Η γαλακτοβιομηχανία της Σερβίας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της γεωργικής παραγωγής της χώρας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην οικονομία και τη διατροφική ασφάλεια. Σύμφωνα με την πρόσφατη κλαδική μελέτη της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βελιγράδι, ο κλάδος χαρακτηρίζεται από μείωση της παραγωγής γάλακτος, υψηλό κόστος παραγωγής και έντονο ανταγωνισμό, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να επεκταθούν στη σερβική αγορά.
Η Σερβία παράγει περίπου 1,5 δισ. λίτρα γάλακτος ετησίως, με τη μεγάλη πλειοψηφία (95%) να καταναλώνεται ή να επεξεργάζεται εγχώρια.
Ωστόσο, παρατηρείται μια μείωση στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος κατά 10,1% από το 2020 έως το 2023, κυρίως λόγω της κλείσιμο μικρών κτηνοτροφικών μονάδων. Σήμερα, οι μεγάλες βιομηχανικές φάρμες είναι πιο ανταγωνιστικές, ενώ οι μικρότερες, οικογενειακές μονάδες δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος παραγωγής.
Το κόστος παραγωγής στη Σερβία είναι υψηλό, με την τιμή παραγωγής ενός λίτρου γάλακτος να υπολογίζεται στα 56 δηνάρια Σερβίας (0,48 ευρώ). Παρά τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού, οι μικροί παραγωγοί πωλούν το γάλα τους κάτω του κόστους, γεγονός που τους οδηγεί σε οικονομική ασφυξία. Επιπλέον, το ενεργειακό κόστος και οι δαπάνες για πρώτες ύλες παραμένουν υψηλά, επηρεάζοντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Ο κλάδος κυριαρχείται από λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, με την IMLEK να είναι η ισχυρότερη γαλακτοβιομηχανία της χώρας, καταγράφοντας έσοδα 368,4 εκατ. ευρώ το 2023. Άλλες σημαντικές εταιρείες περιλαμβάνουν τη SOMBOLED (91,4 εκατ. ευρώ), τη Mlekara Ub (61,1 εκατ. ευρώ) και τη Froneri Adriatic (63,7 εκατ. ευρώ). Η Mlekara Šabac, παρότι πέμπτη σε τζίρο, είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας γαλακτοκομικών της χώρας, με σημαντικές εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η σερβική αγορά παρουσιάζει προοπτικές για ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, ειδικά στον τομέα των τυροκομικών προϊόντων και των υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικών. Η αυξανόμενη τάση για παραδοσιακά και ποιοτικά προϊόντα, καθώς και η ανάγκη για εξειδικευμένα προϊόντα όπως το ελληνικό γιαούρτι και η φέτα, μπορούν να δώσουν στις ελληνικές εταιρείες ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Με δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον της σερβικής αγοράς για ποιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις εξαγωγικές τους δυνατότητες και να επενδύσουν σε στρατηγικές συνεργασίες στη Σερβία, έναν αναδυόμενο, αλλά απαιτητικό εμπορικό προορισμό.
* Δείτε ΕΔΩ την σχετική έρευνα της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Σερβία