.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις